Закарпаття на другому місці в Україні за кількістю випускників, що складатимуть тести не українською мовою

2009-2010 навчальний рік вийшов на фінішну пряму - вже за 3 тижні для школярів пролунає останній дзвоник. Що далі? Про це розмовляємо з начальником управління освіти і науки обласної державної адміністрації Михайлом Мотильчаком.іншою, ніж українська, мовою, ми на 2-му місці в Україні

Закарпаття на другому місці в Україні за кількістю випускників, що складатимуть тести не українською мовою

Цьогоріч завершальні лінійки в освітянських закладах області відбудуться 27-28 травня. А далі, з 31 травня, як це було й досі, на молодших школярів чекають 3-годинні навчальні екскурсії протягом 4 днів, на 5-8- та 10-класників - 10-денна навчальна практика: в учнів 5-6 класів вона триватиме по 3 години щодня, в 7-8-х - по 4 й у 10-х - по 5, повідомив Михайло Андрійович. А випускники основної школи вже традиційно складатимуть державну підсумкову атестацію.

Зміни торкнулися 11-класників. Тож про них і піде мова.

Доки інші школярі вчитимуться, випускники поєднуватимуть і навчання, і ДПА

Навчальні заняття для нинішніх випускників, як і для всіх інших, закінчаться 27 травня. Утім у вже наступного вівторка (11 травня) переказом із української мови для них стартує державна підсумкова атестація, яка в попередні роки відбувалася в червні. “ДПА відрізнятиметься від минулорічних не лише термінами проведення - вона проходитиме у вигляді підсумкових робіт, що проводяться з 3-х предметів: української мови (переказ, обов’язково), математики або історії України (обов’язково) та одного предмета з інваріантної складової навчального плану за вибором учнів. У загальноосвітніх навчальних закладах (класах, групах) з профільним навчанням проводяться підсумкові контрольні роботи з предмета за вибором відповідно до профільної підготовки. У навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин предметом за вибором може бути мова навчання. А бали за них виставлятимуться у класному журналі в колонку з написом “ДПА” без зазначення дати після колонки з написом “річна” та в додатки до атестатів про повну загальну середню освіту в графі “державна підсумкова атестація”, - каже начальник управління.

У додатку до документа про повну загальну середню освіту під назвою предметів, з яких складалася ДПА, з’явиться запис про середній бал атестата (його враховуватимуть при вступі). Цей бал, згідно з наказом Міносвіти, обчислюється як середнє арифметичне оцінок із предметів інваріантної (обов’язкової) складової навчального плану, виставлених у додатку до атестата, й оцінок, отриманих за державну підсумкову атестацію. Одержане за 12-бальною шкалою число округлюється до десятих, а потім за таблицею переводиться у 200-бальну шкалу.

Самі ж атестати 11-класники отримають на святі останнього дзвоника, який і підсумує їхнє шкільне життя.

ЗНО - поза школою

Далі для випускників, котрі мають намір вступати до вузів, настає пора зовнішнього незалежного оцінювання. Воно відбуватиметься в період із 2 до 23 червня. З переліку винесених на тестування предметів абітурієнти мали обрати від 3-х до 5-ти: 2 з них обов’язкові для всіх учасників ЗНО - це українська мова та література й історія України чи математика, решта - фізика, хімія, біологія, географія, англійська, німецька, французька та іспанська мови - на вибір. “Перед тим, як вибирати предмети, вони мали ознайомитися з правилами прийому до тих вузів, куди вступатимуть. Гадаю, більшість випускників так і зробила”, - зауважив Михайло Андрійович.

За даними управління освіти і науки облдержадміністрації, для участі в ЗНО-2010 зареєструвалося 9965 осіб, з них 7526 - цьогорічні 11-класники, що становить 60,1% від усієї кількості випускників. Це приблизно стільки ж, як і торік. Найбільше зареєстрованих виявило бажання тестуватися з історії - 7926. Математику “писатимуть” 4895 учасників, географію - 4130, біологію - 3281, англійську мову - 2069, фізику - 1127, хімію - 827, німецьку - 304, французьку - 85 й іспанську - 1.

Як відомо, попередньо було оголошено, що тести всі випускники складатимуть українською мовою, при цьому учні шкіл, де викладання відбувається мовами нацменшин, забезпечуватимуться словниками. Проте наказом від 25 березня 2010 року № 238 Міносвіти зобов’язало Український центр оцінки якості знань зробити переклад тестових завдань мовами національних меншин, як і торік. Через це було продовжено термін реєстрації учасників ЗНО до 8 квітня з тим, аби змогли подати свої документи й ті учні, котрі не планували брати участь у тестуванні через слабке володіння українською. Хто ж у заявах зазначив потребу в словниках, автоматично потрапив до числа тих, котрі потребуватимуть перекладу. “Це питання актуальне для нашої області, де навчання у школах відбувається не лише українською, а й мовами нацменшин. У підсумку 493 майбутні учасники ЗНО виявили бажання складати тести угорською мовою, 60 - румунською й 50 - російською, - сказав Михайло Андрійович. - До речі, за кількістю випускників, що складатимуть тести іншою, ніж українська, мовою, ми на 2-му місці в Україні (щоправда, в усіх інших регіонах передує російська)”. Усі запити абітурієнтів щодо надання їм тестів, перекладених однією із зазначених вище мов, будуть задоволені в повному обсязі, обіцяє УЦОЯО.

Отже, реєстрація позаду, відомий і графік тестувань: 2-4 червня - українська мова та література; 7 червня - іноземні мови; 9 червня - біологія; 11 червня - географія; 14-15 червня - математика; 17-18 червня - історія України; 21 червня - хімія; 23 червня - фізика. Наразі, з 28 квітня, триває розсилка через Укрпошту абітурієнтам запрошень для участі в зовнішньому оцінюванні. Водночас УЦОЯО повідомляє, що до 10 травня текст запрошення також буде розміщено на персональних сторінках учасників зовнішнього оцінювання. У випадку, якщо абітурієнт не отримає запрошення поштою, то він зможе роздрукувати його з персональної сторінки. У цьому зв’язку Михайло Мотильчак звертає увагу випускників на те, аби вони вчасно подбали про запрошення й дізналися з нього, на якому пункті тестування проходитимуть ЗНО, а отже, й заздалегідь ознайомилися з його місцем розташування, а також як дістатися до нього. Окрім того, запрошення разом із документом, що посвідчує особу, та сертифікатом з фотографією є перепусткою на пункт тестування. “Ми націлюємо керівників навчальних закладів, аби вони проконтролювали, чи всі їхні випускники отримають запрошення”.

У нашій області цьогоріч працюватимуть 19 пунктів тестування в 4 округах (територіях) тестування: по 5 в Ужгороді (у гімназії, лінгвістичній гімназії, ЗОШ №№ 6 та 19 й Ужгородській загальноосвітній спеціалізованій школі-інтернаті з поглибленим вивченням окремих предметів), Мукачеві (ЗОШ №№ 2, 10, 11, 13, 20) й Хусті (ЗОШ №№ 1, 2, 3, 4, 5) та 4 у Виноградові (гімназії, ЗОШ №№ 2, 3,  . “Округи тестування вибрано відповідно до Умов формування мережі пунктів тестування для проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2010 році, затверджених наказом МОН від 22.02.2010 р. № 133, відповідно до яких територія кожного регіону поділяється на округи, що охоплюють райони та міста обласного значення, де проживають не менше 720 абітурієнтів. У кожному з округів визначається базовий населений пункт, де і створюється достатня кількість пунктів тестування”, - каже головний освітянин області. На українську мову, на яку працюватимуть усі 19 ПТ, визначено аж 3 сесії; на історію та математику - по дві. Пункти тестування, де абітурієнт складатиме ЗНО з кожного зареєстрованого предмета, а також їх адресу, дату тестування вказано у запрошенні. Наголошуємо, що цього року пропуск на пункти тестування буде здійснюватися з 10.00 до 10.50. Тому прибути туди необхідно не пізніше зазначеного часу.

За інформацією, розміщеною на офіційному сайті УЦОЯО, результати зовнішнього оцінювання навчальних досягнень абітурієнта з усіх предметів заносяться до інформаційної картки, що є додатком до сертифіката, його невід’ємною частиною. Інформаційну картку абітурієнт має роздрукувати самостійно з персональної сторінки, розміщеної на веб-сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Це можна буде зробити після офіційного оголошення результатів зовнішнього оцінювання з усіх предметів (орієнтовно 14 липня). Доступ до персона-льної сторінки здійснюється за допомогою PIN-коду, зазначеного в сертифікаті.

“З видачею випускникам атестатів, за ве-ликим рахунком, роль школи вичерпана, - каже М. Мотильчак. - Проте, згідно з розпорядженням голови ОДА, на освітян покладено й забезпечення на високому рівні проведення зовнішнього незалежного оцінювання, зокрема укомплектування ПТ відповідальними працівниками, медичне обслуговування, охорона. В цьому маємо досвід попередніх років, тож сподіваюся, несподіванок не трапиться”.

Вступ - за сертифікатом і середнім балом атестата

Цьогорічна вступна кампанія також зазнала змін.

Найперше: умовами прийому вступників обмежено правом подавати документи у 5 вузів за 3 спеціальностями, що теж немало. Пільговики (інваліди, сироти, “чорнобильці”, діти загиблих воїнів, правоохоронців та шахтарів) зможуть вступати лише в 1 вищий навчальний заклад за пільговими умовами; туди мають подати оригінали документів. На решту ж спеціальностей вони йтимуть на загальних засадах.

Торік ті, хто за тестування з якогось предмета отримав нижче ніж 124 бали, позбавлявся права вступати до ВНЗ. Нинішнього року виші допускатимуть до вступного конкурсу таких абітурієнтів за умови, що кількість балів із профільного предмета в них становитиме не менше 170.

Цього року вступники мають право подавати сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти, виданий у 2008, 2009 або 2010 році. Ті ж, хто закінчив навчальні заклади до 2007 року, тобто до того часу, коли ще не було запроваджено ЗНО, для вступу на заочну форму навчання можуть обрати іспити у вузі. Для всіх інших абітурієнтів ВНЗ цього року вступних випробувань не проводитимуть. “Але в перспективі - так, - каже Михайло Мотильчак. - Нещодавня колегія Міносвіти в Харкові якраз була присвячена питанням реформування вищої школи. Наступного року до умов, а отже, і правил прийому буде введено 3 складові: до бала сертифіката й середнього бала атестата додасться вступний іспит у формі, яку визначить для себе вуз. Нинішнього ж року при зарахуванні братимуться до уваги 2 перші”.

Категорії “першочерговиків”, “пільговиків” або “цільовиків” не змінилися. Але вузам дозволили обмежити кількість місць для них. Адже минулого року престижні вузи скаржилися, що не можуть прийняти навіть усіх пільговиків, не кажучи вже про тих, хто набрав максимальну кількість балів на ЗНО. Гранична кількість місць для тих чи інших категорій пільговиків зазначена в Правилах вступу на цей рік. Вищі навчальні заклади самостійно визначають кількість місць державного замовлення, що виділяється для пільговиків (не менше 25%). А прийом на навчання за цільовим направленням не повинен перевищувати 25% бюджетних місць (за деякими винятками).

Хронологія вступу така: 15-31 липня - прийом документів, але для абітурієнтів, які мають право складати вступні іспити у вищому навчальному закладі (особи з обмеженими фізичними можливостями (інваліди І та ІІ груп, діти-інваліди), та осіб, котрі вступають на спеціальності, для яких установлено проведення творчих конкурсів, цей термін становить 7 днів (до 22 липня); 1 серпня - граничний термін оприлюднення рейтингу; 10 серпня - граничний термін оприлюднення списків студентів, зарахованих на місця державного замовлення; 10-25 серпня - зарахування на навчання за контрактом.

“Звертаю увагу керівників шкіл, що найголовніше на цьому етапі - донести до учнів інформацію про їхні права та можливості. Водночас раджу кожному абітурієнту досконало вивчити правила прийому, щоб не втратити можливість скористатися хоч найменшою перевагою, якщо він має на неї право, - акцентує начальник освітянського управління. - Звісно ж, визначальну роль відіграватиме кількість одержаних і в атестаті, і на ЗНО балів. Тож бажаю, аби вони були якнайкращими”.

Олена МАКАРА, "Ужгород"
17 травня 2010р.

Теги: випус, школярі, ЗНО, тести

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 2
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини