На Великоберезнянщині обговорили проблему підліткового алкоголізму

Проблема продажу та споживання алкогольних і тютюнових виробів у нашій країні належить до найгостріших і найактуальніших. Причому її злободенність не притуплюється ні з часом, ні з прийняттям найсуворішого законодавства.

На Великоберезнянщині обговорили проблему підліткового алкоголізму

 Важко назвати ширше опрацьоване правове поле щодо інших продуктів масового споживання,  як і суворіші покарання за вихід поза його межі. Як і трудніше знайти більше порушень, аніж у дотриманні  законодавчих актів, що стосуються сфери алкоголю та тютюну. Ні з чим не порівняти і шкоди, які завдає таке ставлення суспільства до проблеми, що зачіпає різносторонні інтереси людей. Адже йдеться  про фізичне і моральне здоров’я, злочинність і кримінальні порушення, тіньову економіку, деградацію моралі та етики… Перелік невтішних наслідків можна продовжувати і продовжувати.

Ще один парадокс, який розумом не осягнути: усі проблему визнають, усі прагнуть її розв’язання і так само більшість і пальцем не кивне для її подолання. Жоден діючий закон не "оминається" в Україні так масово і так різносторонньо, як ті, що регламентують виробництво, продаж та реалізацію  алкогольних і тютюнових виробів. Яким чином можна змінити таку ситуацію у нашому районі, намагалися виробити тактику дій і заходів учасники тематичного круглого столу, ініційованого районною радою. У його роботі взяли участь керівники органів місцевого самоврядування та служб, які покликані сприяти дотриманню вищезгаданого законодавства.

Як повідомили Закарпаття онлайн у Великоберезнянській РДА, на засіданні "за круглим столом" голова районної ради Василь Канюк наголосив на введенні в дію Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання продажу пива та слабоалкогольних напоїв", яким встановлено обмеження на продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особам та особами, які не досягли 18 років, у приміщеннях та на територіях навчальних закладів, закладів охорони здоров'я. Йдеться також про розпивання пива та алкогольних напоїв на вулицях, закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту, на виробництві (на робочих місцях, у приміщенні та на території підприємств), у приміщеннях культури, підземних переходах, закладах громадського харчування, у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ, а також перебування у громадських і службових приміщеннях у нетверезому стані.

Василь Михайлович констатував, що з року в рік спостерігається тенденція до зростання випадків госпіталізації дітей та підлітків віком до 18 років у стані алкогольного сп’яніння. Діти необмежений час перебувають у закладах дозвілля, громадського харчування, комп'ютерних клубах, на вулицях та в інших громадських місцях після 21 години. Тому відділу освіти та директорам загальноосвітніх шкіл району потрібно проводити з учнями та їх батьками збори, виховні години щодо роз'яснень нормативно-правових актів та обмеження їх перебування на вулицях в інших громадських місцях у вечірній час без супроводу батьків або осіб, що їх замінюють. Тому  пропонував би місцевим радам  та їх виконавчим комітетам вивчити питання можливого обмеження перебування дітей (осіб, які не досягли 16-річного віку) в нічний час у літній період з 22:00 до 06.00,  у зимовий – з 21.00 до 6.00 без супроводу батьків або осіб, які їх заміняють, а також осіб відповідальних за організацію і проведення заходів з участю дітей в установах, на об’єктах суб’єктів господарювання, що призначені для реалізації послуг у сфері торгівлі, громадського харчування, для розваг, дозвілля і інших громадських місцях району. А потім на сесіях ради прийняти  законодавчо підкріплені відповідні рішення з розв’язання згаданої проблеми.

На закінчення Василь Канюк попросив акцентувати увагу на необхідності співпраці та об’єднання зусиль щодо вирішення порушених проблем, посилення контролю та проведення відповідної роботи, в першу чергу, серед неповнолітніх, батьків, профілактики у неблагополучних сім’ях.  Зусилля правоохоронних органів, відповідних служб необхідно спрямовувати не тільки на виявлення порушень стосовно розпивання пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв у парках, скверах, дитячих майданчиках, інших громадських місцях, але й доводити справу до "логічного" її вирішення, тобто досягнення бажаних результатів.
З роз’ясненням норм Закону щодо обмеження споживання і продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів виступив завідувач юридичним сектором райдержадміністрації, депутат районної ради Ростислав Кульчицький. Він проінформував присутніх, що 11 лютого цього року набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження , споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв", який спрямований на державний захист від розповсюдження алкоголізму, особливо серед молоді та підлітків. Окрему увагу звернув на відповідальність, яка встановлена за порушення вимог законодавства, що регламентує виробництво, продаж і споживання спиртних напоїв. Так, за недозволене виробництво у цій сфері накладається штраф у розмірі 200 відсотків вартості виробленого продукту, але не менше 8500 гривень. Стільки ж відсотків передбачає і штраф за несанкціонований відповідною ліцензією продаж, але не менше 1700 гривень. Можна притягати до відповідальності і за інші порушення, що призводять до поширення алкоголізму, зокрема, розпивання у недозволених місцях, продаж неповнолітнім тощо.

Начальник служби у справах дітей райдержадміністрації, депутат районної ради Вадим Шелемон відзначив, що протягом 2009 та 5 місяців 2010 років служба у справах дітей райдержадміністрації провела 37 та 18(відповідно) перевірок дотримання вимог законодавства щодо реалізації спиртних напоїв і тютюнових виробів дітям торговельними закладами району. Було виявлено 17 порушень стосовно відсутності табличок щодо заборони продажу алкогольних та тютюнових виробів дітям. Всіх продавців усно попереджено та направлено листи сільським, селищному головам для контролю та виправлення порушень. Також встановлено факти продажу спиртних напоїв дітям у кафе "Неоніла",  складено адміністративний протокол на продавця.

У освітніх закладах прочитано лекції "Наркоманія: від хвилинного задоволення до трагедії життя", "Нікотин – своєрідний наркотик", "Алкоголь і підліток", "Моє життя без алкоголю" і ін., які ставили за мету формування у юні антиалкогольних та антитютюнових переконань.

Про вплив вживання алкоголю на криміногенну ситуацію серед неповнолітніх  розповів старший оперуповноважений сектору кримінальної міліції у справах дітей Іван Танасійчук. Здійснено 45 перевірок розважальних закладів, проведено обстеження умов життя 54 неповнолітніх, які перебувають на обліку в СКМСД, проведено профілактичну роботу з 12 неблагополучними сім’ями. Під час проведення загальнообласних профілактичних рейдів обстежено 19 сімей, після чого підготовлено 2 позивні заяви про позбавлення батьківських прав, з яких 1 задоволено.

Протягом 1 півріччя 2010 року спостерігається зростання злочинів серед неповнолітніх. Не останню роль у цьому факторі зіграє пияцтво батьків, які не звертають належної уваги на виховання своїх дітей.
Начальник відділу освіти РДА Микола Пекар повідомив, що розроблено заходи на виконання внесених змін до антиалкогольного законодавства, які затверджені наказом від 22 квітня 2010 року № 124. Доведено до відома педагогічних колективів, учнів та батьківської громадськості району із  вимогами Закону України від 21 січня 2010 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження , споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв". У загальноосвітніх навчальних закладах оформлено інформаційні стенди, наочні матеріали про шкідливі для здоров’я людини звички, практичні поради щодо здорового способу життя, рекомендації щодо подолання тютюнової залежності. Щорічно 7 квітня у Всесвітній день здоров’я у всіх школах району проводиться  Всеукраїнський урок здоров’я, конкурси стінгазет на тему "Шкідливість тютюну та алкоголю", "Палити чи не палити", "Наше здоров’я у наших руках", "Здоров’я людини – найдорожчий скарб на землі" і ін. Психологи шкіл проводять психологічні тренінги, запроваджуються інші дієві форми формування потреб здорового способу життя.
На нюансах шкоди для здоров’я від вживання алкоголю і тютюну зупинився у своєму повідомленні начальник відділу охорони здоров’я райдержадміністрації Василь Маркович. Він наголосив, що у районі не взято на облік дітей і підлітків, схильних до систематичного вживання алкоголю.

Учасники засідання "за круглим столом" поділилися міркуваннями-репліками щодо почутої інформації та висловлених виступаючими пропозицій.

Було запропоновано виконкомам сільрад прийняти рішення  щодо обмеження продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв під час проведення масових заходів, також   вивчити питання обмеження перебування дітей (осіб, які не досягли 16-річного віку) в нічний час в літній період з 22:00 до 06.00,  у зимовий – з 21.00 до 6.00 без супроводу батьків або осіб, які їх заміняють, а також осіб відповідальних за організацію і проведення заходів з участю дітей в установах, на об’єктах суб’єктів господарювання, які призначені для реалізації послуг у сфері торгівлі, громадського харчування, для розваг, дозвілля і інших громадських місцях району.

Районному відділенню Ужгородської МДПІ рекомендовано інформувати громадськість району через ЗМІ про результати перевірок (застосовані санкції) до суб’єктів підприємницької діяльності щодо дотримання законодавства продажу пива, слабоалкогольних, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Оприлюднювати такі дані запропоновано таж РВ УМВС України у Закарпатській області. Освітнім та культурним закладам вказано на доцільність протиставлення пияцтву змістовного дозвілля, масових розважальних заходів, спортивних змагань і ін.. 

У заключному слові Василь Канюк звернув увагу на системний гласний контроль виконання заходів, що відповідають вимогам законів, які регулюють виробництво, продаж та споживання усіх алкогольних і тютюнових виробів.

29 червня 2010р.

Теги: неповнолітні, алкоголізм, проблеми, засідання, РДА

Коментарі

Микола ПАРАНИЧ, м.Іршава 2010-06-30 / 05:51:00
Добре, що хоч у Великому Березному згадали про масштаби алкогольної, наркотичної біди. А в інших районах і містах хіба ситуація краща? До речі, а в рекомендаціях великоберезнянського "круглого столу" чи є рекомендація антиалкогольну роботу проводити з позиції пропагувати тверезість, розвінчувати традиційну думку про нібито "нешкідливість" помірного, так званого "культурного" пиття? Чи свою агітацію вони ведуть з позиції "Пиячити погано, а треба пити в міру, культурно, несистематично"?.. Якщо останнє -- то всі ці заходи коту під хвіст... А учасники антиалкогольного заходу ввели собі особисту повну тверезість?.. Маю моральне право про це запитувати, адже коли у 1985 році я прилучився до організованої боротьби за тверезість, то розпочав не з організаційних заходів, а із введення повної тверезості для себе самого, для мене самого. А вже потім і на базі цього -- усе інше.

А то виходить, що у п"ятнадцяти абзацах про антиалкогольні заходи -- і жодного слова про тверезість як єдино реальну альтернативу пияцтву і алкоголізму...

Микола Паранич, заступник голови Міжнародної незалежної асоціації тверезості (МНАТ), м.Іршава. 30 червня 2010 р.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини