Чи будуть реорганізовані митниці Закарпаття?

Держмитслужба збирається скоротити число регіональних підрозділів. Перша хвиля реорганізації стартує 15 червня: відразу шість митниць місцевого значення будуть приєднані до більших.

Чи будуть реорганізовані митниці Закарпаття?

Таким чином відомство Ігоря Калетника планує істотно скоротити витрати на утримання чиновницького апарату. Адже в результаті реорганізації армія митного начальства може сильно порідшати. Але для експортерів та імпортерів дані ініціативи обернуться збільшенням "представницьких" витрат на митників.

Відповідно до наказу ДМСУ № 548 "Про оптимізацію структури митних органів" Новгород-Сіверська митниця приєднана до Чернігівської, Дністрянська - до Вінницької, Глухівська - до Сумської. Старобільська стане частиною Луганської, Амвросіївська - Східної та Ягорликська - Дністровської. На реорганізацію відведено три місяці, вже з 15 вересня на приєднаних митницях не буде проводитися повноцінне оформлення товарів (вони почнуть функціонувати як митні пости).

У Держмитслужбі говорять, що це лише початок масштабних структурних трансформацій, головною метою яких є приведення структури митниці у відповідність з адміністративним поділом країни. Після нинішньої реорганізації буде 37 регіональних митниць. Як мінімум до кінця року по кілька їх залишиться в Одеській, Запорізькій, Дніпропетровській, Сумській, Закарпатській, Київській областях і в АР Крим. "Ми хочемо зменшити кількість управлінських посад. Замість декількох начальників митниць залишиться один, замість чотирьох заступників - два. Така реорганізація зовсім не означає, що люди, чиї пости будуть скорочені, залишаться без роботи. Їх переведуть на інші посади в рамках служби", - повідомив "Деловой столице" заступник директора департаменту організації митного контролю ДМСУ Григорій Мальчик.

Але, як показує практика, реорганізація стає хорошим приводом, щоб провести чистку кадрів. "З кожним приходом нового глави Держмитслужби процес розвертають у діаметрально протилежному напрямку. Якщо новий начальник застав його на стадії укрупнення структури митниці, то він починає займатися дробленням і навпаки. Це ідеальний спосіб поставити на керівні пости лояльних людей", - відзначає юрист, який очолював митний напрям в одній зі столичних юрфірм. І в поточному році вже є підтвердження цієї практики.

1 червня почала роботу Харківська обласна митниця, утворена з Харківської і Куп'янської. Її керівником призначений екс-начальник служби внутрішньої безпеки Сергій Іванов. Главу Куп'янської митниці Сергія Макеєнка звільнили за хабарництво. А куди подівся лояльний до Юлії Тимошенко попередній керівник Харківської митниці Віктор Вечер, незрозуміло, оскільки ніяких офіційних повідомлень про його звільнення не оприлюднювалися.

Бізнес більше турбує інше: структурні зміни на митниці можуть істотно збільшити "представницькі" витрати суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. "Харків, де тепер буде проходити всі оформлення вантажів, що завозяться через пости зони діяльності Харківської регіональної митниці, розташований за 120 км від Куп'янська, де пункт ліквідували. Як тепер буде проходити оформлення товарів, скільки грошей, часу і нервів на це доведеться витратити - невідомо", - каже "Деловой столице" начальник відділу ЗЕД Куп'янського молочноконсервного комбінату, голова Громадської ради при Куп'янської митниці Андрій Масний.

Аналогічна проблема виникла і у компаній, що раніше оформляли вантажі на Ягорликській митниці. Тепер їм необхідно буде працювати з Дністровською митницею. "У Котовську, де розташовувалася Ягорликська митниця, працює другий (після Одеси) за розмірами в регіоні ринок промтоварів, формуються вагони для постачання металобрухту на метзавод у Рибницю у Придністров'ї. Балтський молокозавод, швейна фабрика, хлібокомбінат - всі вони оформлялися тут. Через цей пункт найзручніше ввозити килими і тканини з Молдови, з якою у нас безмитний режим. Частину бізнесу можуть просто згорнути, адже незрозуміло, чи вигідно буде витрачати час і гроші на оформлення усіх цих товарів за сотню кілометрів", - нарікає голова Громадської ради при Ягорликській митниці, керівник представництва компанії "PST Україна" в Котовську Павло Драчинський.

На митних постах можна буде оформляти лише вантажі, до яких у інспекторів немає ніяких претензій, а також товарні партії, що не вимагають проходження спеціальних видів контролю. Адже контролюючі служби - від санітарного та фітосанітарного контролю до відділів тарифів, митної вартості та боротьби з контрабандою - будуть розташовані на регіональній митниці. У більшості європейських країн кількість митниць, як правило, відповідає адміністративно-територіальному устроєві. Але зважаючи на наявність єдиного вікна для проходження вантажів їх мала кількість не створює таких незручностей бізнесу, як в Україні.

У центральному апараті Держмитслужби вже підготували пропозиції, покликані згладити для бізнесу негативні наслідки від реорганізації митних органів. "Ми плануємо винести на розгляд Кабміну зміни до Митного кодексу, що розширюють повноваження місцевих митниць. Адже сьогодні, наприклад, рішення з перевантаження, вивантаження, перепакування товару, а також ряду інших операцій можуть приймати лише начальники митниць. Ми пропонуємо передати частину цих повноважень керівникам постів", - говорить Григорій Мальчик.

У неофіційних бесідах підприємці побоюються, що тепер за позитивне вирішення їхніх питань митникам доведеться заносити більш великі валізи аргументів. Адже одна справа домовитися "на місці", а інша - з начальником більш високого рангу. На думку виконавчого директора Центру захисту підприємств малого бізнесу Оксани Продан, укрупнення ставить своєю метою сконцентрувати корупційні потоки на митниці: чим менше начальників, тим більше їм дістається.

Олексій Набожняк, "ДЖеловая столица"
15 червня 2010р.

Теги: митниця. митний пост, вантаж

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини