Протипаводкові гроші пішли на вибори

Після того, як минулого тижня Президент Віктор Ющенко перевірив будівництво захисної дамби поблизу міста Чоп, постало питання нераціонального використання грошей, виділених на протипаводкові заходи на Закарпатті

Протипаводкові гроші пішли на вибориЗа три роки з 18 кілометрів дамби, яка має захищати Чоп і навколишні населені пункти від паводків, збудовано лише 950 метрів, при тому, що за цей час на протипаводкові заходи виділили 46 мільйонів гривень. Оглянувши будівництво дамби й ознайомившись із ситуацією, В. Ющенко зробив висновок: “Ми щось не те робимо з пріоритетами та раціональним використанням коштів. Не може погонний метр дамби при нарощуванні, а навіть не будівництві, коштувати десять тисяч гривень. Такої ціни немає. Коли люди дізнаються про таку ціну, вони відрами носитимуть. Думаю, це справа контрольних і фінансових груп, а також підрядників, які повинні знати ціну народним грошам”.

Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші, реагуючи на критику Президента, повідомив учора на прес-конференції, що наразі зроблено розрахунки, аби здешевити будівництво дамби до вартості 1300 гривень за погонний метр. На логічне запитання, чому цього не зробили раніше, а тільки після візиту глави держави, керівник ОДА відповів, що досягти зниження вартості спорудження дамби можна тільки за умови залучення до будівництва Міністерства транспорту й інших відомств, що й стало можливим завдяки приїзду
В. Ющенка, який розпорядився створити спільну робочу групу. О. Гаваші також сказав, що проблемою нераціонального використання коштів заопікуються відповідні органи, і висловив припущення, що значну частину “протипаводкових” грошей використали на потреби Мукачевого під час виборів тамтешнього міського голови 2004 року, коли в січні там білили під’їзди будинків і возили каміння, щоб провладний кандидат здобув прихильність виборців. Пан Гаваші вважає, що тодішня влада використала на Мукачеве близько 15 мільйонів гривень. Насамкінець голова ОДА запевнив, що цьогоріч спорудять сім кілометрів дамби, а наступного року дамба буде повністю готова.

Нагадаємо, 13 лютого 2006 року Кабмін вніс зміни до “Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні
р. Тиса у Закарпатській області на 2002-2006 роки та прогноз до 2015 року”, збільшивши її фінансування з 350 млн. 465 тис. грн. до 2 млрд. 472 млн. грн. на 2006-2015 роки. Вже цього року в Держбюджеті передбачено виділити області за цією програмою 70 млн. грн.

Поки представники влади шукають винуватих і ділять “протипаводкові” гроші, вода бере своє. Ще 6 квітня через танення снігу та сильних дощів у руслі річки Тиса змінилася течія, внаслідок чого підмило опору №5 металевого залізничного мосту поблизу селища Королево на 73-му кілометрі ділянки Батєво-Солотвино Львівської залізниці. Сталося просідання опори на метр, через що зупинили рух поїздів.

“Без залізничного сполучення залишаються близько 150 населених пунктів у чотирьох районах Закарпатської області”, – повідомив головний інженер головного управління колійного господарства “Укрзалізниці” Василь Яковлєв. Єдину залізничну гілку в тячівському напрямку, яка забезпечує пасажирські та вантажні перевезення місцевого та міжнародного значення, закрито.

У середу відбулася нарада за участю залізничників, представників проектних інститутів і мостобудівних організацій, які визначили першочерговий фронт робіт. Загальну вартість робіт із відновлення руху поїздів на ділянці Батєво-Солотвино Львівської залізниці оцінили в 21,6 мільйона гривень. Окрім того, через припинення залізничного сполучення Львівська залізниця зазнає збитків на близько 38 млн. грн.

Наразі понад двісті залізничників відновлюють рух потягів на пошкодженій ділянці залізниці. Роботи ускладнює те, що рівень води в районі мосту сягає дев’яти метрів. Шлях підсипають безпосередньо до пошкодженої опори. Міст споруджено ще за часів Австро-Угорщини, 1897 року, а в 1946-1947 роках його добудували.
Іван Колодій, Ужгород
14 квітня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини