ДК "Газ України" позбавить "Закарпатгаз" права обслуговувати газопроводи?

ДК «Газ України» позбавить права обслуговувати газорозподільні мережі підприємства з газопостачання та газифікації (облгази), які не здійснювали належне виконання договорів у частині вкладень у розвиток газопроводів та наростили критичну суму заборгованості за спожитий природний газ. Компанія заявляє, що до таких підприємств належать «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Чернігівгаз» та «Чернівцігаз».

ДК "Газ України" позбавить "Закарпатгаз" права обслуговувати газопроводи?До такого кроку ДК «Газ України» вимушений буде вдатися, якщо з переліченими облгазами не буде укладено угод на обслуговування газопроводів, – про це сьогодні, 16 лютого, повідомила прес-служба ДК «Газ України».

Як йдеться у повідомленні, рівень розрахунків облгазів за природний газ спожитий населенням у 2006 р. у середньому в Україні становить 85% (у 2005 р. цей показник становив 84%). Сума заборгованості у 2006 р. становить 459 млн. грн., що у 1,5 раза перевищує борг за 2005 р. (293 млн. грн.). Критична ситуація із розрахунками за газ спожитий населенням склалася у «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз» та «Чернігівгаз». У листопаді-грудні 2006 р. ці облгази припинили здійснювати перерахунок коштів ДК «Газ України» за газ поставлений для потреб населення. Водночас перелічені облгази не проводять належної роботи для погашення боргів за природний газ спожитий населенням у 2006 р. Водночас за даними оперативного моніторингу ДК «Газ України» населення вчасно перераховує кошти на рахунки вказаних облгазів.


Також прес-служба повідомила, що загальний борг зазначених підприємств перед ДК «Газ України» за газ, спожитий населенням 2006 року, становить 162 млн грн, що становить майже 35% заборгованості всіх облгазів України.


Подаємо витяги із повідомлення:


«У листопаді «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз» та «Чернігівгаз» практично повністю припинили розрахунки за поставлений газ населенню. У листопаді «Закарпатгаз» заплатив лише 25% вартості спожитого палива, «Чернігівгаз» – 26%., «Волиньгаз» – 37%, «Івано-Франківськгаз» – 41%, «Львівгаз» — 56%.


У грудні ситуація із розрахунками п’яти облгазів суттєво погіршилися: «Івано-Франківськгаз» і «Львівгаз» – 0,0 грн., «Закарпатгаз» – 4%, «Волиньгаз» – 18%, «Чернігівгаз» – 27%.


Для порівняння у чернівецького філіалу ДК «Газ України», через який у Чернівецькій області здійснюються розрахунки за газ, рівень оплати становить 100%.


Також протягом останніх п’яти років (2001-2006) ці підприємства не виконували принципового для здійснення надійного газопостачання нормативу – вони не вкладали необхідні кошти у реконструкцію та розвиток газорозподільних мереж. Тільки «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Чернігівгаз» та «Чернівцігаз», які об’єднані одним власником відмовились підписати договори оренди мереж у новій редакції, оскільки договір передбачає штрафні санкції і більшу відповідність за невчасні розрахунки та недовкладення у газопроводи.


Критична ситуація із неповним обслуговуванням газорозподільних мереж вже вплинула на надійність функціонування газопроводів у Закарпатській області. У середу 14 лютого 2007 р. на ділянці м. Хуст – с. Іза стався витік газу із газопроводу, який належить ВАТ «Закарпатгаз». Аварія призвела до припинення газопостачання райцентру та 15 сіл району.


Впродовж 2002-2006 рр. на розвиток майна «Чернівцігаз» направило на реконструкцію та розвиток газорозподільних мереж лише 32% від запланованої суми, «Закарпатгаз» – 41%, «Волиньгаз» – 45%, «Чернігівгаз» – 45%, «Львівгаз» – 53%, «Івано-Франківськгаз» – 92%.


Газорозподільні мережі, що є державною власністю, у 2001 р. згідно з угодою з ДК «Газ України» були передані облгазам у користування. Одна із головних умов передачі газорозподільних мереж облгазам у користування – направлення не менше 4% від залишкової вартості майна облгазів на розвиток газорозподільних мереж. Шість перелічених облгазів не дотримувалися цієї вимоги і тим самим поставили під загрозу надійність газопостачання у регіонах.


З метою більш ефективного використання державного майна, що не підлягає приватизації (об’єкти газорозподільних мереж) та ефективного розвитку газових мереж, що є неодмінною передумовою надійного газопостачання споживачів, ДК «Газ України» розгляне питання позбавлення права обслуговувати газорозподільні мережі «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз» та «Чернігівгаз».
16 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини