Мукачівська школа-інтернат відзначила 10-у річницю з часу заснування

У школі для звичайних дітей частину виховання виконують батьки. Інша справа в спеціальних школах для дітей позбавлених батьківського піклування. Тут весь тягар виховної роботи лягає на плечі педагогів. Більшість цих дітей раннє дитинство провели у важких умовах і тому потребують особливої уваги до себе.

Мукачівська школа-інтернат відзначила 10-у річницю з часу заснування

Таку турботу 165 дітей отримують від вчителів-вихователів Мукачівської школи-інтернату, яка днями відзначила 10-у річницю з часу відкриття.

Свято розпочали із вітального слова директора школи Юрія Голіша. Подібні звіти вже другий рік проводять в школах міста і вони покликані утвердити відкриту і демократичну державно-громадську систему управління освітою.

В цьому році вже відзвітували керівники гімназії та ЗОШ №8. Керівник школи-інтернату вирішив звітувати в день річниці школи. Він відзначив, що хоч діти школи зірок з неба не хапають, та при кропіткій роботі можуть вирости в справжніх людей. Вже зараз вони не пасуть задніх як в інтелектуальних, так і в спортивних змаганнях. Увагу будь-кого, хто відвідує школу, привертають вишивки вихованців школи на стінах актового залу. Як зазначив Юрій Ілліч учні закладу долучились до прекрасного на "Фестивалі квітів" в Угорщині, займали призові місця в літературно-мистецьких конкурсах та в футбольних турнірах. Першими були вони в міському конкурсі з технічного моделювання "Наш пошук і творчість тобі Україно". Та 44 вчителі-вихователі не зациклюються на досягненнях, а прагнуть відлучити деяких вихованців від шкідливих звичок, яких вони набули раніше. Адже траплялись випадки, що вони за звичкою плутали чужі речі із своїми. Щоб уникнути подібних випадків у майбутньому педагоги використовують новітні методичні технології, а також при активній співпраці з працівниками міліції, роз’яснюють малолітнім чим загрожують їм протиправні дії. В кінці виступу, оцінивши вклад школи в зменшення злочинності в місті підполколковник міліції Олег Данько передав для колективу плазмовий телевізор. Далі присутнім роздали бюлетні де вони мали можливість оцінити роботу керівництва школи за звичайною шкалою-незадовільно, задовільно, добре або відмінно. Більшість виставили "добре". Свій вклад в неї зробили як молоді, так і досвідчені працівники. До них відносимо і Ольгу Шепу, яка віддала педагогічній діяльності майже все своє життя:

– Взагалі я працювала при семи директорах, а в цій школі– при двох. За десять років, які я в цьому колективі змінились колеги. Хто не витримав-пішов, інші залишились вірні і працюють зараз. Міняється контингент учнів, але в кожної дитини є певні здібності, які ми розвиваємо. Нам допомагають релігійні організації, отримали новий спортивний майданчик, але маємо надію на спорудження спортзалу.

Далі гості могли поринути в світ творчих талантів школи під час святкового концерту. Діти ставили справжні вистави, зокрема постановки казок на німецькій мові. Цікаво на цій мові прозвучала пісня із мультфільму про Чебурашку та крокодила Гену, яку виконував останній. Захар Богуцький та Віталій Ланецький дивували публіку фокусами з кульками, шляпою, мотузкою, міняли кольори води та перетворювали апельсини на яблука. Довели до щирого сміху старшокласники, які в гуморесці "Гуцули" показали як чоловік та дружина спілкуються на полонині без мобільного телефону. Зовсім юний Анатолій Меденці у вірші "Хто ти хлопчику маленький" переконав присутніх, що він українець. Широким був вокальний репертуар виконавців. Найбільше пісень присвятили мамам та жінкам. Одні виступали вперше, інші такі як Біцко Дана та Давид, які нещодавно брали участь у конкурсі військово-патріотичної пісні "Сурми звитяги", співали по кілька творів. Взяли участь у концерті і вчителі. Спочатку всіх розчулило виконання вірша "Руська жінка", а далі вокальний ансамбль вчителів заспівав сумної "Кущ калини" та веселої "А зі мною був щасливий". Учні презентували гостям виставку вишивок, аплікацій, писанок, картин. Матеріалом для робіт стали як звичні дерево, папір, полотно і пластилін, так і тарілки, компакт-диски та пляшки. Батьки, присутні на святі залишились задоволені побаченому.

Євген Свищо, "Мукачівська Ратуша"
25 травня 2010р.

Теги: інтернат, діти, концерт

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини