Відбувся візит Делегації Послів ЄС до проектів ЄС в Ужгороді та Берегово

4 червня 2010 року відбувся візит Посла, Голови Представництва Європейського Союзу в Україні пана Жозе Мануела Пінту Тейшейри та Послів країн-членів ЄС до проектів в Ужгороді та Берегово.

Відбувся візит Делегації Послів ЄС до проектів ЄС в Ужгороді та Берегово

В межах візиту Послів до Ужгороду відбулася презентація 5-тьох проектів Європейського Союзу в Закарпатті щодо запобігання повеней тривалістю з 2005 по 2010 рік Загальна вартість проектів склала понад 2,5 млн євро.

Метою проектів "Підвищення готовності регіональних організацій, пов’язаних з протипаводковим захистом в регіоні Берег", "Розробка Угорсько-Українських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р. Боржава", "Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні в басейні р. Тиса", "Покращення системи управління паводками" та "Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса" є сприяння зниженню негативного впливу повеней, покращення захисту від них та розширення туристичного потенціалу регіону Закарпаття. Фінансування проектів здійснювалося за рахунок ЄС. Партнерами проектів є Угорські, Словацькі, Румунські та Українські державні організації.

Володимир Чипак, Начальник Закарпатського Обласного виробничого управління по меліорації та водному господарству: "В нас дуже специфічний регіон с точки зору паводкової ситуації. На сьогодні вже впроваджено цілу низку заходів щодо запобігання паводків у регіоні. Заходи проводилися в межах спільних проектів України та ЄС. В тому числі проведені наукові дослідження, впроваджено обладнання, проекти по екологічно-збалансованому землекористуванню, реконструкція дамб поблизу населених пунктів тощо. Фінансувалися проекти за рахунок коштів України та ЄС. Всі ці проекти є дуже корисними як для України так і для сусідніх країн.  Мі вже можемо відчути позитивні результати впровадження проектів. Так мі вже маємо можливість попередити населення про настання повеней завчасно".

Жозе Мануел Пинту Тейшейра, Посол, Голова Представництва ЄС в Україні: "Одним з найважливіших питань Закарпаття є повені. Також я неодноразово підкреслював зв'язок між Україною та країнами Європи. В даному випадку це стосується зв’язку повеней в Україні та повеней в Угорщині, Румунії та Словаччині. Тому дуже важливо, що проекти впроваджуються спільно з Українською стороною. Формується додаткова вартість проекту за рахунок співпраці країн. Проекти по запобіганню повеней розпочалися в Україні ще в 2005 році і зараз дуже приємно чути про реальні результати впровадження проектів".

Крім того, 4 червня 2010 року Делегація Послів ЄС відвідала "Регіональний туристичний інформаційний центр в Закарпатської області", відкритий у м. Берегове в 2006 році в межах програми добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна IНТЕРРЕГ ІІІA/ТАСІС. Проект спрямований на вирішення проблеми відсутності в регіоні універсальних центрів інформування про наявні туристичні послуги, ресурси, можливості. Вирішення цих проблем сприятиме сталому соціально-економічному розвитку Закарпатської області як одного з найперспективніших рекреаційних регіонів України.
Іосип Торпоі, директор закарпатського туристичного інформаційного центру: "Інформаційний центр у Берегово став першим, що відкрився в західних областях України. Потім ми відкрили центри у Львові та Ужгороді. За 4 роки плідної роботи нас фізично відвідало понад 20000 чоловік. Що стосується Інтернет-сторінки, то щомісяця її відвідують понад 2000 користувачів. Наразі ми плануємо відкрити мережу центрів в Закарпатті. Також співпрацюємо з туристичними центрами в Румунії та Чехії. Якщо раніше Закарпаття відвідували лише туристи з СНД, зараз є тенденція до росту відсотку туристів з Заходу".
 
Також Делегація Послів ЄС відвідали такі об’єкти соціального значення, як Ужгородський Національний університет, Закарпатський Угорський інститут у Берегово, словацьку та румунську школи в містах Ужгород та Солотвино.
 
Наразі візит Делегації Послів ЄС до Закарпатської області триває. 5 Червня Посли проведуть дебати зі студентами Закарпатського Угорського Інституту та відвідають Обласну Дитячу лікарню в м. Мукачево, в якої 2 роки тому було впроваджено проект ЄС загальним бюджетом 200 тис. євро.  

Про реалізацію Закарпатським облводгоспом міжнародних проектів
Програм транскордонного співробітництва Європейської Комісії
 
I.         З липня 2006 року в рамках Програми Добросусідства Угорщина – Словаччина – Україна INTERREG IIIA/TACIS Закарпатський облводгосп впроваджував спільний українсько-угорський проект "Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р. Боржава".
Проект був розроблений спільно з Верхнє-Тисайською дирекцією охорони довкілля і водних справ Угорської Республіки для покращення протипаводкового захисту в регіоні Берег. У його основу покладено заходи з реалізації державних довгострокових програм розвитку водогосподарського комплексу в Україні – Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області на 2006 – 2015 роки і Плану Вашаргелі в Угорщині.
Партнери проекту –Берегівське міжрайонне управління водного господарства, Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва "Закарпаття", Екологічний центр "Тиса", Державне підприємство "Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області".
Цільовими групами проекту є населення регіону – 19 угорських та 40 українських населених пунктів, сільськогосподарські організації, підприємці у сфері туризму, державні та місцеві органи влади.  
Мета проекту – покращення протипаводкового захисту території шляхом застосування нових методів захисту від паводків, розвиток сучасного сільського господарства, збереження цінностей навколишнього середовища та розширення туристичних можливостей регіону.
Діяльність проекту зосереджена в Іршавському і Берегівському районах Закарпатської області України. Значна частина заходів проводилася в рамках аналогічного проекту на угорській території регіону Берег.
В результаті реалізації проекту здійснено наступні заходи:
-   Розроблено спільну комплексну Концепцію розвитку і управління водними ресурсами та протипаводкового захисту регіону Берег і басейну р. Боржава;
-   Розроблено техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) для акумулюючої ємності на         р. Іршавка біля с. Загаття;
-   Розроблено ТЕО для реконструкції Берегівської меліоративної системи;
-   Розроблено робочий проект реконструкції протипаводкової захисної дамби в районі населених пунктів Вари – Бадалово Берегівського району;
-   Проведено спільні українсько-угорські екологічні дослідження території регіону Берег та басейну р. Боржава і надано рекомендації щодо покращення водного режиму заболочених територій та водних ресурсів, розроблено і видано публікацію про розвиток екотуризму;
-  Здійснено дослідження з сільського господарства та видано брошуру про розвиток сільського господарства в умовах реалізації протипаводкових заходів;
-   Проведено громадські слухання з інформування населення про реалізацію протипаводкових заходів в басейні р. Тиса;
-   Проведено роботу з інформування населення про заходи проекту шляхом проведення тематичних семінарів, освітніх заходів для громадськості в Берегівському, Іршавському районах, розповсюдження буклетів, листівок про виконання проекту, залучення представників цільових інституцій регіону, збір пропозицій, ініціатив від населення, органів місцевої влади. Проведено анкетування населення території проекту та розроблено програму інформування громадськості;
-   Створено веб-сторінку проекту – http:\bereg.vodhosp.uzhgorod.ua
Вартість проекту – 294120 Євро, з них: 264 000 Євро – грант Європейської Комісії, 30 120 Євро – вклад української сторони.
Тривалість проекту – 24 місяці.
 
 
II.        З червня 2007 року Закарпатський облводгосп розпочав реалізацію українсько-словацького проекту Програми ІNTERREG IIIB CADSES/TACIS "Покращення системи управління паводками – МОЗЕС", діяльність якого була зосереджена в басейнах річок Уж і Латориця.
Партнери проекту: Словацький гідрометеорологічний інститут (м. Братислава), Управління водного господарства (м. Банська Штявніца, Словацька Республіка), Закарпатський обласний центр з гідрометеорології і Державне підприємство "Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області".
Цільові групи проекту: населення території проекту, водогосподарські організації, Гідрометслужби України і Словаччини, державні і місцеві органи влади.
Мета проекту – зменшення шкоди від паводків та підвищення ефективності управління паводками за допомогою покращення прийняття рішень та вдосконалення засобів координації дій як на місцевому, регіональному, так і на прикордонному рівнях в басейнах річок Уж і Латориця.
У результаті реалізації цього проекту були здійснені такі заходи:
-     Встановлено та інтегровано у автоматизовану інформаційно-вимірювальну систему моніторингу паводкової ситуації АІВС – "Тиса" автоматизовану гідрометеорологічну станцію на р. Латориця в м. Чоп і автоматизовану метеорологічну станцію на р. Уж в смт. Великий Березний;
-     Закуплено гідрометричне обладнання (Допплер та лебідку) для проведення гідрологічних вимірювань витрат води спеціалістами облводгоспу і Гідрометцентру;
-     Розроблено картування зон затоплень і зон ризику на ділянці р. Уж від українсько-словацького держкордону до с. Кам’яниця;
-     Базуючись на емпіричних даних і оперативній гідрологічній інформації, Словацький гідрометеорологічний інститут та Український Гідрометцентр розробили комплекс “простих” прогнозуючих моделей для басейнів річок Уж та Латориця, використовуючи цифрові прогнози метеорологічної моделі АЛАДІН та відповідного програмного забезпечення;
-     Розроблено базу даних геоінформаційної аналітичної системи водогосподарських об'єктів Закарпатської області;
-     Розроблено Стратегію розвитку автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи моніторингу паводкової ситуації АІВС – "Тиса";
-     Вдосконалено моделі прогнозування паводків в басейнах річок Уж та Латориця;
-     Проведено тренінги для спеціалістів міжрайонних управлінь водного господарства області з розвитку геоінформаційних систем, а також навчальний семінар щодо освоєння роботи із сучасним гідрометричним обладнанням;
-     Запроваджено сайт проекту (http://moses.vodhosp.uzhgorod.ua), розроблено і розповсюджено інформаційні матеріали про його реалізацію.
      Вартість проекту – 300000 Євро, з них: 250 000 – грант Європейської Комісії, 30 000 – вклад української сторони.
Тривалість проекту – 14 місяців.
 
III.      В липні 2008 року Закарпатським облводгоспом підписаноГрантову Угоду з Європейською Комісією на реалізацію проекту Програми сусідства Угорщина–Словаччина–Україна "Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса", щоспрямований на покращення протипаводкового захисту, водної та екологічної ситуації на транскордонній Берегівській осушувальній системі.
      Партнери проекту: Верхнє-Тисайська дирекція охорони довкілля і водних справ Угорщини,            Берегівське та Ужгородське міжрайонні управління водного господарства, Закарпатський обласний державний проектно-технологічний центр охорони родючості ґрунтів і якості продукції та Науково-дослідна лабораторія Ужгородського національного університету.
Мета проекту: покращення протипаводкового захисту, водної та екологічної ситуації на транскордонній Берегівській осушувальній системі, шляхом застосування комплексного підходу до вирішення проблем.
Основна діяльність проекту:
-    Розробка Робочого проекту реконструкції Берегівської меліоративної системи;
-    Здійснення очистки каналу Чаронда-Латориця (близько 4 км);
-    Проведення досліджень щодо визначення екологічного статусу поверхневих водних об’єктів на Берегівській осушувальній системі, згідно з вимогами Водної Рамкової Директиви ЄС;
-    Реконструкція розподільчого шлюзу на каналі Чаронда –Латориця;
-    Дослідження з сільського господарства на Берегівській осушувальній системі, розробки карти землекористування, визначення точкових джерел забруднень.
      http://bps.vodhosp.uzhgorod.ua
Вартість проекту – 800000 Євро.
Тривалість проекту – 24 місяці.
 
 
IV.       З липня 2008 року облводгоспом впроваджується проект Програми сусідства Румунія – Україна "Покращення протипаводкового захисту та екологічне оздоровлення навколишнього середовища на українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса".
Партнери проекту: Повітова рада Марамуреш (Румунія), Тячівське міжрайонне управління водного господарства, Тячівська райдержадміністрація, Карпатський біосферний заповідник, Закарпатський регіональний центр соціально-економічних досліджень.
Мета проекту: забезпечення зменшення негативного впливу паводків і антропогенного навантаження на навколишнє середовище на українсько-румунській прикордонній ділянці        р. Тиса.
Основна діяльність проекту:
-    Розробка Схеми стабілізації русла р. Тиса на спільній українсько-румунській ділянці;
-    Створення Інформаційного Протипаводкового Центру на базі Тячівського міжрайонного управління водного господарства;
-    Розширення системи моніторингу паводкової ситуації АІВС – "Тиса" шляхом встановлення 2 автоматизованих станцій;
-    Проектування та будівництво мікрохвильового зв’язку до Тячівського МУВГ;
-    Здійснення гідроморфологічних, біологічних та хімічних досліджень якості води згідно з вимогами РВД ЄС;
-    Розробка робочих проектів захисту населених пунктів Бедевля і В.Бичків;
-    Закупівля обладнання для лабораторії облводгоспу;
-    Розробка Цифрової моделі височин руслової частини басейну Верхньої Тиси;
-    Здійснення екологічних, сільськогосподарських та соціально-економічних досліджень;
-    Підготовка проекту українсько-румунської двосторонньої Угоди про створення транскордонного біосферного резервату "Марамороські Гори".
      http://tysa.vodhosp.uzhgorod.ua
Вартість проекту – 891936 Євро.
Тривалість проекту – 24 місяці.
 
 
Проекти Програм транскордонного співробітництва Європейської Комісії, 
які впроваджувалися Закарпатським облводгоспом протягом 2003 – 2009 років
 
Проект Програми ТАСІS “Оцінка ризику та управління повенями в Закарпатській області”
Мета проекту – покращення соціально-економічних умов для населення території басейну Верхньої Тиси; створення технічної і організаційної бази для зменшення збитків від паводків.
Транскордонні партнери проекту: Верхнє-Тисайська Дирекція охорони довкілля та водних справ (Угорська Республіка), Національна адміністрація "Води Румунії" (Румунія), Державне водогосподарське управління Бодрогу і Горнаду (Словацька Республіка).
Тривалість проекту: 39 місяців (2003 – 2006 рр.)
Бюджет проекту: 3 000 000 Євро
 

 

Проект Програми CBC SPF ТАСІS “Підвищення готовності регіональних організацій, пов’язаних з протипаводковим захистом в регіоні Берег”
Мета проекту – адаптація і впровадження спільного українсько-угорського Плану локалізації наслідків катастрофічних паводків та відведення внутрішніх вод спільної меліоративної системи в регіоні Берег.
Партнери проекту: Верхнє-Тисайська Дирекція охорони довкілля і водних справ, Головне управління з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Закарпатської облдержадміністрації, Берегівська районна держадміністрація, Берегівське і Ужгородське міжрайонні управління водного господарства.
Тривалість проекту: 18 місяців (2005 – 2006 рр.)
Бюджет проекту: 378 160 Євро
 
Проект Програми INTERREG III A TACIS “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р. Боржава”
Мета проекту – покращення протипаводкового захисту території шляхом застосування нових методів захисту від паводків, розвиток сучасного сільського господарства, збереження цінностей навколишнього середовища та розширення туристичних можливостей регіону.
Партнери проекту: Верхнє-Тисайська дирекція охорони довкілля та водних справ (Угорська Республіка), Берегівське міжрайонне управління водного господарства, Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва "Закарпаття", Екологічний центр "Тиса", Державне підприємство "Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області".
Тривалість проекту: 24 місяці (2006 – 2008 рр.)
Бюджет проекту: 294 120 Євро
 
Проект Програми INTERREG III B CADSES “Покращення системи управління паводками”
Мета проекту – зменшення шкоди від паводків та підвищення ефективності управління паводками за допомогою покращення прийняття рішень та вдосконалення засобів координації дій як на місцевому, регіональному, так і на прикордонному рівнях в басейнах річок Уж і Латориця.
Партнери проекту: Словацький гідрометеорологічний інститут (м. Братислава), Управління водного господарства (м. Банська Штявніца, Словацька Республіка), Закарпатський обласний центр з гідрометеорології і Державне підприємство "Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області".
Тривалість проекту: 14 місяців (2007 – 2008 рр.)
Бюджет проекту: 300 000 Євро
04 червня 2010р.

Теги: протипаводковий, ТАСІS, програма, водне господарство

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини