Трохи про результати акції "Щаслива родина - щаслива Україна"

За спостереженнями психологів те, про що говорить людина формує її реальність, світ, в якому вона живе. Чи можете згадати, про що говорили Ви в суботу, 15 травня?

Трохи про результати акції "Щаслива родина - щаслива Україна"
- Тут було цікаво, і можна було зробити те, що хочеш – малювати на великих листках (відвідувачка акції "Щаслива родина – щаслива Україна, 8р.)
 
- Хочеться відзначити позитивну атмосферу, все відбувалось ненав’язливо, щось підказали щодо дітей (бабуся, відвідувачка акції)
 
- Приємно, що я є частинкою цього заходу, частинкою щастя і добра! (волонтерка акції)
 
- Вдячна людям, які прийшли. Народились нові ідеї щодо організації подібних акцій (консультант акції)
 
- Отримала новий позитивний досвід – виявляється, навіть за нетривалий час контакту можна допомогти людині отримати нове бачення ситуації (консультант акції)
 
- Корисна акція. Дякую, що вислухали. Змогла прийняти важливе рішення (відвідувачка, 23 р.)
 
- Хочеться літературу відзначити. Журнали класні! Приходили за інформацією і отримали (волонтерка).
 
- Спілкування з дітьми – це приємно, цікаво. Це реальна практика, якої бракує в навчанні. (волонтерка).
 
- Проведення такої акції – це дуже позитивна річ. Адже тут люди можуть отримати безкоштовну консультацію, а дітки різні подарунки. Я надіюсь, що ця акція буде проходити систематично (з дошки "Ваші враження").
 
Так лунали голоси учасників круглого столу, що відбувався 15 травня в Падіюні м.Ужгорода в день, коли весь світ і, зокрема, Україна, святкують День сім’ї.
 
Саме в цей день за ініціативи Українського інституту системної та сімейної психотерапії, журналів "Системний погляд" та "Твій психолог" у Києві, Полтаві, Харкові, Дніпропетровську, Ужгороді одночасно відбувалась благодійна акція "Щаслива родина – щаслива Україна". Самою назвою акції широкій громадськості доносилась закономірність, яку зазначають науковці – соціологи, психологи, політологи, - лад і благополуччя в нашій країні вцілому та в кожній родині зокрема – взаємопов’язані речі.
 
Сім’я – це те, що стосується всіх нас. Народжуємось в сім’ї (повній чи неповній, гармонійній чи дисфункційній), з часом створюємо свою – подібну до батьківської моделі, чи видозмінену. Шукаємо щастя в подружньому житті та вихованні дітей, чи зволікаємо, відкладаємо, знецінюємо значимість сім’ї в сучасному вихорі життя. Різні люди – різне ставлення.
 
Ідея акції – свідомо присвятити день своєї уваги до питань задоволеності власним шлюбом, розв’язанню актуальних питань виховання дітей, ознайомленню з сучасними технологіями збереження сексуального та репродуктивного здоров’я .
 
Сім’я, як і будь який живий організм, народжується, розвивається, проходячи певні етапи свого життя. І кожен з етапів пов’язаний з вирішенням певних задач, а перехід з одного етапу до іншого може супроводжуватися кризами. Саме в такі часи сім’я переживає безліч неприємних емоцій, пов’язаних з втратою звичних форм життя, виникають конфліктні ситуації, які можуть призвести навіть до розлучення.
 
Часто своєчасно надана психологічна та психотерапевтична допомога такій сім’ї надає можливість з найменшими емоційними втратами перейти до вирішення наступних вікових завдань (з чого в цілому потім і складається відчуття цінності прожитого життя, задоволеність собою, подружньою парою та дітьми і онуками).
 
Учасникам акції пропонувались пам’ятки з коротким тлумаченням кожного з етапів життєвого циклу сім’ї. Була створена можливість познайомитись з державними та недержавними організаціями, які на даний період працюють в місті у сфері надання психологічних послуг з питань розвитку і забезпечення життєдіяльності сімей. Всього відбулось 6 презентацій.
 
Насамперед, представниця Українського інституту системної та сімейної психотерапії Башкірєва Вікторія презентувала основну місію інституту і коментувала можливості співпраці з інститутом для фахівців, студентів та інших.
 
Одночасно було презентовані і журнали "Системний погляд" та "Твой психолог". На сторінках цих видань можна відслідковувати всі новини розвитку системної сімейної психотерапії на Україні. І психологи, і психотерапевти, і керівники організацій та бізнесмени, просто батьки можуть знаходити матеріали відповідні до їх потреб. Так, в 1-му номері журналу "Системний погляд" вміщено матеріал життєво необхідний керівникам різних рівнів – "Системний менеджмент організацій" із видань відомого науковця і практика Фріца Сімона.
 
Педагоги і батьки можуть збагатити свій виховний потенціал сучасною виховною технологією, представленою в 2-му номері журналу "Системний погляд" як міжнародна програма KIDS’SKILLS – робота з дітьми, орієнтована на розв’язок проблем – 15 конкретних кроків демонструють як переформувати проблеми дитячої поведінки у соціально необхідні позитивні вміння.
 
Психологам, психотерапевтам, студентам медичних та психологічних відділень в пригоді будуть матеріали, в яких розкриваються клінічні психотерапевтичні випадки ведучих спеціалістів країни в сфері сімейної психотерапії.
 
Професійний гумор – добрий помічник у повсякденній практиці спеціалістів, що працюють з людьми, - також представлений у виданнях "Системний погляд" та "Твой психолог". Ознайомитись з журналами та придбати їх можна було відразу під час акції – діяла виставка-продаж спеціалізованої літератури.
 
Наступні 2 презентації були презентаціями співорганізаторів акції по місту Ужгороду – "Коаліції по попередженню насильства в сім’ї" (Голова Правління Башкірєв Володимир) та Закарпатського осередку УСП (Української спілки психотерапевтів) (Голова – Братасюк Наталія). 10-тирічний досвід роботи Коаліції з питань подолання наслідків та профілактики насильства в сім’ях та в молодіжному середовищі на стадії підліткових побачень вже представлявся населенню нашого краю. Зокрема, різноманітні тематичні матеріали безпосередньо для підлітків, спеціалістів постійно оновлюються і доносяться до громади. Зауважимо, що напрацювання даної організації були з зацікавленням зустрінуті співоранізаторами акції в інших містах. Відбувся обмін роздатковим матеріалом. Отже, досвід наших фахівців став поширюватись далеко за межі області.
 
Закарпатський осередок не тільки розділяє саму ідею акції, а й постійно здійснює роботу щодо популяризації різних напрямків психотерапії серед фахівців та населення. Зокрема, вже 3 спеціаліста з нашого міста спеціалізуються саме в напрямку системної сімейної психотерапії на базі попередньої гуманітарної освіти. Двоє з них і здійснювали консультування учасників акції. Ведеться робота по формуванню навчальної групи за напрямком системна сімейна психотерапія за стандартами ЄАП (Європейської Асоціації Психотерапії).
 
Окремою формою співпраці осередку та "Коаліції" були групи комплексного розвитку дітей, започатковані в 2008 році. В цих групах відповідно до вікових особливостей їх учасників формувались соціальні, інтелектуальні та моторні навички дітей дошкільного та молодшого шкільного віку з обов’язковим наголосом в роботі з ними на емоційному розвитку. Відвідувачі акції мали можливість безпосередньо знайомитись з ведучими груп, отримати необхідний фаховий коментар щодо структури та тривалості занять, здійснити попередній запис у різновікові групи.
 
Представниками служби у справах дітей Ужгородського міськвиконкому (Олег Борисович Просяник) та "Клініки, дружньої до молоді" (представляла дитячий психіатр Апостол Світлана) були донесені до відвідувачів акції види послуг, що надаються даними організаціями, залишені інформаційні матеріали, зокрема з роз’ясненням умов усиновлення дітей.
 
Основний час акції був присвячений наданню безкоштовних консультативних послуг відвідувачам. Консультування здійснювали:
 

Апостол Світлана
Дитячий психіатр
Представник "Клініки, дружньої до молоді", член Закарпатського осередку УСП
Башкірєв Володимир
Психолог
Голова Правління "Коаліції по попередженню насильства в сім’ї", ст.викл.кафедри соціальної роботи УжНУ, член Закарпатського осередку УСП
Башкірєва Вікторія
Психолог-психотерапевт
Ст.викл.ЗІ ім.А.Волошина МАУП, член Закарпатського осередку УСП та "Коаліції по попередженню насильства в сім’ї"
Братасюк Наталія
Психолог
Голова Закарпатського осередку УСП
Бушко Наталія
Психолог, кандидат в психотерапевти
член Закарпатського осередку УСП та "Коаліції по попередженню насильства в сім’ї"
Моісеєва Ірина
Психолог
 "Азбука для батьків" м.Ужгород
Шах Альбіна
Психолог
 "Азбука для батьків" м.Ужгород
Яцина Олена
Психолог
Канд.пед.н., доцент каф.психології та педагогіки УжНУ, член Закарпатського осередку УСП

 
Наймолодшим учасникам акції пропонувалась можливість самовиразитись через вільний малюнок на папері різного формату. За бажанням батьки та бабусі отримували коментар психологів та психотерапевтів щодо зображеного дітьми. Заохочувальними призами для діток стали книжки розвивального характеру, що підбирались відповідно до віку дітей. Автори видань – практикуючі дитячі психотерапевти.
 
Мовою цифр результати акції: охоплено близько 100 осіб, надано безпосередньо консультативних послуг – 48, з них 13 – інформаційного характеру, в т.ч. пошук контактів зі суміжними спеціалістами – гінекологами, логопедом; 3 – консультування сімейних пар, 5- індивідуальні психологічні особливості, 27 – з питань виховання та розвитку дітей (найхарактерніші запити - підготовка до школи та стосунки між рідними братами та сестрами). Два звернення потребуватимуть подальшого комплексного розгляду з залученням державних та недержавних служб, оскільки сімейна ситуація набула хронічного деструктивного характеру (насильство в сім’ї).
 
Опрацювання результатів акції дозволяє стверджувати, що в житті нашого міста отримано вдалий приклад поєднання зусиль недержавних та державних організацій задля привернення уваги громадськості до проблем сім’ї. Зокрема, відвідувачі акції – в багатьох випадках вперше в своєму житті(!) – змогли відчути дієвість і позитив контакту з психологом чи психотерапевтом.
 
Волонтери мали можливість розвивати свою професійну ідентичність, випробувавши себе в різних ролях – побути клієнтами досвідчених фахівців, спостерігачами за роботою консультантів, фасилітаторами дитячої активності, носіями інформації про акцію в більш ширшому середовищі, експертами щодо вдосконалення організації заходу.
 
Користуючись нагодою, хочеться виразити всьому загону волонтерів щиру вдячність – саме ваша відкритість, ентузіазм, здатність гнучко реагувати на ситуацію створювали загальну атмосферу зацікавленості та доброзичливості, в якій відбулась акція цьогоріч !
 
Заслуговує визнання і поваги згода всіх професіоналів, які були на акції в якості консультантів, працювати самовіддано і творчо, даруючи свою професійну майстерність ужгородським сім’ям та дітям! Завдяки акції ми, консультанти, отримали досвід узгодженої співпраці та нові ідеї щодо подальшої професійної взаємодії.
 
Організатори та співорганізатори також збагатили свій досвід – акція проводилась вперше і вочевидь заслуговує стати доброю щорічною традицією. Адже в День сім’ї говорити про сім’ю – це і є можливість утримувати в суспільній свідомості цінність родинного життя, підкреслювати переваги виховання дітей в повних та гармонійних сім’ях !
 
Підвищення психологічної культури та обізнаності членів сім’ї – один з ефективних шляхів до покращення сімейного життя кожного з нас та нашої країни на сучасному етапі!
 
Для всіх, хто розділяє викладені вище ідеї, хто зацікавився виданнями "Системний погляд" та "Твой психолог", бажає навчатись за напрямком "системна сімейна психотерапія", долучитись до організації і проведення подібних акцій – контакти: моб.тел.0955586512, e-mail: ovita2002@mail.ru ,Вікторія Башкірєва.
19 травня 2010р.

Теги: психолог, сім'я, психотерапевт

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини