В Ужгороді відбувся семінар з християнської етики

У четвер, 24 червня, в Ужгороді на базі Катехитичного духовного центру при монастирі сестер ордену Згромадження Ісуса відбувся навчально-методичний семінар "Християнська етика: досвід, проблеми, перспективи (Напрям - інтеграція християнської етики й екологічного виховання)".

В Ужгороді відбувся семінар з християнської етики

До організації цього заходу ініціативно підійшли Управління освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації, Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти (ЗІППО) (кафедра методики викладання суспільно-гуманітарних дисциплін), Комісія з екології і мігрантів Римсько-Католицької Церкви в Україні, Комісія з екології Мукачівської греко-католицької єпархії. Цей семінар відбувся у рамках проекту „Екологічна освіта: відповідальність за Створіння і стале виробництво енергії в Україні” у співпраці з Університетом Людвіга Максиміліана (Мюнхен, ФРН) та за фінансової підтримки фундації Deutsche Bundesstiftung Umwelt (Оснабрюк, Німеччина).

Зазначений захід складався з кількох частин. Вступним словом відкрили зібрання заступник начальника Управління освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації Г. І. Сопкова, директор ЗІППО М. І. Талапканич, генеральний вікарій Мукачівської римо-католицької дієцезії, заступник голови Комісії з екології мігрантів Римсько-Католицької Церкви в Україні о. Петро Жарковський.
 
Після молитви „Отче наш” розпочалася навчально-методична частина семінару, на якій свої цікаві та змістовні доповіді представили науковці, методисти, богопосвячені особи. Про енвайронментальні ініціативи церкви в Україні ознайомив присутніх О. М. Бокотей, доцент кафедри географії і раціонального природокористування географічного факультету, Завідувач Зоологічного музею УжНУ (менеджер енвайронментальних програм Комісії з екології і мігрантів Римсько-Католицької Церкви в Україні, Комісії з екології Мукачівської греко-католицької єпархії); духовність в еколого-економічних вимірах представив завідувач кафедри педагогіки, психології та теорії управління освітою ЗІППО доктор фізико-математичних наук, професор В. В. Химинець; про вплив екологічних факторів на духовне і фізичне здоров’я людини наголошував кандидат біологічних наук, доцент кафедри методики викладання природничо-математичних дисциплін ЗІППО О. В. Грабовський; питання виховання відповідального ставлення до всього сотвореного торкнулася голова Катехитичної комісії Мукачівської греко-католицької єпархії сестра Августина Зейкан ЧСВВ; про особливості християнської етики й екологічної культури повідомила завідувач кафедри методики викладання суспільно-гуманітарних дисциплін ЗІППО, доктор філософії, доцент М. Р. Баяновська; порівняльно-з’ясувальну характеристику суспільствознавчих дисциплін та екологічного християнського виховання запропонував методист кабінету суспільно-гуманітарних дисциплін ЗІППО Ю. Ю. Шимон. Також з доповідями виступили науковий співробітник Закарпатського краєзнавчого музею, катехит Мукачівської греко-католицької єпархії М. М. Біланич, доцент кафедри методики викладання суспільно-гуманітарних дисциплін ЗІППО П. М. Ходанич.

Під час короткої перерви, за чашкою кави, присутні гості жваво обговорювали проблеми викладання християнської етики у школах краю, шукали шляхи їх вирішення. У ході семінару звучало ряд пропозицій щодо вдосконалення роботи у цій сфері. Зокрема, с. Августина Зейкан висловила ідею створення міжконфесійної інституції з підготовки спеціалістів християнської етики. Лише згуртована цілеспрямована діяльність християн, за словами с. Августини, здатна принести бажаний, кваліфікований результат.
 
До обговорення із представлених на розгляд учасників семінару перспективних досвідів роботи з християнської етики та екологічного виховання долучилися М. Ю. Логойда, О. Ю. Слабська, вчителі початкових класів Кам’яницької ЗОШ І-ІІІ ст. Ужгородського району, Н. В. Перепелиця, вихователь групи продовженого дня НВК м. Ужгорода.
 
У постеровому варіанті були презентовані доповіді доцента кафедри методики викладання суспільно-гуманітарних дисциплін Н. Й. Ребрик – "Християнська етика: "екологія" літератури"; завідувача кабінету виховної роботи та предметів етико-естетичного циклу В. І. Сивохоп і методиста кабінету виховної роботи та предметів етико-естетичного циклу ЗІППО О. І. Опачко – "Спільна діяльність ЗОШ та позашкільного навчального закладу у формуванні ціннісного ставлення особистості до природи".

У частині "Екологія" душі і природи" з моделювання уроків та виховних заходів виступили: Б. Б. Шпір, магістр християнської етики та релігієзнавства (Тячівський р-н), запропонувавши вчителям катехитичне виховне заняття в природі на тему "Вміння слухати й почути" та М. В. Ріцкова, учитель християнської етики ЗОШ І-ІІІ ст. № 5, м. Ужгорода, яка запропонувала модель інтерактивного уроку на тему "Духовне очищення молитвою".
 
Наприкінці семінару відбулася творча зустріч із закарпатськими письменниками Ю. Шипом, Х. Киритою, В. Шуліко, які в своїй творчості проникають до глибин християнських істин.
 
У кінці зустрічі було підбито підсумки і визначено перспективи на майбутнє.

Наталія Гумен-Біланич, Марія Баяновська,для Закарпаття онлайн
25 червня 2010р.

Теги: християнська етика, семінар

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини