На фестивалі "Червона Черешня - 2010" уперше виконали гімн Пацканьова (ФОТО)

На фестивалі "Червона Черешня - 2010" уперше виконали гімн Пацканьова (ФОТО)

Знову заклично звучать позивні,
Мелодія свята лине у даль.
Земле карпатська, ми твої діти,
Нині зійшлися на фестиваль…

Такими віршованими рядками і відкрився перший фестиваль "Червона Черешня – 2010" в селищі Пацканьово, що на Ужгородщині, в неділю 13 червня 2010 року.

Кожне село і місто нашого краю має свою візитівку. В Ужгороді варять смачну каву, Іза славиться виробами з лози, Хуст - капелюхами та Долиною нарцисів. Якщо ближче, то Велика Добронь усім відома ранньою картоплею, Мала Добронь - червоною паприкою, Горяни - Ротондою, Середнє - руїнами замку тамплієрів, Невицьке - замком наречених тощо. Список можна продовжувати довго, адже у кож¬ному селі є якась родзинка, власне вона й робить його унікальним, єдиним у своєму роді. А позаминулої неділі спробували  самоідентифікупатися жителі найдовшого села Ужгородщини - Пацканьова, й провели свято-фестиваль "Червона черешня–2010".

Задовго до початку, поблизу сільради почали розкладати намети всюдисущі продавці різноманітного краму, поряд за кільканадцять хвилин виріс надувний палац для дитячих забав. Згодом до них приєдналися працівники Середнянського споживчого товариства разом із головою Магдалиною Гебур. Умить повітря над селом вщент наповнили пахощі смаженого шашлику та запальні українські мелодії.

...Звучать позивні свята, мешканціі та гості села зручно займа¬ють глядацькі місця, довкола бігають дітлахи з морозивом та солодкою ватою. У приміщенні сільської бібліотеки генеральну репетицію проводять самодіяльні колективи. Одразу після останніх акордів Гімну України ведучі свята Мар’яна Боді та Олександр Туряниця запрошують на сцену фольклорний колектив районного організаційно-методичного центру "Надія" (кер. Андрій Гайналій). Саме цьому колективу випала унікальна можливість уперше виконати гімн Пацканьова. Офіційна частина, як завше, містила привітання. Як гостинний господар сільський голова Юрій Бонь привітав присутніх та надав слово голові Ужгородської райради Михайлу Фединцю та депутату райради Василю Ковачу. Щирі та теплі слова вітання були виголошені на адресу як організаторів та учасників свята, так і глядачів.

Настала черга духовній їжі. Вірші місцевої поетеси Ніни Ломпарт прочитала Марина Токарська, чудово звучали слова пісні "Черешенька" у виконанні Мар'яни Боді, бурхливі оплески заслужено лунали після виступу вокального ансамблю "Ярочок". Номер за номером, танець, пісня, вірш. За артистами з солідним сценічним стажем свої кроки роблять учасники танцювального колективу місцевого БК "Сонечко", художньої самодіяльності Пацканівської ЗОШ (кер. Василь Желізняк). За ними на сцену несміливо висипали наймолодші учасники свята - вихованці садочка "Гроно". І знову пісня, вірші, танець. У вихорі номерів присутнім глядачам важко було вибрати чи виділити щось одне. Адже кожен виступ торкається найпотаємніших струн душі, серце починає битися в унісон із ритмом, і як нагорода артистам - бурхливі оплески та щирі схвальні вигуки.

Зворушили присутніх ліричні співанки знаного фольклорного гурту "Ґаздині", викликали захоплення танцювальний та вокальний номери ансамблю "Сонечко", учасники якого з дитячою безпосередністю вміло розіграли сценку "Як курчатко маму шукало" та потішили своїх рідних і знайомих танком маленьких каченят. Дуже приємно було не тільки послухати але й відчути "Циганські чари". Цей твір виконала солістка Оноківського будинку культури – Марія Гричушенко. Продовженням чар було виконання запальних танців від танцювального ансамблю "Адоніс" з міста Ужгорода, який виконав танці "Подих вітру" та іспанський народний танець. Ще одним подарунком для жителів села був виступ народного ансамблю "Ужанка" під керівництвом заслуженого працівника культури України Павла Пинзеника. Не обійшлося свято і без естрадних виконавців, яких залюбки забезпечив працівник відділу культури і туризму Ужгородської РДА, член Творчої спілки "Асоціація діячів естрадного мистецтва України" Василь Клочуряк. Своїм чарівним голосом та сліпучою красою зачарувала всіх присутніх співачка з міста Ужгорода – Інна Балан, дует із села Руські Комаровці у складі Марини Фетько та Беатти Шубелки. А фінальним акордом свята був виступ члена ТС "Асоціація діячів естрадного мистецтва України", соліста гурту "Карпатський край" відділу культури і туризму Ужгородської РДА Василя Клочуряка, який виконав фінальну пісню "Як у вас у Пацканьові" разом із директором будинку культури с. Пацканьово Тетяною Мерв'як. 

Увага присутніх була прикута до сцени. Але й поза нею відбувалося не менш захоплююче дійство. До прикладу, за будинком сільської мерії Олег Ломпарт та Олександр Галушка чаклували над 60-літровим баняком із бограчем. Аромат суто угорської страви лоскотав ніс. І за кілька хвилин у шеф-кухарів з'явилися кілька добровільних помічників. А трохи правіше від сцени на кількох столах, покритих білосніжними обрусами, тим часом проходив конкурс на кращий кондитерський виріб від пацканівських ґаздинь. Усього до уваги журі було представлено 13 підносів із випічкою. Єдиною умовою, зрозуміло, окрім смакових якостей, було те, що обов'язковим інгредієнтом рецепту має бути черешня. Варто відзначити, до честі конкурсантів, умова була витримана в усіх зразках. Навіть кондитер піцерії "Твінс" (м. Ужгород) Олександр Макара, професіонал кондитерської справи, не зміг вибрати лише одне тістечко, яке однозначно посіло б перше місце. Що вже казати про членів журі на чолі з Магдалиною Гебур. Вони протягом тривалого часу роздивлялися випічку, розпитували ґаздинь про секрети рецепту приготування й лише після того, як усі бажаючі отримали можливість покуштувати витвори кондитерів, оголосили результати конкурсу. Жоден із представлених зразків не залишився без номінації. А майстринь, які зголосилися взяти участь у цьому конкурсі, було нагороджено вазонами живих квітів.

За кілька годин концертна програма добігла кінця. Сонце почало потроху котитися на захід. Але для жителів і гостей села почалося свято для шлунка. Незмінний спонсор усіх заходів у селі генеральний дирек¬тор ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" Василь Ковач презен¬тував своїм односельчанам сім суттєвих за розміром тортів та стільки ж бочок пива. У прямому сенсі "На ура!" вмить розійшовся бограч. Бажаючих скуштувати його було так багато, що кухарі не встигали обслуговувати, власне тому біля баняка вишикувалася солідна черга. Але вистачило всім, і кожний, хто покуштував бограч-гуляш, зазначив, що такої смакоти давно не їв.

Як і годиться, після задоволення шлунку душа бажає свята. Глядацькі лавиці та крісла були прибрані й молодь (і не тільки) влаштувала між собою імпровізований конкурс сучасного танцю. Кілька груп під музику почали виробляти настільки складні "па", що техніці їх виконання позаздрив би й сам Влад Яма. Як завше, у таких естафетах перемогла дружба, веселий настрій та міцні обійми.

Сонце сіло за обрій, а сільський голова Юрій Бонь, все ще підходив до гостей та учасників фестивалю. Як справжній господар села він особисто дякував за участь у цьому святі спонсорам: вже згадуваному Василю Ковачу, ПМП "Ірина+", ПП Луцо; голові райради Михайлу Фединцю та начальнику відділу культури і туризму Ужгородської РДА, заслуженому працівнику культури України – Леонтію Ленарту, методисту відділу культури і туризму РДА – Василю Клочуряку, своїм працівникам Тетяні Лесьо, Ганні Гаврилець, Марії Січці, Надії Чульбі, Степану Гаврилець, Тетяні  Мерв'як,  Ганні Лендєл, директору школи Іллі Коштурі, завсадочком Галині  Талпі. Адже такі фести організувати й провести на доволі солідному рівні одному голові не до снаги. А от, якщо довкола тебе зберуться однодумці та небайдужі до рідного села люди  свято пройде на одному диханні й запам'ятається всім.

Тетяна Мерв'як, директор будинку культури села Пацканьово, для Закарпаття онлайн
22 червня 2010р.

Теги: фестиваль, черешня, Пацканьово

Коментарі

вав 2013-06-08 / 16:01:31
КК слава Пацканьовуй слава Ковачу а не!Може слава тупому Боньови Юркови.

KK 2010-06-23 / 01:47:00
Гарно бачити що діточки так пишаються їхніми 'долинянськими' строями.

Слава Пацьканові! Слава Україні!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини