На Закарпатті стартував літній туристичний сезон

На полонині Драгобрат ще не весь сніг зійшов, а в низинній частині Закарпаття вже набирає обертів літній туристичний сезон. Любителі гірського відпочинку змінили сноуборди і лижі на спортивні костюми, кросівки та шорти, щоб упродовж наступних кількох місяців насолоджуватися походами в гори, цікавими екскурсіями, свіжим повітрям і цілющими мінеральними водами... Втім, Закарпаття однаково привабливе взимку і влітку.

На Закарпатті стартував літній туристичний сезон

Цьогоріч ми уточнили пріоритетні напрями розвитку туризму і рекреації на Закарпатті, розповів начальник управління з питань європейської інтеграції, курортів і туризму обласної держадміністрації Олександр Марченко. Це спрямовано на поліпшення стану справ у туристичній галузі. В умовах світової економічної кризи, обмеженого бюджетного фінансування туристично-рекреаційної сфери визначено основні напрями і заходи щодо підвищення якості та конкуретноспроможності нашого туристичного продукту.

Зокрема, продовжив О.Марченко, підвищуватимемо рівень професіоналізму та кваліфікації всіх фахівців туристичної галузі шляхом проведення тематичних семінарів, конференцій, курсів, обміну досвідом. Санаторно-курортним, готельним і туристичним підприємствам рекомендовано застосовувати інноваційні методи й передовий досвід міжнародних туристичних фірм. Це особливо актуально з огляду на наближення Євро-2012. Адже очікується, що через нашу область проїжджатимуть тисячі уболівальників-туристів із західних країн, щоб потрапити у Львів, Київ та інші міста, де відбуватимуться поєдинки чемпіонату Європи з футболу.

Виокремив би і такі заходи: залучення коштів європейської технічної допомоги у розвиток туристичної інфраструктури краю через грандові програми ЄС, зменшення собівартості та енергомісткості послуг, що надаються в туристичній галузі, детінізація роботи суб'єктів туристичної діяльності та об'єктивна статистична звітність.

Не всі туроператори, знаємо, подають точні дані про свою роботу, зокрема, про іноземних туристів, які в'їхали в Україну, і вітчизняних, які виїхали на відпочинок за рубіж. Звідси й неточний облік. Тому введено ваучери на виїзний туризм: вони залишатимуться на кордоні і, підрахувавши їх, можна встановити, скільки наших співвітчизників за той чи інший період віддали перевагу закордонному відпочинку.

Серед наших планів, зауважив Олександр Марченко, - і створення сучасних багатопрофільних туристичних програм, перепрофілювання частини туристичних закладів на оздоровлення дітей у літній період. Скажімо, у системі ЗАТ "Закарпаттурист" можуть оздоровити за літо чотири тисячі дітей. Тут готові піти на уступки, запропонувати відносно недорогі путівки.

І взагалі, проводимо стриману цінову політику у співвідношенні "ціна-якість". Рекомендуємо підвищувати передусім якість обслуговування, а не ціну путівок. Вважаємо, що наявний туристичний продукт має бути доступним для споживачів із середнім достатком, оскільки розуміємо, що не кожен може дозволити собі придбати сьогодні путівку в санаторій чи на турбазу.

Намагаємось активізувати й фестивальний рух в області, забезпечити його інформаційно-рекламну підтримку через ЗМІ, зазначив О. Марченко. Вже на самому старті літнього туристичного сезону відбулося кілька таких заходів: фестивалі "Сакура-фест" і "Сонячний напій" в Ужгороді, "Біле вино" в Береговім, "Берлибаський банош" на Рахівщині, свято проводів отар на полонини на Тячівщині... Туристи мали змогу також помилуватися цвітінням сакури /японської вишні/ в нашому обласному центрі, великого масиву нарцисів в урочищі Кіреші на Хустщині /відома Долина нарцисів/. Чимало цікавих заходів очікуємо і в майбутньому: за рік на Закарпатті проводиться понад 130 фестивалів. Не всі вони наразі є рівноцінними, але люди вчаться, а ми чим можемо - допомагаємо.

Фести приваблюють не тільки вітчизняних, але й все частіше - зарубіжних гостей. Отож плануємо розвивати транскордонний туризм. Для цього маємо сприятливі умови: Закарпаття знаходиться на стику кордонів України та чотирьох сусідніх держав-членів Євросоюзу: Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини. Як кажуть, гріх не скористатися цим і не розвивати співпрацю з сусідами у туристичній сфері. Наш край може стати своєрідним інтеграційним містком між Україною та ЄС.

Маємо намір брати участь у спільних програмах з Росією, Білоруссю, Чехією, Німеччиною та іншими країнами. З хорошими враженнями я повернувся недавно з виставки у Білорусі, цікаві туристичні задумки пропонують нам партнери із Бєлгородської та Орловської областей РФ, краю Височіна /Чехія/ і т.д.

Словом, інтерес до Закарпаття туристичного зростає і в нашій країні, і за рубежем. Цьому, як не парадоксально, сприяє світова економічна криза. Ціна зарубіжного відпочинку зростає, плюс до цього - проблеми з отриманням шенгенських віз: в силу цих та інших обставин наші туристи все частіше звертають свої погляди на Карпати. І дешевше, ніж за кордоном, і сервіс мало чим поступається зарубіжному...

Авторитетність закарпатського турпродукту, вважає О.Марченко, засвідчили вихідні першої декади травня: у цей період на Закарпатті відпочило понад 500 тисяч чоловік. "Укрзалізниця" навіть додаткові потяги в нашу область скерувала. Певен, не залишатимуться порожніми місця у наших санаторіях, готелях, на турбазах і впродовж всього літнього туристичного сезону.

До речі, нині в області одночасно можна розмістити близько 22 тисяч осіб. До їхніх послуг 28 оздоровчих об'єктів, 93 рекреаційні заклади і 197 - туристичних. Серед кращих можна назвати сучасні санаторні комплекси "Квелле Поляна", "Термал Стар", "Карпатія", "Теплиця", Боржава", "Синяк" та інші - тут успішно використовують мінеральні і термальні води. Кращі туристично-рекреаційні і готельні комплекси - "Богольвар", "Воєводино", "Карпатський мисливець", "Водограй" та інші. На обслуговування гостей Євро-2012 налаштовані сучасні мотельно-ресторанні комплекси "Шале" /Свалявський район/, "Наталі" /Воловеччина/, "Гелікон" та "Фемелі" /Берегівщина", інші. Цьогоріч передбачено ввести в дію і два нові потужні санаторні комплекси - "Сойми" /Міжгірський район/ та "Деренівська купіль" /Ужгородщина/.

Теперішні санаторні й туристично-рекреаційні заклади пропонують низку додаткових послуг: сауни, російські та турецькі лазні, басейни, конференц-зали, Інтернет-клуби, салони краси, масажні кабінети, тренажерні зали, тенісні корти, фітнес-центри, фіто-бари, винні фонтани, солярії, джакузі, прогулянки на конях, сплав по гірських річках, ловля риби у власних ставках та форельниках тощо.

Отже, всім, хто налаштований провести свій літній відпочинок на Закарпатті, сказав на завершення Олександр Марченко, я побажаю тільки хорошої погоди. Все інше у нас є: мальовнича природа, свіже гірське повітря, цілющі мінеральні і термальні води, комфортабельні заклади, цікаві екскурсійні маршрути, смачні народні страви і закарпатські вина, гостинні люди, які вміють догодити туристу. Якщо комусь не вистачить місця на турбазі чи в готелі, то на виручку прийдуть ентузіасти "зеленого" туризму: у нас вже багато сільських садиб атестовано для прийняття гостей. Прогулянки мальовничими сільським околицями, здорова селянська їжа, свіже молоко і м'ясо, ароматне домашнє вино - все це також зробить ваш відпочинок незабутнім. Отож приїжджайте на Закарпаття! Люди добрі будуть раді вам...

Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
23 травня 2010р.

Теги: туризм, рекреаційний, мінеральний

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини