Чому люди йдуть у "єдинники"?

Знайомий підприємець, веб-дизайнер Олександр Буряков поскаржився мені, що на перший квартал не зміг зареєструватися за спрощеною системою оподаткування, обліку і звітності.

Чому люди йдуть у "єдинники"?«Шість років пропрацював на єдиному податку, і все було добре. Тепер уперше податкова відмовилася видати свідоцтво. Маю проблеми, про які й не думав... Прибутки зменшуються. Порядок розрахунків поламаний. Треба винаймати бухгалтера. Караул!».

Сталося це з вини самого підприємця: вчасно не подав заяви на видачу свідоцтва про сплату єдиного податку (це слід було зробити ще до 15 грудня). Тож автоматично опинився в тій категорії суб'єктів підприємництва, які працюють на загальних умовах. Останні зобов'язані сплачувати 33,2 відсотки у вигляді нарахувань на заробітну плату у Пенсійний фонд, ще 1,5 відсотка цих самих нарахувань — у Фонд соціального страхування і 1,3 — у Фонд зайнятості. На довершення всього підприємець повинен сплатити 15 відсотків податку з доходів. Щомісяця, отже, слід добровільно розпрощатися з 50,8 відсотками зароблених грошей. Навіть якщо не здійснювати діяльності, слід регулярно звітуватися перед держінституціями.

Найбільше дошкуляють цьому підприємцеві все-таки не нові клопоти та додаткові обов'язки зі
звітності, а втрати в заробітку, їхній обсяг зашкалює. Адже якщо досі він сплачував у бюджет міста 200 грн. (максимальна ставка єдиного податку в Ужгороді), то зараз має перераховувати понад половину заробленого. І робити це мусить регулярно, так само, як, наприклад, школяр — щодня ходити до школи або вірник — читати молитви.

Скільки втратив у грошах, позбувшись статусу «єдинника», веб-дизайнер Буряков? Нескладно порахувати. Досі, за місячного доходу дві тисячі гривень, сплативши 200 грн. єдиного податку, решту 1800 грн. залишав собі. Тепер же йому залишатиметься менше тисячі!

Наш народ винахідливий. Знайомий відкрив свій «маленький» секрет: протягом першого кварталу намагатиметься обмежити обсяг банківських перерахувань за послуги, які надає. Все, що «засвітиться» на рахунку, буде оподатковано по повній. Тому з січня по березень «не можна» демонструвати жодної діяльності, тим більше — отримувати офіційну плату за неї. З другого кварталу все повернеться на круги своя. Самообмеження будуть зняті, і Буряков розслабиться. Чому? Бо на той час він знову зареєструється, як платник єдиного податку.

Логіка таких дій зрозуміла: підприємцеві не хочеться втрачати кровно зароблені гроші. Інтерес держави в іншому — отримувати у казну якомога більше. Саме з цієї причини все частіше лунають голоси про відміну єдиного податку. Лише ті суб'єкти, які працюють на загальних умовах, годують держказну і, зокрема, поповнюють Пенсійний і Фонд соціального страхування. «Єдинники» працюють більшою мірою на себе. Хоча в майбутньому і вони претендуватимуть на пенсію, принаймні в мінімальному розмірі, Пенсійний фонд обходять стороною. Чому мають такі преференції — питання для економістів. Вже не раз і не двічі уряд намагався вирівняти умови для всіх підприємців, однак поки цього не сталося, «єдинники» успішно користуються наявними перевагами.

Сплатою єдиного податку користуються тисячі суб'єктів. Як повідомив заступник начальника Державної податкової інспекції у м. Ужгород Юрій Сарай, в обласному центрі за спрощеною системою оподаткування, обліку і звітності працюють 4787 суб'єктів підприємницької діяльності; на загальній — 4886, на фіксованому патенті — 1837. Водночас зростання показників відбулося у всіх трьох групах. Щодо суб'єктів підприємницької діяльності — юридичних осіб, то станом на кінець грудня 2006 року в Ужгороді їх було зафіксовано 4554; це на 214 більше, ніж рік перед тим.

Пройти шлях від звичайного громадянина до підприємця нескладно. Відділ реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності виконкому Ужгородської міськради, який очолює Тетяна Лєппік-Кордонець, видає свідоцтво про держреєстрацію вже на третій день після звернення. Для цього лише потрібні паспорт, ідентифікаційний код, заява установленого зразка і 34 грн. оплати. Незабаром видаватимуть свідоцтва вже у день звернення. Для цього у користування відділу надали спеціальне програмне забезпечення. Дані про всіх суб'єктів підприємництва вносяться в єдину загальноукраїнську базу даних. Це дозволить бізнесменам отримувати основні відомості про своїх партнерів, відтак уникнути «кидалова» чи інших неприємностей.
Займатися бізнесом — невід’ємне право кожного.

Але чи так само легко бути підприємцем, як здобути це право? На подібне запитання у кожного своя відповідь. Статистика свідчить, що багато хто після реєстрації «забуває» звітуватися перед податківцями, іншими інстанціями. Відтак — перенесення в розряд «штрафників», грошові стягнення через суд. Звідси висновок: перш ніж назватися підприємцем, не сім, а більше разів варто подумати. І аж потім.— «відрізати». Щоб собі та іншим не нашкодити.
Василь БЕДЗІР
21 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини