Безпеці міжгірських школярів загрожують 2 незакриті колодязні люки

Нещодавно жителів Міжгірщини шокувала трагічна звістка: від удару електричним струмом загинув учень 4-го класу райцентрівської СЗОШ І-ІІІ ст. На жаль, подібні випадки час від часу трапляються і їхніми жертвами, частіше за все, стають неповнолітні.

Безпеці міжгірських школярів загрожують 2  незакриті колодязні люки

Як вберегти дітей та яка профілактично-виховна робота проводиться з учнями — на запитання нам відповів директор Міжгірської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №1 Михайло Васильович КОВАЛЬ.

— Михайле Васильовичу, насамперед, яку роль повинна відігравати школа в процесі виховання учнів?

 — Основне завдання сучасної української школи полягає не тільки в озброєнні учнів глибокими та міцними знаннями, які стануть основою майбутнього благополуччя у дорослому житті, але й виховати здорову, духовно та фізично загартовану людину.

— Які методи практикуєте для створення безпечних умов навчального процесу в школі №1, та яке місце займають питання охорони праці і безпеки життєдіяльності у Вашій роботі?

 — Збереження життя та здоров'я дітей, попередження дитячого травматизму і запобігання порушень техніки безпеки — це питання, які знаходяться на щоденному контролі дирекції, педагогів школи. З метою створення безпечних умов навчально-виховного процесу, ще перед початком навчального року ретельно перевіряємо кабінети школи, особливо ті, які можуть становити небезпеку для здоров'я учнів. Зокрема, це навчальні кабінети фізики, хімії, біології, інформатики, майстерні, спортивний зал та майданчики, робляться висновки про їхню готовність до проведення занять. У питанні безпечних умов перебування учнів у школі важлива кожна деталь, будь то маркування розеток змінної напруги чи перевірка заземлення й опору ізоляції тощо.

Незважаючи на щоденну зайнятість, ведемо постійний контроль за навчанням педагогів з охорони праці, розробкою інструкцій з техніки безпеки, проведенням інструктажів з учнями та працівниками школи.

 — Яку участь у роз’яснювальній роботі приймає педколектив школи?

— Класоводи, класні керівники систематично на виховних годинах проводять первинні, цільові інструктажі з безпеки життєдіяльності серед учнів на початку навчального року, напередодні канікул, перед організацією екскурсій, суспільно-корисних акцій. Медична сестра У.І. Кіс проводить практичні заняття з надання першої допомоги потерпілому в ДТП, при отруєннях, нещасних випадках на воді.

Педагоги школи Н.І. Лолин, М.І. Корбутяк, М.І. Бошота, М.М. Добоні, О.В. Голодняк, Г.Ю. Росоха, О.Т. Козіцька набули в ході роботи чималий позитивний досвід організації профілактичної роботи щодо запобігання травматизму серед учнів.

— Але дитина живе не лише у стінах школи. Що робиться для попередження дитячого травматизму на вулиці, в побуті тощо?

 — Безперечно, більшу частину часу діти проводять поза школою. Тому для класоводів та класних керівників розроблена система профілактичної роботи серед учнів щодо вимог особистої безпеки у побуті. Інструктажі містять питання охорони здоров'я, пожежної безпеки, безпеки на дорогах, реагування на надзвичайні ситуації тощо.

Виробленню практичних навичок дотримання правил безпечної поведінки сприяють масові заходи, які стали традиційними у школі. Це — тематичні Тижні безпеки руху “Увага! Діти на дорогах!”, Дні знань з пожежної безпеки, конкурси дитячих малюнків, стінних газет щодо попередження усіх видів дитячого травматизму, екскурсії учнів у пожежну частину, конкурси “Скажемо “НІ” всім пожежам на Землі!”.

 — У засобах масової інформації останнім часом з'являються повідомлення про нещасні випадки у школах України на уроках фізкультури. Що робиться у Вашому навчальному закладі для попередження травмування, пошкодження здоров'я школярів?

— Трагічні випадки на уроках фізичної культури в окремих школах України прискорили розробку в МОН України основних документів, які дали адміністрації школи, вчителям фізичної культури і іншим педагогічним працівникам всю необхідну інформацію для попередження подібних випадків і проведення цілеспрямованої фізкультурно-оздоровчої роботи в школі. Досвідчені вчителі фізичного виховання А.В. Ледней та В.П. Звірич зробили все можливе для того, щоб уроки фізкультури, які більшість учнів вважає найулюбленішими, приносили лише користь та задоволення дітям. У школі проводиться диференційований відбір та розподіл учнів у кожному класі на три групи для занять фізкультурою, відповідно до стану здоров'я. Кожна група на уроці фізичної культури має певні фізичні навантаження та нормативи оцінювання. До того ж у школі стали традиційними Дні здоров'я, різноманітні спортивні турніри, змагання.

— Які районні служби приходять на допомогу школі у вирішенні питань охорони праці і безпеки життєдіяльності?

— Дане питання настільки важливе та багатогранне, що без допомоги відповідальних працівників відділу освіти РДА, районної служби МНС, відділу Державтоінспекції позитивно вирішити його неможливо.

Щороку в школі працівники ДАІ, МНС проводять з учнями бесіди, конкурси з питань безпеки. Цікавими для дітей є і екскурсії у пожежну частину, показові виступи вогнеборців і рятувальників. Така співпраця поглиблює знання і вміння учнів з безпеки життєдіяльності. До речі, команда юних інспекторів руху нашої школи з честю вже декілька років підряд захищає честь району в обласному огляді-конкурсі ЮІР, посідає призові місця. Матеріал про підсумки цьогорічного обласного конкурсу був нещодавно надрукований і в райгазеті “Верховина”.

Найбільше звернень школи адресуються у відділення ДАІ. Адже наш заклад розташований у центрі селища. Діти навчаються у трьох навчальних корпусах і багато разів на день переходять через проїжджу частину дороги, а світлофор, встановлений перед школою, не працює вже багато років. На пішохідному переході і поблизу нього можна бачити стоянки транспортних засобів. Інколи автомобілі проїжджають біля школи на великих швидкостях. З метою попередження можливих небезпек від ДТП для учнів дирекція навчального закладу звернулася в ДАІ з конкретними пропозиціями. Віриться, що найближчим часом знайдуться кошти і на ремонт придорожньої металевої огорожі біля корпусів школи. Хочу звернути увагу служби безпеки життєдіяльності смт. Міжгір’я на загрозу для дітей від 2-ох незакритих колодязів запасного резервуару для води, який знаходиться поблизу центрального стадіону.

 — Михайле Васильовичу, нещодавно останній дзвоник сповістив про завершення навчального року та початок літніх канікул. Що би Ви зараз побажали своїм вихованцям і батькам?

— Ясна річ, змістовно відпочити, набратися здоров'я та наснаги з тим, щоб першого вересня з новими силами продовжити цікаву подорож у Країну знань. На дітей чекають веселі літні розваги, зустрічі з новими друзями. Але ні дітям, ні їхнім батькам не треба забувати про необхідність дотримання правил поведінки на дорогах, на воді під час купання, у лісі, про безпеку в побуті, дотримання норм пожежної безпеки. Батьки повинні обов’язково повідомляти своїх дітей про всі небезпечні місця у зонах відпочинку, де вони проводять ігри, дозвілля, не забувати про дотримання режиму дня для дітей, особистим прикладом пропагувати здоровий спосіб життя, пам’ятати, що здоров’я і життя — безцінні. Веселого та безпечного всім літа!

Андрій Голодняк, "Верховина"
17 червня 2010р.

Теги: літо, школа, відпочинок, загроза

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 5
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини