На Закарпатті відбувся Міжрегіональний інвестиційний форум

16 червня заступник голови Закарпатської облради Василь Брензович взяв участь у роботі Міжрегіонального інвестиційного форуму "Пріоритетні напрямки забезпечення подальшої інтеграції України у європейську та світові економічні системи. Туризм, енергетика, транспорт - сучасний стан та нові інструменти стимулювання розвитку регіонів".

На Закарпатті відбувся Міжрегіональний інвестиційний форум

У роботі форуму також взяли участь представники Кабінету Міністрів України, Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Міністерства транспорту та зв"язку, Державної податкової адміністрації, Державної митної служби, Державної служби туризму та курортів, Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Державного агентства України з інвестицій та інновацій, а також обласної влади, дипломатичного та депутатського корпусів нашого краю.

Організатори – Український національний комітет Міжнародної торгової палати ( ІСС Ukraine) та Закарпатська ОДА за підтримки Кабінету Міністрів України.

Ціль форуму- об"єднання зусиль влади, бізнесу та науки з метою підвищення ефективності використання державних і регіональних ресурсів, направлених на реалізацію великих інвестиційних проектів, які відповідають інтересам регіонів України та відповідних пріоритетних напрямків розвитку у сферах туризму, альтернативної енергетики, транспорту і логістики, проблем функціонування малого та середнього бізнесу. Визначення напрямків подальшого розвитку сфер в рамках Спеціальної економічної зони з урахуванням прикордонних та інших географічних переваг Закарпаття. Налагодження партнерських стосунків між Урядом та регіонами.

Зі вступним словом звернувся до учасників поважного зібрання президент ІСС Ukraine Володимир Щелкунов, а з вітальним – заступник Міністра економіки Ірина Крючкова, заступник голови ОДА Володимир Гоблик та заступник голови облради Василь Брензович.

Василь Брензович зазначив, що проведення міжрегіонального форуму з питань забезпечення подальшої інтеграції України в європейську та світову системи в галузі туризму, енергетики та транспорту в нашій області є не випадковим. Адже туризм - пріоритетний стратегічний напрямком розвитку Закарпаття. Крім того, через Закарпаття проходять головні транспортні та енергетичні магістралі до більшості європейських країн. Тому дуже важливо як для нас, так і всієї України, щоби ці напрямки розвивалися в руслі світових процесів, в інтересах регіону і держави в цілому. З цією метою розроблена і реалізується регіональна програма підвищення інвестиційної привабливості Закарпатської області.

Закарпаття, як складова частина України, володіє величезним туристично-рекреаційним потенціалом, унікальною природною та культурною спадщиною, в тому числі такими перлинами природи Карпат як Синевирське озеро, Долина нарцисів тощо, з якими нині бажають ознайомитися все більше людей планети в усі пори року. І за час форуму, наголосив Василь Іванович, ви це також відчуєте та побачите.

Органи місцевого самоврядування нашої області у тісній співпраці з виконавчими структурами цілеспрямовано ведуть роботу з розвитку туризму та рекреації. Цей напрямок діяльності став визначальним і в Регіональній стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року, у численних галузевих програмах, схвалених обласною радою. На її виконання розроблено і схвалено ряд проектів розбудови туристично - рекреаційних комплексів на полонині Руна, Боржавських полонинах, горі Драгобрат та інших, що відкривають нові перспективи в цьому напрямку. Він домінує і в програмах транскордонного співробітництва, укладених як на двосторонній, так і багатосторонній основі. Розвиток туризму також є пріоритетним і для більшості регіонів, що входять до міжрегіональної асоціації "Карпатський Єврорегіон". Це сприяло тому, що на минулому засіданні Ради "Карпатського Єврорегіону" було одностайно схвалено концепцію Міжнародного туристичного маршруту "Карпатський Єврорегіон".

Також хотів би наголосити, - далі вів промовець, - що розвиток туризму, в тому числі міжнародного, транскордонного, тісно пов''язаний з питаннями екології і сталого розвитку Карпат. Саме тому ці проблеми стали в центрі уваги органів регіональної влади (виконавчої і представницької) як в Україні, так й в інших державах, що знайшло своє відображення у підтримці ініціативи делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи про підготовку Резолюції та Рекомендації щодо сталого розвитку Карпат та інших гірських регіонів Європи. І одним із завдань цих документів бачиться в перетворенні Карпат в туристично-рекреаційний центр всієї Європи. Зараз ці документи знаходяться в активній стадії обговорення. І є надія, що їх розгляд та прийняття на засіданні Конгресу у жовтні цього року відкриє нові перспективи для реалізації широкого спектру програм співробітництва країн Карпатського регіону в екологічній, туристично-рекреаційній, соціально-культурній та інших сферах.

Не менш важливим є розвиток відновлюваних джерел енергії, використання енергії малих гірських річок, застосування енергозберігаючих технологій. В цьому напрямку у нас розроблена і реалізується відповідна програма, яка передбачає спорудження 36 міні-гідроелектростанцій. 2 з них уже почали діяти. Географічне розташування нашої області спонукає нас активно розвивати транскордонне співробітництво в різних сферах. До прикладу, сьогодні Закарпатська область має діючі двосторонні Угоди про співробітництво з Кошицьким та Пряшівським самоврядними краями Словаччини, Саболч-Сатмар-Березькою областю та областю Гевеш Угорщини, Підкарпатським воєводством Польщі, Марамурешським та Сату-Марським повітами Румунії, краєм Височіна Чеської Республіки, округу Оберфранкен Німеччини. Плідні контакти встановлено і на рівні більш як 100 міст, сільських та селищних громад нашого краю з відповідними громадами регіонів, що входять до Карпатського Єврорегіону. Органи регіональної та місцевої влади стали активними учасниками спільних міжнародних проектів транскордонного співробітництва за Програмами Співробітництва і Партнерства Європейського Союзу. Лише в останньому конкурсі Програми "Угорщина-Словаччнина-Румунія-Україна 2007-2013 Закарпатська область виборола гранти по 13 проектах на загальну суму фінансування понад 6 млн. євро.

Звершуючи свою коротку промову, заступник голови облради висловив упевненість, що форум, організований нині Українським національним комітетом Міжнародної торгової палати, сприятиме дальшому розвитку міжрегіональної співпраці, а також інтеграційних процесів на пріоритетних напрямках економіки нашої області, налагодженню партнерських стосунків між центральними та регіональними органами влади.

Відтак було підписано Угоду про співробітництво між національним комітетом Міжнародної торгової палати ( ІСС Ukraine), Закарпатською ОДА та облрадою.

А тим часом заступник начальника головного управління з питань євро інтеграції, зовнішньоекономічних зв"язків та туризму ОДА Василь Цап презентував учасникам зібрання відео матеріали стосовно інвестиційної привабливості Закарпаття.

Перший заступник начальника управління інвестиційної та інноваційної політики секретаріату Кабінету Міністрів України Юрій Вечір інформував про системний підхід до проблеми підвищення ефективності використання інноваційних ресурсів. Заступник голови Державної митної служби України В.Боднар ознайомлював учасників форуму щодо розвитку митної інфраструктури і спрощення митних процедур. Інші виступаючі порушували питання перспектив туризму на Закарпатті, автомобільних кластерів в Україні, механізмів стимулювання інвестиційної політики на прикладі нашого краю тощо.

Приємну ноту в роботу форуму вніс президент ІСС Ukraine Володимир Щелкунов, який вручив Василю Брензовичу та Володимиру Гоблику медаль Міжнародної торгової палати "Спектораль".

У другій частині дня учасники форуму працювали по секціях.

За підсумками форуму його учасники прийняли відповідні рекомендації з даного питання.

Анна Романенчук, Фото Сергія Гудака
18 червня 2010р.

Теги: форум, Брензович, інвестиції, гранти

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини