Мукачівські спортсмени-борці демонструють найкращі результати в Україні

Славну бійцівську традицію древніх греків та римлян досить успішно наслідують на Закарпатті. Місцеві борці останніми роками демонструють пристойні результати як на фоні нашої країни, так і Європи.

Мукачівські спортсмени-борці демонструють найкращі результати в Україні

Так, нещодавно мукачівський спортсмен Руслан Кудрянець переміг у своїй ваговій категорії на чемпіонаті України і тепер представлятиме її на молодіжній першості Європи в Болгарії. А двоє тячівських бійців – Руслан Ісрафілов та Євген М’який мають непогані шанси вибороти путівки на Олімпіаду в Лондон. І такі успіхи стають можливими за не дуже оптимальних умов для розвитку цього виду спорту: слабке фінансування, відсутність професійних залів тощо. Як-то кажуть, закарпатці стають чемпіонами на самому бажанні…

Край чемпіонів

Цього місяця закарпатські борці вкотре довели свій клас. Зокрема, на чемпіонаті України серед молоді. У ньому взяли участь 6 спортсменів з нашого краю, із них двоє повернулися з нагородами. Так, Руслан Кудрянець перемігу своїй ваговій категорії 66 кг. Між іншим, він ще паралельно виконав норматив майстра спорту України і як чемпіон наприкінці червня представлятиме державу на чемпіонаті Європи в Болгарії. До речі, перемога Руслана стала вдвічі приємнішою, якщо враховувати той факт, що на шляху до першого місця йому траплялося змагатися із самими фаворитами змагань. І з кожним боровся потри періоди (в греко-римській боротьбі як у боксі – або ти суперника кладеш "на лопатки" і закінчуєш боротьбу додатково, або перемагаєш за очками протягом 3-ох періодів.- Авт.). Переміг, як кажуть тренери, за рахунок своїх вольових якостей та майстерності. Крім нього, "бронзу" на Закарпаття привіз Олександр Чухор (74 кг), який у півфіналі поступився майбутньому чемпіо¬ну змагань.

Результати в Сімферополі ще раз підтвердили той факт, що школа греко-римської боротьби на Закарпатті є доволі сильною. І судити можна не тільки з виступів молоді. Так, регіон має двох борців-збірників, які мають шанс представляти Україну на чемпіонаті світу в серпні у Москві. Мова йде про вихованців тячівської школи греко-римської боротьби Євгена М’якого та Руслана Ісрафілова. Зокрема, Євген – чемпіон України у ваговій категорії до 55 кг, а Руслан у 60 кг поки що другий. Варто сказати і про Сергія Молнара, який у своїй ваговій категорії входить до п’ятірки кращих. За місяць закарпатські "греко-римляни" приймуть участь у престижному внутрішньому турнірі в Маріуполі, за результатами якого і стане відомим – чи поїдуть наші земляки на світовий форум, чи ні. До речі, і М’який, і Ісрафілов в разі успішних виступів, мають непогані шанси потрапити і на Олімпіаду в Лондон у 2012 р.

Проте радують своїми результатами не тільки дорослі та молоді борці, а й зовсім юні хлопці (кадети). Так, у місті Шостка, що на Сумщині, в національній першості першим у категорії 53 кг став мукачівець Сергій Козуб. Крім нього, "срібло" виборов берегівчанин Міклош Копердак, а бронзу" – Андрій Мельничок.

"Змусили тренуватися навіть на свята…."

Подібні успіхи стали можливі завдяки місцевим ентузіастам та меценатам. Зокрема, покійному бізнесмену Михайлу Токарю, який зумів у 90-их роках минулого століття об’єднати у федерацію (тепер її очолює його брат. – Авт.) кращі школи Мукачева, Тячева та Берегова. А ще, в тому ж Мукачеві, створив спортивну школу, яка тепер носить його ім’я. Це дало свої плоди, і вже незабаром в краї з’явився перший чемпіон – Василь Логойда. Він свого часу був чемпіоном Європи серед кадетів та юніорів, а на "дорослому" рівні два рази був п’ятим на чемпіонаті світу. На жаль, більшого досягнути не зміг – у 20 років отримав важку травму, після якої не зміг повністю відновитися, тому був змушений завершити свою кар’єру. Але на цьому чемпіонські традиції Закарпаття не закінчилися. "Тільки із залу клубу імені Михайла Токаря вийшли більше 20 майстрів спорту", -хвалиться віце-президент федерації греко-римської боротьби області Іван Кукушкін. За його словами, Закарпаття – просто унікальний край справжніх богатирів. Правда, їх потрібно правильно виховати. Як розповів Іван Кукушкін, коли він приїхав сюди на тренерську роботу (а родом він з Росії), то змушував місцевих юнаків більше тренуватися, загартовувати характер та силу волі, покращував дисципліну. "Наші хлопці тренуються навіть на вихідні та на свята, -розповідає він. – І, як бачимо, – є результат: греко-римська боротьба – лідер в краї за наго¬родами".

Чи стануть закарпатці кращими в світі?

Проте на самому ентузіазмі меценатів далеко не поїдеш. Для підтримки звання "чемпіонського краю" потрібні чималі зусилля. Як розповідає Іван Кукушкін, для того, щоб виховати та утримати в області справжнього чемпіона треба чималі кошти. А їх у федерації не вистачає, потрібне додаткове фінансове втручання. ‘Спортсмен має відчувати впевненість не тільки на майданчику, – запевняє пан Кукушкін, -а й вжитті. Йому слід забезпечити і гідне навчання, і правильне харчування, і постійну участь у змаганнях. Наприклад, щоб демонструвати високі результати і не втратити чемпіонських позицій – потрібно за рік взяти участь приблизно в 10 змаганнях. Для цього треба гроші, адже сам спортсмен нездатен себе забезпечити. У нас такої можливості нема, тому наші "греко-римляни" змушені думати як би елементарно себе забезпечити, а не як правильно підтримувати форму. Сподіваємося лише на меценатів…".

А шкода,адже "греко-римля-ни" Україні потрібні. Цей вид боротьби, на думку Івана Кукушкіна, має забезпечити медалями на Олімпіаді в Лондоні. "Наша країна на дуже хорошому рахунку в світі, – розповідає він. – Так, на останньому світовому чемпіонаті ми залишилися без нагород, проте на чемпіонаті Європи Україна зайняла друге командне місце, обійшовши такі сильні збірні як Туреччина та Азербайджан. А це вже величезний успіх".

Сподіваємося, що вже незабаром до тріумфу нашої національної збірної долучаться і закарпатці. Цього літа в них два надзвичайно важливих старти – молодіжний чемпіонат Європи в Болгарії, де боротиметься новоспечений майстер спорту Руслан Кудрянець,та чемпіонат світу в Москві, де спробують вибороти високі нагороди Євген М’який та Руслан Ісрафілов.

Мукачівці прославляють рідний край не лише в греко-римській боротьбі, а й в силових видах спорту. До речі, виступ наших силачів незабаром можна буде побачити і в Мукачеві.

Денис Фазекаш, "Закарпатська Правда"
25 червня 2010р.

Теги: спорт, борці, спортсмени Мукачево

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини