80 років Ротарі в Ужгороді

Цими вихідними своє 80-ти річчя в Ужгороді відсвяткував клуб Ротарі. Один з найстарших клубів. Привітати ротарійців приїхали з Словаччини, Польщі, Угорщини, Чехії, Англії, Білорусії та майже всіх областей України.

Ротарі Клуб
Ротарі Клуб

Регіональний координатор міжнародних комітетів Ротарі та Фонду Ротарі в Україні Андрій Баганич відзначив: "на сьогодні дійсними членами двох Ротарі Клубів міста – "Ужгород" і "Ужгород-Скала" є 55 відомих підприємців, лікарів, правників, банкірів, державних службовців та вчених, які впродовж багатьох років щиро віддають свої сили, енергію та вільний час служінню суспільству і доброчинності. Все, що ми робимо, не спрямовано на якусь конкретну, закінчену в часі мету. Я б назвав це постійним процесом, свого роду світоглядом, з яким кожен, хто приєднався до ротарійського руху йде по життю, прагнучи через власне самовдосконалення і втілення певних етичних принципів, принести користь суспільству".

Президент "Ужгород-Скала" Ярослав Шафарь додав: "ми відкриті для всіх, хто поділяє наші принципи і готовий їх втілювати на практиці. Намагаємося не стояти на місті і не зупинятись на досягнутому. Сьогодні ж нам вісімдесят. Ми надалі допомагатимемо тим, хто цього потребує, адже нашим лозунгом є "Служіння понад власне Я".

Президент Ротарі клубу "Ужгород" - Анатолій Дубина завершив такими словами: "у наших планах чимало нових гуманітарних, соціальних та освітніх проектів, спрямованих на розвиток місцевої громади та посильну допомогу у вирішенні насущних проблем".

Президент Ротаракт клубу "Ужгород" – Оксана Пащак, відзначила, що праця ужгородських ротарійців відповідає крилатому вислову – "про них говорять їхні добрі справи". А творити добрі справи для суспільства – це запорука власного успіху.

Ними зроблено чимало.

Гуманітарна допомога на суму понад 800 тис. грн. постраждалим від паводків закарпатцям; відбудований після паводку залізобетонний міст у с. Шаян на Хустщині; 240 інвалідних візків з Канади безкоштовно розподілених серед інвалідів, щорічний спільний з ротарійцями Англії гуманітарний конвой по 100 тонн вантажів допомоги для медичних, соціальних та навчальних закладів; закупка і передача комп’ютерного томографа, лапароскопічного та іншого медичного обладнання (120 тонн) Ужгородській міській лікарні, цифрового флюорографа міській поліклініці; поставка інкубаторів для новонароджених та апаратів штучної вентиляції легенів міській дитячій лікарні; ремонти, закупівля обладнання і меблів для Часлівської, Вільшанської, Березнянської шкіл-інтернатів; виділення коштів на ремонт обласної філармонії; організація безкоштовного навчання дітей-сиріт за кордоном та міжнародних молодіжних обмінів і стажувань – ось далеко неповний перелік доброчинних справ в активі ужгородських ротарійців за останні роки.

  
Довідка

В Україні сьогодні діє 43 Ротарі клуби, членами яких є близько 800 успішних і авторитетних діячів усіх сфер діяльності. Закарпаття ж у цьому плані займає особливе місце, оскільки саме в Ужгороді у 1929 році вперше на теренах сучасної України з’явився Ротарі клуб. Крім цього, у 1994 році ужгородські активісти були в числі перших з відродження ротарійського руху в Україні після здобуття нею державної незалежності. Членами першого ужгородського Ротарі Клубу в довоєнний період були видатні представники бізнесової, адміністративної та культурної еліти міста. Серед них були всім відомі губернатор Грабар, художник Ерделі, хірург Фединець.

Досягнення Ротарі клубу "Ужгород" на поприщі служіння суспільству були відзначені у 2003 році кришталевим кубком Губернатора Округу Rotary International, а п’ять ужгородських ротарійців – Андрій Баганич, Микола Бережанський, Іван Курах, Павло Мешко та Степан Тихоненко удостоєні найвищих відзнак – медалей засновника ротарійського руху Пола Харріса.

Ротарі Клуб
04 травня 2010р.

Теги: Ротарі Клуб, 80 років

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини