Жителі ужгородських багатоповерхівок бояться вибухів газу

До редакції газети "Ужгород" у відчаї звернулися мешканці багатоповерхівки на вул. Перемоги, 149: їхній 160-квартирний будинок уже вдруге відключають від газопостачання.

Жителі ужгородських багатоповерхівок бояться вибухів газу

Спершу, кажуть вони, працівники ВАТ “Закарпатгаз” просто зняли вентиль, і дві труби великого діаметра протягом трьох днів залишалися роз’єднані - будь-хто за бажання міг напхати в них сміття, і невідомо, чим це ще обернеться. У четвер їх знову з’єднали (не перевіривши, чи нема сторонніх предметів), проте блакитне паливо так і не з’явилося: з відкритих конфорок іде сморід, проте горіти - не горить.

По-перше, люди бояться, що десь щось може вибухнути, адже, чого гріха таїти, є в будинку чимало п’яничок, для яких перекрити конфорку - річ далеко не першочергова. З іншого боку, відключення від газопостачання несе масу побутових незручностей. Мешканці з жахом згадують той період у найлютіші холоди, коли вони тиждень сиділи без газу. Автономне опалення не працювало (а власне через нього й почався конфлікт), кухонні плити - теж, масові спроби зігрітися камінами чи приготувати їсти на електроплитці регулярно закінчувалися вибиванням електропостачання. Тепер, звісно, трохи легше, хоч холод не допікає, та в багатоповерхівці чимало сімей із маленькими дітьми, котрим ані їсти всухом’ятку, ані митися холодною водою небажано. Хоч і для дорослих у цьому приємного мало.

Люди запевняють, що неодноразово зверталися до “Закарпатгазу”, намагаючись вичерпати конфлікт. Вони зізнаються: дійсно, не дозволили газовикам відрізати “автономки” у квартирах, мовляв, не ви їх установлювали. Але 2 під’їзди здали по 400 грн. з квартири для заміни зовнішніх труб, передали їх працівникам ВАТ, проте через деякий час ті… повернули гроші, так нічого і не зробивши. Мешканці не розуміють: чому ж не привести систему у відповідність із технічними умовами хоча б тим, хто готовий це фінансувати? Технічна можливість є, впевнені вони. “Включіть нам газ, а потім тих, хто не хоче виконувати ваші техумови, подавайте до суду. Але індивідуально, а не всіх гамузом!” - просять замучені протистоянням городяни. Вони готові знову “скинутися” по 400 і навіть 500 гривень із сім’ї, проте платити “за того дядю” не хочуть. Кожен хай відповідає за себе.

Зрозуміло, що в конфлікті потрібно вислухати обидві сторони, тож із проханням прокоментувати ситуацію ми звернулися до ВАТ “Закарпатгаз”. Кількаразові спроби “впіймати” голов-ного інженера, компетентного в цьому питанні, не увінчалися успіхом - він увесь час був на виїзді. Чесно кажучи, автор матеріалу вже не сподівалася почути точку зору газовиків, та слід віддати належне Михайлові Карбованцю - у четвер він сам передзвонив на залишений мною номер телефону. Головний інженер каже, що розуміє, які незручності спричиняє людям відключення газу, та, запевняє, його організація вдалася до радикальних дій лише після безрезультатних попереджень і безуспішного намагання відрізати блакитне паливо безпосередньо в квартирах тих, хто несанкціоновано втрутився в систему газопостачання, ставлячи котли для індивідуального опалення (таким правом наділений лише “Закарпатгаз” як єдина експлуатуюча організація).

- У цьому будинку створена аварійна ситуація: є 113 самовільно (і часто з ігноруванням правил техніки безпеки) встановлених “автономок”, а в разі, не дай Бог, якогось нещасного випадку відповідати нам, - пояснює Михайло Іванович. Минулоріч ми провели перевірку, виявили порушення, дали час на їх усунення, та оскільки ніхто не реагував, відключили їм на деякий час газ.

Зараз повторна перевірка показала, що відключені нами котли люди самовільно підключили і продовжують користуватися ними, тому знову мусимо вдаватися до крайніх заходів. Рік тому ми розробили для цього будинку технічні умови на гідравлічний перерахунок та виготовили відповідний проект, вирахували кошторисну вартість робіт, яку, до речі, потім ще й переробляли, щоб максимально здешевити процес, передали все це ініціативній групі, а далі вже справа за ними. Наразі багатоповерхівка залишається відключеною від газопостачання на планове технічне обслуговування, але як тільки будуть виконані техумови (причому не попід’їздно, а для всього будинку - попри викладену вище впевненість мешканців, інакше технічно неможливо) чи власники нелегальних “автономок” дадуть можливість відрізати безпосередньо їх - все стане на свої місця. Зазначу також, що газова мережа, яка тягнеться на зовнішніх стінах будинків, не знаходяться на балансі нашого ВАТ, тому власним коштом ми її замінювати не маємо права. Ініціаторами збору грошей також не виступаємо - балансоутримувач будинку (той же ЖРЕР), якщо має таку можливість, може виконати техумови за свої гроші, а не делегувати це людям.

До речі, в “Закарпатгазі” кажуть, що цьогоріч за 2 місяці вони вже перевірили 29 будинків і відключили там самовільно встановлені газові опалювальні прилади. Отож складна ситуація не тільки на вул. Перемоги, 149, і ужгородцям варто заздалегідь звертатися до газовиків для проведення робіт з легалізації автономного опалення..

Від себе додамо: щоб цивілізовано вирішити конфлікт, зазвичай обидві сторони мають піти на компроміс. Будемо сподіватися, що газовики найближчим часом таки дадуть газ, а люди візьмуться за виконання техумов.

Мирослава Галас, "Ужгород"
29 червня 2010р.

Теги: багатоповерхівки, скандал, газ, "Закарпатгаз"

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини