На Закарпатті почастішали злочини з використанням "гумової" зброї

Нині в Україні близько двох мільйонів громадян є власниками мисливської, нарізної, газової та "гумової" зброї. Верховна Рада у першому читанні ухвалила закон, який дозволяє широкому загалу українців бути власниками травматичної зброї, а також розширює вікову категорію тих, хто бажає придбати мисливські і спортивні "стволи". Якщо цей закон буде прийнято остаточно, то озброєними стануть, за висновками фахівців, близько 10-ти мільйонів українців. Добре це чи погано?

На Закарпатті почастішали злочини з використанням "гумової" зброї

УКРАЇНА -- НЕ АМЕРИКА

Зброя давно легалізована в усьому цивілізованому світі. Володіння нею  дає шанси законослухняним громадянам захистити власне життя та майно від злочинних посягань.  Найбільші арсенали приватної зброї --  у  США, де на 281 мільйон жителів припадає 300 мільйонів “стволів”. Населення будь-якої європейської країни озброєне відсотків на 50.

В Україні зброєю наразі володіє менше 5%  населення. І для того, аби стати її власником, існують суттєві обмеження. Приміром, не може офіційно мати "ствол"  раніше судима особа. Власник мисливської зброї повинен  бути віком понад  25  років і має бути членом якогось мисливського формування. А власниками популярних нині  спецзасобів  травматичної дії (так звані “гумові” пістолети) можуть бути лише правоохоронці та члени їхніх сімей, особи,  які  беруть участь у кримінальному судочинстві (судді, прокурори, адвокати), а також журналісти й члени громадських формувань з дотримання правопорядку.

Усі без винятку претенденти на зброю повинні зібрати й здати в дозвільну систему міліції необхідні довідки: медичну (в тому числі й психіатричну та наркологічну), про проходження спеціальних курсів  тощо. Зберігати зброю необхідно в сейфах, а при наявності трьох і більше “стволів” господар оселі повинен потурбуватися про встановлення сигналізації. 

Але  закон, як то у нас часто буває, намагаються обійти всі, кому не ліньки. На практиці нерідко трапляється, що під маркою  журналістів та членів громадських формувань власниками спецзасобів стають, купивши потрібні довідки, приватні підприємці, “базарники”, а то і звичайні безробітні. А потім такий власник зброї хильне зайвого і  палить  з пістолета. Або загубить на п’яну голову  свій спецзасіб, яким потім може скористатися злочинець.

Сам же спецзасіб травматичної дії, попри завуальовану назву, є грізною зброєю. Убити такий пістолет не вб’є, але ребра чи кістки маленька гумова кулька переламає легко. Не кажучи вже  про  психологічний ефект для залякування злочинцем своєї жертви: той же “гумовий” пістолет Макарова від бойового ззовні відрізнити  важко,  чим і користуються зловмисники. Ось -- свіжі приклади.

ЗАМІСТЬ РОЗРАХУНКУ – ПІСТОЛЕТ БІЛЯ СКРОНІ

Ужгородський таксист підібрав серед ночі на вулиці пасажира. Незнайомець попросив підвезти його до супермаркету на вул.Капушанську. Але замість того, аби розрахуватися,  клієнт  раптом витягнув і наставив на водія пістолет! На щастя, обійшлося без стрілянини. Зухвалий пасажир розтанув у темряві, а таксист поїхав у міліцію. По гарячих слідах  працівники патрульної служби  спільно з бійцями “Беркута” затримали підозрюваного в одному з готелів міста. Ним виявився 42-річний ужгородець.  У зловмисника вилучили  пістолет  для стрільби гумовими кулями, обставини інциденту з’ясовує слідство.

Глибокої  ночі у пiдсобне примiщення автозаправки в с.Розiвка Ужгородського району зайшли двоє невiдомих осiб в чорних масках з пістолетом і дерев’яною палицею в руках. Погрожуючи касиру фiзичною розправою, бандити викрали з вiдчиненої каси близько 1000 гривень. Розбійників розшукує міліція.

Молодого ужгородця, iнвалiда 2-ї групи, перестрів бiля автовокзалу в Ужгороді невiдомий зловмисник і, погрожуючи  пiстолетом,  вiдiбрав його дорогий мобiльний телефон "Нокiа". За скоєння злочину патрульні міліціонери затримали 52-річного раніше судимого жителя Ужгородщини, в якого вилучили украдений телефон та знаряддя скоєння злочину -- пiстолет для вiдстрiлу пневматичних куль.

У Мукачівську ЦРЛ звернувся по допомогу з непроникаючим  вогнепальним пораненням живота 29-річний житель Кольчина. Хірурги видалили  чоловікові дві   полiмерні кульки, якими стріляє травматичний пістолет. Вiд пояснень пацієнт вiдмовився, обставини справи  встановлюються.

МІЛІЦІЯ ПРОТИ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ЗБРОЇ

Це лише кілька останніх прикладів, які переконливо свідчать: зброя, особливо в злочинних та невмілих руках, завжди була і є джерелом підвищеної небезпеки для оточення. Виходячи з цього, правоохоронці послідовно виступають проти масової легалізації в Україні зброї. МВС підготувало близько півсотні власних пропозицій та зауважень до згаданого проекту закону про обіг в Україні зброї невійськового призначення, однак депутати на них поки що  не зважили. Зокрема, міліція категорично проти того, аби купувати та користуватися нарізною вогнепальною спортивною зброєю (нею запросто можна вбити людину) мали   право члени розмаїтих спортивних товариств та стрілецьких клубів. А що буде, якщо такий клуб закриється, куди подіти “стволи”? Контроль за збереженням зброї буде втрачено. Є також ризик, що люди (не виключено, що й особи з темними замислами) спеціально створюватимуть спортивні клуби, аби мати зброю.

-- Для МВС як органу, який відповідає за  правопорядок й безпеку громадян, було б краще, щоб на руках у людей було менше зброї, оскільки це може призвести до непередбачуваних наслідків, -- переконаний заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк. -- Не можна також допустити вільної (без дозволів міліції) торгівлі зброєю між суб’єктами господарювання лише на підставі отриманих у МВС ліцензій. Це може призвести до неконтрольованого обігу зброї в державі. Адже  юридичні та фізичні особи, які мають ліцензію на придбання і реалізацію зброї, можуть продавати її іншим суб’єктам підприємницької діяльності вже без дозволу міліції.

На Закарпатті, за інформацією дозвільної системи ГУМВС області, налічується нині понад 14 тисяч власників мисливської, нарізної, газової та травматичної зброї. З них 1560 власників спецзасобів. Що цікаво, законодавством не передбачено нині порядку вилучення “гумової” зброї. Міліція може вилучити  спецзасіб лише за умови порушення кримінальної справи. Бо чомусь вважається, що це не справжня зброя, а ледь не забавка. Тому фактично й відсутній належний контроль за порядком придбання та використання спецзасобів. А тепер, коли законодавець готує масову легалізацію таких пістолетів і револьверів, проконтролювати все буде взагалі неможливо.

На завершення -- маленька деталь. Питома енергія кулі бойового пістолета Макарова становить 4,6 дж/мм.кв. А його “гумового” побратима -- 0,5 джоуля. Стріляти з такої “іграшки” в людину з відстані ближче, як три метри категорично заборонено. Уявіть, що буде, коли такими пістолетами  озброяться  десять мільйонів українців... 

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
29 травня 2010р.

Теги:

Коментарі

Читач 2010-05-31 / 20:52:00
Якщо цей закон буде прийнятий, то Україну чекає "Чикаго 30- их".

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини