Над Тисою між Україною та Румунією простягнули прапор Дунаю

У неділю, 27 червня, у селищі Ділове Рахівського району, на майдані поблизу географічного центру Європи відбулося свято "Тиса - молодша сестра Дунаю", яке традиційно проводиться з нагоди міжнародного Дня Дунаю.

Над Тисою між Україною та Румунією простягнули прапор Дунаю

Організаторами фестивалю стали Міжнародна комісія із захисту річки Дунай, Закарпатське відділення Екологічної ліги та Закарпатський облводгосп. Участь у конкурсній і розважальній програмі взяли діти із Рахівського, Тячівського, Берегівського та Ужгородського районів Закарпаття, а також із Косова Івано-Франківської області.

Діти змагалися у сценічних виступах "Тиса має талант" (44 учасники виконували пісні про річки, рідний край, акробатичні і театральні виступи, танцювали), конкурсі екологічних бригад (10 об’єднань) та митецьких виробів на екологічну і річкову тематику (було подано більше 10 масштабних робіт). Окремо змагалися дорослі команди у приготуванні рибної юшки, якою частували усіх учасників.

Свято закінчилося урочистим символічним моментом: між українським і румунським берегами річки Тиса перекинули величезний прапор, на якому у формі рибок були зображені прапори усіх країн Дунайського басейну. Наступного року Румунія символічно передасть цей прапор котрійсь із інших держав.

Голова журі Пол Бойс (Голландія) зауважив, що географічний центр Європи, на його думку, незабаром має шанс стати і культурним європейським центром. Іноземець оцінив роботи всіх учасників як достойні.

Він також розповів про критерії визначення переможців конкурсу "Митець Дунаю", який триває у кожній із дунайських країн. До слова, минулого року український переможець конкурсу Василь Ватаман із В. Бичкова переміг і на загальноєвропейському конкурсі та виголосив промову від молоді перед міністрами країн ЄС у Відні. Це була перша перемога України у цьому конкурсі.

Дитячі роботи мали бути виконані із природних матеріалів, які можна знайти у річці чи на її березі. По-друге, композиції повинні бути тематично пов’язані із Дунаєм чи його притокою – Тисою. Третім критерієм є креативність. Таким чином цьогорічними фіналістами конкурсу стали: третє місце посіли школярі із с. Баранинці Павло, Петро і Олександр, які виконали інсталяцію на тему "Дунай – обличчя європейської культури": на канаті, почепленому між стовпами, хлопці розмістили різноманітне сміття, яке можна побачити в річці (взуття, відро, пляшки, пластикові вироби тощо), розмальоване кольорами країн Дунайського басейну. Друге місце дісталося гостям із Косова Івано-Франківської області за роботу "Об’єднаймось заради чистого Дунаю". А перше місце посіли минулорічний переможець Василь Ватаман і його товариш Олексій Паша, які змайстрували композицію "Джерельна вода для нашого майбутнього". Виріб хлопців за допомогою справжнього моторчика демонстрував роботу водяного млина та кругообіг води. До речі, особистий символічний подарунок від Пола Бойса також дістався переможцям. І хоча до кінця експозиції моторчик через постійну роботу вийшов з ладу, хлопці повинні неодмінно його полагодити. Адже як переможці українського етапу дунайського конкурсу вони презентуватимуть свою композицію на загальноєвропейському конкурсі, що відбудеться восени в котрійсь із 14 дунайських країн.

У конкурсі фотовиставок "Зелена дія", що демонстрував роботу екобригад, перемогла Великобичківська ЗОШ № 1 із плакатом "Екосила". А найкращу юшку, на думку журі, приготували кулінари села Квасово, що на Берегівщині.

Свято такого масштабу вдалося провести завдяки спонсорській підтримці компанії "Кока-Кола Беверіджис Україна".

Усі призери та лауреати того дня отримали цінні подарунки від спонсорів фестивалю.

Довідка: Вперше свято Дунаю відзначалося 29 червня 2004 року і було присвячене 10-річчю Конвенції по захисту р. Дунай, підписаної в 1994 році (м. Софія) та схваленої під егідою Організації Об’єднаних Націй та Європейського Союзу. Виконавцями Конвенції є 14 придунайських країн: Німеччина, Австрія, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Хорватія, Боснія і Герцеговина, Сербія і Чорногорія, Болгарія, Румунія, Україна і Молдова. Забезпечення ефективної реалізації Дунайської Конвенції здійснює Міжнародна комісія з охорони Дунаю (ICPDR).  Ще у вересні 1991 року у Софії на зустрічі придунайських країн (близько 24 країн), національних та міжнародних неурядових організацій була започаткована Програма охорони басейну ріки Дунай. Придунайські країни схвалили Робочий план програми, у якому було визначено створення міжнародної Системи попередження про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій басейну Дунаю АЕWS. Відповідно до концепції Дунайської Системи кожна залучена країна має власних "співрозмовників" у рамках Системи з урахуванням національної орієнтації аварійних забруднень на Дунаї та його притоках. Ці країни мають один або більше центрів аварійного оповіщення. Всередині кожної країни-учасниці є національні організації та інститути, які мають власні процедури аварійного оповіщення (та національне керівництво).

ЗІК
29 червня 2010р.

Теги: Дунай, Тиса, свято, екологія, конкурс

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини