У Закарпатській ОДА представили проект Програми розвитку виноградарства та виноробства до 2025 року

Проект нової програми представив заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Віктор Феєр.

У Закарпатській ОДА представили проект Програми розвитку виноградарства та виноробства до 2025 року

Як повідомили Закарпаття онлайн в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА, участь в обговоренні проекту взяли голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Олександр Ковач, директор Закарпатського інституту агропромислового виробництва Ануш Балян, представники виноробної галузі, фермери, начальники районних управлінь агропромислового розвитку тощо.
Представляючи програму заступник голови ОДА Віктор Феєр констатував, що наразі галузь виноградарства та виноробства працює далеко не на повну потужність. Це пов’язано як із недостатнім фінансуванням з боку держави, так і неефективним використанням земель. Ще одна проблема – ліцензія в півмільйона гривень для здійснення оптової торгівлі вином загнала в глухий кут багатьох виноробів, в першу чергу, дрібних.

– У новій довгостроковій програмі розроблені механізми, які допоможуть відновити галузь. До 2025 року заплановано збільшити площу виноградників майже на 70 відсотків – до 7,5 тисяч гектарів. Необхідно відновлювати славу Закарпаття - краю садів та виноградників, – констатував Віктор Феєр.
Про основні аспекти програми доповідав начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Іван Паук. Він відзначив, що на сьогоднішній день в області площа виноградників становить 4,9 тисяч гектарів. Більше половини – в сільськогосподарських підприємствах. Вирощують виноград в п’яти районах області. Майже половина виноградників віком більше тридцяти років. Понад 50% всіх сортів – це ізабельні сорти та гібриди низької якості. Столові сорти займають всього сім відсотків всіх насаджень. Нині виробники вин через нестачу виноматеріалу змушені завозити його з-за меж області.
Програмою передбачається окрім збільшення площ, зміну структури насаджень. Передбачається перехід виключно на європейські сорти. Технічними червоними сортами планують засадити 25-40 відсотків площ, майже половину – технічними білими сортами. Інше буде віддано під столові сорти. На реалізацію програми заплановано виділити доволі значну суму – майже 342 мільйонів гривень. Це кошти державного та місцевих бюджетів.

До обговорення проекту долучилися й представники виноробної галузі. Так, Олександр Ковач, голова Спілки приватних виноградарів та виноробів, зупинився на проблемах дрібних виробників. Окрім вартості ліцензії, яку не в стані сплатити жоден винороб, це і не можливість проведення атестації дрібнотоварного виробництва. Також приватні винороби згідно діючого законодавства не можуть отримувати державні дотації на посадку винограду.

– Ринок потребує "авторського" вина, яке стає дедалі популярнішим. Також необхідно відроджувати винні підвали, завдяки чому, як показує досвід Угорщини та Словаччини, можна започаткувати непоганий бізнес на селі, – вважає Олександр Ковач. – Нині в області вже розроблено винний туристичний шлях. І він допомагає нам залучити щороку тисячі нових туристів.

Окрім того, чимало пропозицій до проекту програми надійшло і від інших учасників презентації. Зокрема, щодо створення кадастру виноградарства. Всі пропозиції буде узагальнено і включено в проект. Програми розвитку виноградарства і виноробства буде розроблено і в п’яти "винних" районах краю.

24 червня 2010р.

Теги: виноробство, виноградарство, програма

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини