Андрій Сербайло провів виїзний прийом громадян на Іршавщині

Перший заступник голови облради Андрій Сербайло відповідно до плану роботи провів виїзний прийом громадян у селі Сільце Іршавського району, де сільським головою Марія Бабич.

Андрій Сербайло провів виїзний прийом громадян на Іршавщині

Спільно з головою райради Петром Станком, відповідальними працівниками виконавчих апаратів обласної та районної рад, Андрій Андрійович вислуховував людей, які ділились не тільки своїми турботами, а й думками щодо перспектив розвитку села та рідного району, приймав відповідні рішення на ходу та інформував про діяльність обласної ради.

Турбують жителів Сільця насамперед злободенні питання: поганий стан доріг, захаращеність русел, наслідки стихій, які мали місце в травні-червні ц.р., водозабезпечення, земельні питання, працевлаштування тощо. Багатьох привела на прийом до першого заступника голови облради гостра потреба у коштах на оздоровлення.

Група сільських депутатів вела мову про будівництво свердловини на одній із вулиць, оскільки її мешканці донині не мають питної води.

 Андрій Андрійович, уважно вислухавши сільських парламентарів, зазначив, що дане питання – справді надто важливе для життєзабезпечення людей, але вирішити його поспіхом не вдасться. Оскільки потрібно зібрати відповідні документи, у т.ч. й заключення представників геологорозвідки, санстанції і т.д.
 

Настоятель Свято-Івано-Богословського чоловічого монастиря о.Варнава просив допомогти з облаштуванням дороги до святині, де нині - ями та калюжі, то ж ні доїхати, ні дойти.

Заступник голови облради та голова райради, обговоривши цю ситуацію, зійшлись на тому, що, позаяк сільрада таких грошей не має, то необхідно звернутися до благодійників. Було запропоновано зустрітись з керівником ТОВ "Сілан" з тим, аби ближчим часом на цю ділянку завезти гравій. Петро Іванович пообіцяв допомогти з пальним для вантажівок.

Іван Б. просив посприяти у виготовленні документації на приватизацію земельних ділянок відповідно до Порядку безоплатного оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на землю. Як повідомила сільський голова, 200 жителів Сільця очікують на згаданий державний акт. Зібрані людьми документи на даний час на розгляді в районних земельних інстанціях.

Депутат сільської ради Марія Симчера вела мову про необхідність розчистки русла річки Іршавка та ремонт моста, який знаходиться на балансі Облавтодору. Позаяк Облавтодор верхній шар асфальту з мосту зняв, то існує загроза безпеки руху пішоходів. Тим більше, що там, як казала жінка, навіть перила відсутні. Односельці вважають, що міст необхідно відремонтувати і перевести в категорію пішохідного. Інше питання, яке порушила заявниця, - ремонт 400 метрів полотна дороги (обласного значення) Сільце-Мідяниця.

За результатами розгляду цих питань направлено спільне клопотання заступника голови облради та голови райради до керівника Облавтодору.

Щодо розчистки русла річки Іршавки, Андрій Андрійович у ході розмови зазначив, що збереження і відновлення водних ресурсів – це завдання, що стоїть як перед владою, відповідними службами, так і перед кожним громадянином.

Яким буде русло завтра, - наголосив він, - це залежить насамперед від нас самих. На жаль, люди самі собі шкодять, викидаючи непотріб у річки та водойми. Відповідно прирічкові захисні смуги перетворюються здебільшого у сміттєзвалища і не можуть виконувати свої захисні функції. То ж тут тільки спільними зусиллями можна добитися, щоб річки наші стали повноводнішими, захищали від повеней, а вода - чистою. Водночас Андрій Андрійович пообіцяв звернутись з клопотанням у відповідні управління ОДА з тим, щоб вивчити питання можливості поглиблення русла, що дасть можливість уникати підтоплень . Та водночас закликав громаду долучитись до участі в міжнародних грантах та конкурсах, які працюють на Україні. Приміром, Конкурс проектів організацій громадянського суспільства України "Сільським громадам - гідне буття" . Треба тільки хотіти.

Інші депутати клопотали про відкриття додаткової групи в дитсадку. Дітки народжуються, сидіти вдома з ними нема можливості, а подіти - нікуди. Лобіювали вони ще одне непросте питання - виділення приміщення для Зарічанської сільської ради, яка на сьогодні перебуває у приміщенні Сілецької сільради. В результаті відсутності необхідної кількості кабінетів посадові особи не мають можливості виконувати свої функціональні обов’язки в належній мірі. Вислухавши аргументи обох сторін - Сілецької та Зарічанської сільських рад - Андрій Сербайло та Петро Станко вирішили обговорити всі варіанти вирішення цієї проблеми, залучивши відповідні служби та компетентні органи, яка стала наріжним каменем для двох громад і переросла у тяжбу - спір триває понад 10 років.

Прийшов на прийом і головний лікар Зарічанської амбулаторії Іван Фельцан. Він просив посприяти у заміні вікон і дверей.

Андрій Андрійович доручив сільському голові розробити кошторисну документацію на ремонт амбулаторії, що дасть змогу вирішити питання по суті.

Завідуюча дошкільним закладом №1 Ганна Сушанин розповіла про свій клопіт. Заклад гостро потребує заміни підлоги. Як підкреслила сільський голова, у місцевому бюджеті на це виділено 5 тис. грн. Їх, звісно, мало.

Перший заступник очільника облради звернувся в управління лісового господарства області з тим, аби допомогти у вирішенні наболілого питання, оскільки діти повинні мати належні умови.

Завідуюча Будинком культури Марія Сак просила допомогти відремонтувати дах на будівлі, яка є чи не єдиним культурним центром для односельців.

Андрій Сербайло направив клопотання РДА щодо включення ремонту будівлі Сілецького Будинку культури у районну програму підтримки закладів культури.

Наостанок на прийом прийшли гравці ФК "Сільце". Як розповіли вони, футбольна команда Сільця - потужна, бере призові місця на рівні району, але, на жаль, не має свого стадіону. Доводиться користуватися футбольним полем у сусідів, що в с. Кам’янське.

 Андрій Андрійович уважно вникав у кожне питання, з яким зверталися люди і розбирався по суті. Та зазначив, що громадяни звертаються до влади здебільшого тоді, коли вирішити наболіле самим не під силу. Проте чимало таких скарг на проблеми, котрі громади можуть і повинні вирішувати власними силами. Приміром, розчистити русло, завезти гравій на вулицю до храму – хіба тут потрібна вказівка зверху?! Тому роль місцевої влади в питаннях активізації громади повинна бути вагомою. Зрештою, влада та громадськість повинні вміти домовлятися та співпрацювати, ставити мету і спільно йти до неї. В такій ситуації люди стають активнішими, переймаються справою і працюють на перспективу. І легше долають негаразди.

За підсумками розгляду усіх звернень заступник голови облради надав кваліфіковані відповіді та направив клопотання відповідним інстанціям для вирішення тих чи інших питань по суті.

Анна Романенчук
29 червня 2010р.

Теги: Іршава, Сербайло, проблеми

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини