На Закарпатті презентували книгу "Легенди та перекази Міжгірщини"

І.В.Хланта родом хоч і не з Міжгірщини, але його багато хто знає на Верховині, особливо з числа тих, хто захоплюється народнопоетичною творчістю.

На Закарпатті презентували книгу "Легенди та перекази Міжгірщини"

З особистих міркувань Іван Васильович виявив певний інтерес до забутої народної творчості нашого краю. Лише у с. Колочава записав понад 10 тисяч народних пісень, які має намір видати окремою книжкою.

Загалом Іван Хланта є автором 80 видань. 81-го — під назвою “Легенди та перекази Міжгірщини” минулого тижня пройшла презентація в читальному залі центральної районної бібліотеки.

Поспілкуватися з автором книги, доктором мистецтвознавства, кандидатом філологічних наук, заслуженим діячем мистецтв України Іваном Хлантою прийшли бібліотечні працівники району, учні-старшокласники, студенти медичного коледжу, шанувальники його творчості. У вступному слові бібліотекар Ганна Шегда говорила про Івана Хланту не лише як фольклориста, а й педагога, літературознавця, бібліографа, який народився у с. Копашнево Хустського району. З раннього дитинства захоплювався народною творчістю рідного краю.

Перші фольклорні записи зробив у 14-річному віці. І вже тоді твердо вирішив “осягнути вершини й полонини духу людського”, мріяв відшукати “творців та оберігачів тих народних скарбів, які й самі чимось схожі на свої чарівні й водночас якісь суворі піднебесні краєвиди”. Саме таких творців знайшов Іван Хланта на Міжгірщині, яка дала світу визначні постаті, але загалом залишилася маловідомою. Вже з перших відвідин гірського краю його, щиро закоханого у народну творчіть, манили в гори чарівна природа, щедрість і щирість душі людської та неповторна, така далека, забута народна пісня, легенди та перекази бойківської Верховини, життя яким і вирішив продовжити Іван Васильович у своїх творах.

Пізнати істину народної творчості, відчути глибину душі людської, яка відтворює єство тіла і душі верховинця, вдалося за спілкування з аудиторією автору книги “Легенди та перекази Міжгірщини”. Із захопленням, закоханістю у рідний край розповідав Іван Васильович про свою нелегку творчу працю над впорядкуванням окремих книг, акцентуючи увагу на тих, що пов’язані з Верховиною. Як висловився автор, “Легенди та перекази Міжгірщини” — найбільш повне на сьогодні видання фольклору з цього верховинського, бойківського краю Закарпаття. Звісно, все з фольклору охопити не вдалося, таку мету й не ставили перед собою. А в цьому збірнику представлені кращі, як на мене, з художнього боку народні легенди та перекази, що дають досить повне уявлення про їх тематичний, сюжетний склад і побутування”.

Працюючи над виданням, автор переслідував мету зібрати в книгу публікації, які друкувалися в засобах масової інформації, в певному порядку і цим самим привернути увагу читача до джерел усної народної творчості, зокрема історичних легенд, у яких події та особи — оригінал з уст оповідачів, багато з яких живе й сьогодні.

Більш детально зупинився Іван Хланта на розділах книги “Легенди про тварин і птахів”, “Легенди та перекази про історичні події та історичних осіб”, “Населені пункти Міжгірщини” тощо. Зізнався аудиторії, що має намір видати аналогічні збірники у всіх 13 районах Закарпаття, що залишиться прекрасним духовним багатством для нащадків.

У ході його розповіді у присутніх виникало ряд запитань, на які Іван Васильович давав відповіді.

Людиною енциклопедичних знань назвала автора міжгірська поетеса Віра Фесенко. Віра Григорівна висловила задоволення від того, що саме Міжгірщина привернула увагу автора і спонукала до написання першого такого потрібного нам видання. Як знавець літературної творчості, аналізувала окремі легенди з розділу “Карпатська Україна”, акцентуючи увагу на тому, що в майбутньому його можна доповнити цікавими матеріалами, зібраними колективами Міжгірських ЗОШ І-ІІІ ст. №1 та І-ІІ ст.

— У збірник ввійшли ще далеко не всі легенди та перекази нашого краю. Однак це перше фундаментальне видання, що залишиться у спадок прийдешнім поколінням, — закінчила свій виступ Віра Григорівна.

У характері Івана Хланти виділив пунктуальність, добросовісність, любов до народної творчості, продуктивність роботи редактор районної газети “Верховина” Василь Пилипчинець. Він подякував долі, що звела їх на творчій стезі і побажав нових ужинків на Міжгірщині. А Юрій Бабічин, член Національної спілки журналістів, якому, до речі, випала честь першому перечитати “Легенди та перекази Міжгірщини”, відзначив її унікальність і те, що на обкладинці зображено візитку Міжгірщини — Синевирське озеро.

За дорученням перших осіб району — Івана Романа та Івана Яреми подякував Івану Хланті за вияв уваги до нашого краю, посильний внесок у розвиток духовності Міжгірщини заступник голови райдержадміністрації Микола Тимощук. Микола Терентійович запримітив доброзичливу атмосферу, приємну ауру в залі за розмови автора з присутніми, пообіцяв сприяння у розповсюдженні книги, її фінансуванні.

Подякували також автору за фольклорний збірник Міжгірщини, цікаві зустрічі з колочавцями вчитель Брадолецької ЗОШ Іван Фриган (він же подарував Івану Хланті картину художника-земляка) та освітянин з Міжгір’я Іван Костюк, а працівники бібліотеки вшанували його букетом квітів.

За теплу зустріч, визнання таланту присутнім подякував автор книги “Перекази та легенди Міжгірщини” І.В. Хланта.

Марія Рубець, "Верховина". Фото Тетяни Костюк
27 травня 2010р.

Теги: книга, презентація, Хланта, легенди, Міжгірщина

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини