З початку року ряди контрактників поповнили 70 закарпатців. Серед них 9 жінок

Весняний призов у розпалі, для строкової служби в нашому краї відібрано приблизно 770 юнаків, деякі з них уже навіть поїхали за місцем призначення, до 24 травня відправлять усіх. А що ж із перспективами професійної армії? Чи багато охочих служити за контрактом і чим узагалі можуть привабити туди хлопців? Про це та інше ми розпитували начальника створеного півтора року тому 159 територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом при Закарпатському обласному військкоматі підполковника Родіона Краснова.

З початку року ряди контрактників поповнили 70 закарпатців. Серед них 9 жінок

- Родіоне Вікторовичу, професійну армію в Україні обіцяли то до 2008-го, то до 2010-го, а віз і досі там. То коли ж нарешті?

- Поки що ніяких змін не відбулося, ми орієнтуємося на закон, за яким на професійну основу українські Збройні сили перейдуть у 2015 році. Хоча нинішній міністр оборони зазначив, що без належного грошового забезпечення навіть у цей строк не вкладемося. Швидше за все, доведеться чекати 2025-го. Проте вже зараз у нашій армії контрактників удвічі більше, ніж строковиків, адже перші служать як мінімум 3-5 років, а другі - від 9 місяців до року. Тобто процес іде, нехай навіть повільніше, ніж хотілося б.

- Криза не посприяла вам у наборі кадрів? Адже через неї на ринку праці і зарплати стали скромнішими, і безробіття зросло.

- Та ні, нам більше допомогли зміни в законодавстві. З березня минулого року беремо на контракт і хлопців з повною середньою освітою, відразу після школи, а раніше такі обов’язково мали пройти строкову службу. Тепер вони, навіть уже будучи у списку строковиків, отримали альтернативу: відслужити менше, але на звичних солдатських умовах, чи підписати контракт і ходити в армію, як на роботу - по 8 годин на день, із вихідними суботою-неділею та святами (причому в цей час людина може вільно пересуватися територією України), із зарплатою, та ще й живучи удома. Це непоганий варіант не тільки для тих, хто хоче пов’язати своє майбутнє зі ЗС, а й для тих, хто планує стати міліціонером, митником, податківцем, працівником СБУ тощо, адже в такі органи без проходження армії не беруть.

- Тобто зараз приймаєте всіх охочих?

- Ні, тільки громадян України віком 18-25 років, які мають вищу, професійно-технічну або повну загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби; військовозобов’язаних, а також жінок, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою віком від 18 до 40 років. Проте претенденти мусять пройти медичний огляд, ряд психологічних тестів (які відсіюють надміру агресивних, неконтактних, схильних до суїцидів осіб тощо), перевірку рівня фізичної підготовки. Якщо людину визнають придатною для служби, запропонують відповідні посади у військових частинах. Тих, хто потребує попередньої підготовки, направляють до навчального центру, де вони повторно проходять професійно-психологічний відбір, укладають контракт, а після успішної здачі іспитів приступають до роботи за обраним фахом. А ті, хто вже служив і має досвід, одразу їдуть до військової частини. Однак мушу зауважити, що є певна категорія осіб, котрих на контракт не приймаємо: зокрема звільнених у запас через службову невідповідність; позбавлених військового звання в дисциплінарному порядку; тих, хто перебуває під слідством або має непогашену судимість тощо. Взагалі, відбір суворий, адже не кожному можна довірити зброю.

- Цього року вже багатьох загітували? І де потім здебільшого служать наші контрактники?

- З початку 2010-го було відібрано 70 чоловік. З них дванадцятьох, які раніше проходили строкову військову службу, направили безпосередньо до військових частин, а решту, котрі не мали такого досвіду (це призовники), відрядили у військові навчальні центри (28 осіб уже завершили навчання й приступили до служби). У УВНЦ майбутні контрактники пробудуть від 1,5 до 6 місяців, отримуватимуть грошове забезпечення у сумі 820 грн., а також безкоштовне харчування, проживання та забезпечення речовим майном. До речі, з цих 70 чоловік, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, 9 - жінки. Взагалі, дівчат-претенденток навіть більше, ніж вакансій для них, адже дамам до снаги далеко не всі військові спеціальності, яких у сумі є близько 3 тисяч.

А щодо місця служби, то наших контрактників працевлаштовуємо в основному на теренах області, відповідно до обраної ними спеціальності. На Закарпатті знаходиться 10 військових частин Сухопутних військ (і сюди йде переважна більшість краян), 3 - Повітряних та ще 3, які не входять до видів ЗС України. Вакансій предостатньо: тільки військові частини та підрозділи 128 окремої механізованої бригади Сухопутних військ з дислокацією в містах Ужгороді, Мукачеві та Виноградові нині потребують більше 900 фахівців, а підрозділи Повітряних сил, розташовані в м. Мукачеві та с.Геча Берегівського району - понад 100. Основні спеціальності - стрілець, кулеметник, номер обслуги, гранатометник, водій, механік-водій, навідник, навідник-оператор, командир танку, командир відділення, командир гармати тощо. Крім того, на адресу 159 територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом надходять заявки від командирів військових частин, розташованих по всій країні, і таких вакансій приблизно 4100.

- На яку зарплату можуть розраховувати контрактники?

- Зарплати, звісно, невисокі: для початківців на найнижчій посаді в перший рік роботи - 893 грн. Далі відсоток додаткового забезпечення постійно збільшується, через 2-3 роки - на 100 грн. Однак річ не тільки в зарплаті, у нас є ряд переваг. Скажімо, 20 років, вра-ховуючи навчання, відслужив - і можеш іти на пенсію. Причому військовий стаж зараховується до державної служби. Маємо й освітні бонуси: якщо людина при прийнятті на військову службу за контрактом уже навчається заочно у будь-якому вищому навчальному закладі, то користується правом відвідувати сесії за рахунок оплачуваних відпусток; іншим воно надається по закінченні першого контракту. Ті, хто прослужив 2-3 роки і прагне кар’єрного зростання по військовій лінії та має до цього задатки, отримують можливість за кошти держави пройти підготовку за базовим, середнім та вищим рівнями у 4-х навчальних закладах: військових коледжах сержантського складу Збройних сил України Національного політехнічного університету “Харківський політехнічний інститут”; Харківського університету Повітряних сил Збройних сил України імені Івана Кожедуба; Військового інституту телекомунікації та інформатизації Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут” (із дислокацією у Полтаву) та Кам’янець-Подільського національного університету.

Крім того, нашим плюсом є медичне забезпечення: у будь-який момент через свої медичні заклади Міністерство оборони надає всі послуги щодо оздоровлення і лікування; щороку військовослужбовці проходять обов’язковий повний медогляд. І якщо лікарська комісія визнає, що людині потрібна реабілітація, то вона отримає безкоштовну путівку до санаторію. Є пільги у військових санаторіях і для членів сімей військовослужбовців - вони сплачують 50% вартості путівки, решту бере на себе держава.

- А як щодо забезпечення житлом?

- На папері краще, ніж у реальності. Тобто забезпечення військовослужбовців житлом законодавчо передбачено, але далеко не всі частини таку можливість мають. Як завжди, на заваді стоїть відсутність грошей. Саме тому контрактників намагаємося направляти недалеко від дому, щоб могли жити у батьків, рідних. Хоча якщо військова частина не має житлового фонду (принаймні гуртожитка), то вона в разі потреби повинна орендувати помешкання для контрактника або ж за наданими документами компенсувати йому кошти, витрачені на найм житла. Постанова Кабміну від 2005 року передбачає для цього максимум 5 мінімальних зарплат щомісячно для обласних центрів Києва і Севастополя та 2 - в інших регіонах. Якщо на утриманні військовослужбовця є 3 і більше членів сім’ї, то сума збільшується удвічі. Цього цілком достатньо, щоб винаймати пристойну квартиру.

- Може трапитися, що контрактника відішлють у якусь “гарячу” точку без його бажання?

- Наразі Україна залишається активним учасником міжнародної миротворчої діяльності, і протягом 2009 року наші Збройні сили брали участь у 9 різних місіях ООН та НАТО у восьми країнах світу. 970 українських військовослужбовців за контрактом виконували завдання у складі миротворчих контингентів у Косово, Ліберії, Конго, Судані, Іраку, Грузії, Афганістані, в зоні безпеки Придністровського регіону в Молдові. Проте, оскільки за нашими мірками така робота дуже добре оплачується, добровольців завжди вистачає, нікого насилу туди не посилають.

P.S. Центр комплектування військовослужбовцями за контрактом розташований в Ужгороді на вул. Бородіна, 22. Якщо у вас виникли якісь питання цього профілю - телефонуйте за номером: 67-34-20.
 

Мирослава Галас, "Ужгород"
11 травня 2010р.

Теги: контрактники, призов, військова служба, армія

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини