Андрій Погорєлов: "Сподіваємося, цей рік стане переломним у вирішенні проблеми "преміксів"

Небезпечні хімічні речовини - премікси поки що зберігатимуться на тимчасовому складі /у мішках/, а решта - у герметичних контейнерах за місцем їх розташування, повідомили кореспонденту УКРІНФОРМУ в держуправлінні охорони навколишнього природного середовища у Закарпатській області.

Андрій Погорєлов: "Сподіваємося, цей рік стане переломним у вирішенні проблеми "преміксів"Таке рішення прийняла комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ОДА на пропозицію Берегівських райдержадміністрації та міськвиконкому /тут, власне, й знаходяться ці шкідливі речовини/. Подальша доля її вирішується на урядовому рівні. Розглядаються два варіанти: повернути премікси в країну, звідки їх завезено, або вивезти на спеціальний полігон й утилізувати.

- Справитися з цією проблемою, і то якнайскоріше, мусимо хоча б з огляду на те, що край наш - популярна курортно-рекреаційна територія,- вважає наальник обласного управління охорони навколишнього природного середовища Андрій Погорєлов.- У нас відпочивають і поправляють здоров'я гості з різних куточків України, навіть з-за кордону. Маємо й сотні цілющих мінеральних джерел, які слід оберігати від забруднення. Отож різні там премікси та інші сумнівні хімікати нам ні до чого...

Як же виникла ця проблема? Протягом 1998-2005 років одне з приватних підприємств завезло у Берегівський район з-за кордону 1486,396 тонни суміші "Премікс". 412,07 тонни реалізовано для переробки різним підприємствам України, решту розміщено на території району з порушенням правил складування. Неправильне зберігання токсичних речовин стривожило місцеве населення, громадськість області, фахівців, пресу. З'явилися скарги, пікети, критичні публікації...

Протокольним рішенням міжвідомчої комісії від 29 липня 2005 року передбачалося провести дослідження для визначення найбільш ефективних технологій з утилізації, видалення або знешкодження преміксів, визначення підприємства або організації, які провели б ці роботи. Намічні заходи планувалося здійснити після висновків експертизи та на підставі відповідних судових рішень. Однак їх і досі немає. Не відмінене й рішення центральної митної лабораторії Держмитслужби України.

Втім, у жовтні 2005 року все ж розпочалося завантаження преміксів у залізничні вагони для вивезення за межі області /на переробку/. Всього "упакували" 24 вагони, які простоюють і досі, ставши своєрідними складами на колесах.

Приїжджали комісії з високих інстанцій, а восени минулого року цю проблему розглядали навіть на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, а також на розширеному спільному засіданні колегій Міністерства охорони навколишнього природного середовища та Закарпатської обласної держадміністрації.

Нещодавно у нашому краї побував і спеціальний доповідач Ради ООН з прав людини, питань токсичних відходів та їх впливу І.Ібеану. Він відвідав також Берегівський район, де вивчав ситуацію з преміксами. Під час зустрічі в ОДА гість відзначив, зокрема, що в Україні, незважаючи на хорошу законодавчу базу, "є проблеми з виконанням цих законів та закритістю інформації для населення"...

Окрім всього іншого, І. Ібеану розповіли і про хід контейнеризації та складування суміші, яку здійснив зведений гірничо-рятувальний /аварійно-рятувальний/ загін постійної готовності МНС України. Як субпідрядника до робіт було залучено ТзОВ "Науково-виробниче товариство "Динаміка".

А ще ж на території області, нагадує А.Погорєлов, накопичилося близько 300 тонн заборонених, непридатних до використання та невизначених хімічних засобів захисту рослин /ХЗЗР/, які залишилися ще з радянських часів. Зберігаються ці речовини у непридатних складських приміщеннях, без належної охорони. У 2003-2004 роках за рахунок коштів державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища усі ці ХЗЗР контейнеризовано. Контейнери знаходяться на місцях їх завантаження. На жаль, вони не гарантують тривалого безпечного зберігання згаданих хімікатів.

- Поки що залишається відкритим питання, що робити з контейнеризованими і складованими преміксами, - каже Андрій Погорєлов.- Сподіваємося, цей рік стане переломним у вирішенні згаданої проблеми, інакше до нас боятимуться їхати туристи і курортники. У Мінприроди України направлено запити щодо фінансування комплексу робіт з утилізації, видалення та знешкодження преміксів на суму 8500 тисяч гривень та забезпечення екологічно безпечного зберігання непридатних ХЗЗР на суму 3500 тисяч гривень. Ще півтора мільйона гривень просимо на остаточну контейнеризацію та закриття вагонів з преміксами. Віриться, згадані кошти будуть знайдені, і нам вдасться реалізувати намічені заходи й таким чином оздоровити екологію області.

До речі, зауважує на завершення розмови А.Погорєлов, цими днями наш міністр Василь Джарти перебуває в Угорщині, де веде переговори з міністром навколишнього середовища та водного господарства сусідньої країни Міклошем Першаном. Буде порушено й питання про горезвісні премікси, тобто про їхнє повернення постачальникам.
Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
17 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини