Йосип ШТРОБЛЯ: "Контрабанда — річ складна, але довести її до мінімуму можна..."

Західними воротами України називають закарпатське прикордонне місто Чоп. А ще тут знаходиться одна з найбільших у нашій країні митниця, якою вже два роки керує досвідчений фахівець Йосип Штробля.

Йосип ШТРОБЛЯ: "Контрабанда — річ складна, але довести її до мінімуму можна..." За плечима у нього 20-річний досвід роботи в системі Держмитслужби. Працював на Ужгородській, Карпатській регіональній митницях, Східній регіональній (Харків) та Бориспільській митницях, в апараті Держмитслужби України. В останні роки - на рідному Закарпатті. Нині начальник Чопської митниці - наш співрозмовник.

- Йосипе Йосиповичу, чи змінилося щось у колективі за останні два роки?

- По-моєму, насамперед вдалося виправити морально-психологічний клімат у колективі, спрямувати зусилля працівників митниці на виконання поставлених завдань. Для цього практикуємо різні засоби, у т.ч. ротації працівників з однієї ланки в іншу. Тільки торік проведено ротацію 112 співробітників, 12 з них - керівники середньої ланки. Щодо порушників застосовано 21 зауваження, 15 доган, 6 осіб попереджено про неповну службову відповідність, 99 позбавлено премій. Втім, не забуваємо заохочувати кращих. 136 наших працівників відзначено керівництвом Держмитслужби України, митниці та органів виконавчої влади й місцевого самоврядування.

А все інше... Чоп залишається стратегічним залізничним вузлом, через який проходить більшість експортно-імпортних вантажів. Отже, робота на цьому напрямку чи не найпомітніша в країні. Мабуть, небагато є митниць, де спостерігається таке інтенсивне переміщення автотранспортних засобів: до 3,5 тисячі за добу, 3 тисячі з них - легковики.

- До речі, як ви завершили 2006-ий?

- Якщо два роки тому я застав відставання у виконанні фінансових завдань - загальна сума митних податків та зборів, перерахованих Чопською митницею за січень-березень 2005 року, становила 92 відсотки від доведених показників, то нині ідемо з випередженням. Вже торік митниця забезпечила надходження доходів до держбюджету в сумі 399 мільйонів 573 тисячі гривень. У порівнянні з 2005 роком надходження зросли у півтора рази і є найбільшими за останні 15 років.

- Завдяки чому вдалося поліпшити фінансові показники?

- Насамперед за рахунок більш ефективної боротьби з контрабандою. Колись не всі товари, що ввозилися в Україну, оподатковувалися. Тепер же "винятків" немає, отож зросли платежі. Гадаю, допоміг і новий Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про єдиний митний тариф", яким значно знижені ставки мита на основні побутові товари, а також на деяку продукцію рослинного походження, яка не вирощується на території України.

Ми і далі активно протистоїмо контрабанді, хоча й розуміємо, що зовсім викорінити це явище навряд чи вдасться. Але довести його до мінімуму можна. Контрабанда - річ складна, а контрабандисти - люди кмітливі. Вони скрупульозно вивчають митне законодавство, консультуються з кваліфікованими юристами, колишніми митниками. Оскільки контрабанда - річ прибуткова, то порушники закону не скупляться і під час підкупу "потрібних" людей. Чого гріха таїти, не всі наші працівники встоювали перед шурхотом "зелених". Тепер ситуація дещо змінилася: митникам підвищено зарплату, вони стали більше дорожити роботою.

- Чи є якісь обмеження для ввезення-вивезення товарів?

- Нормативними документами й актами визначено більше прав громадян щодо переміщення товарів, ніж їх обмежень та заборон. Втім, ввезення-вивезення зброї, наркотиків, стратегічних матеріалів заборонено, незалежно від їх кількості.

- Яку контрабанду найчастіше намагаються ввезти чи вивезти через Чопську митницю?

- Вивозять переважно наші цигарки, а ввозять одяг, взуття, транспортні засоби, електропобутові товари, продукти... Часом трапляється валюта.

- Як відомо, Йосипе Йосиповичу, конфісковуються не тільки контрабандні речі, але й транспортні засоби, якими приховане чи недозволене до ввезення-вивезення переміщується через кордон. Яку частку у загальному обсязі вилучень займають саме автомобілі?

- Торік митницею було запроваджено 1615 справ про порушення митних правил на загальну суму 20 мільйонів 671 тисяча гривень. Приблизно десять відсотків із цих випадків становлять вилучення автомобілів. Торік ми передали у реалізацію 53 транспортні засоби на суму 2512,2 тисячі гривень.

- Яка подальша доля конфіскованих автомобілів?

- Якщо суд підтверджує правильність наших дій, то конфісковане авто передається на реалізацію державній виконавчій службі.

- Кажуть, на закарпатських митницях ржавіють сотні таких авто. Що, по-вашому, слід зробити, аби збути цей "автопарк"?

-Зменшити ціну конфіскованих автомобілів, зокрема, за рахунок зниження різних митних та інших "накруток". Адже той, хто хоче купити "наше" авто, мусить, крім його вартості, оплатити й розмитнення: врешті-решт ціна машини зростає майже удвічі. Скажімо, витримавши всі передбачені формальності, ми оцінили "Мерседес" 2002 року випуску в 117 945 гривень, а "Фольксаваген-Пассат" 2004 року випуску - в 165 868 гривень. Звісно, що далеко не кожен покупець зможе викласти такі гроші за авто.

До речі, два роки тому керівники області зверталися до центральних органів влади з тим, щоб передати конфісковані авто ветеранам війни, інтернатам і школам. Виконавча служба нашого краю просила парламент і Кабмін дозволити продавати автомашини, старші 15 років, на запчастини без митних платежів. Однак відповіді з Києва так не отримано.

- З якими правоохоронними структурами взаємодієте у боротьбі з контрабандою?

- Під час всеукраїнської операції "Конрабанді - стоп!" наші працівники успішно співпрацювали з органами внутрішніх справ. Традиційно ділові стосунки підтримуємо і з органами прокуратури, СБУ. До речі, слідство за фактами контрабанди проводить Служба безпеки.

- У вас завжди були дружні стосунки з угорським колегами. А як тепер, після вступу Угорщини в Євросоюз?

- Як і колись - паритетні. Правда, окремі питання тепер доводиться вирішувати через Будапешт. Скажімо, сусіди нині відмовляють нам у наданні інформації про реквізити товарів, які транспортуються з Угорщини /на це потрібна згода особи, щодо якої є запит/.

- Йосипе Йосиповичу, якби ваша воля, то що змінили б у роботі митних органів України?

- Ну, насамперед надав би українським митникам право проводити оперативно-розшукову діяльність на зразок правоохоронних органів. До речі, ми єдині без такого статусу на теренах СНД.

Друге. За 12 блоків цигарок ми зобов'язані конфіскувати й автомобіль. Угорські колеги діють у таких випадках гуманніше: конфісковують предмети контрабанди і накладають штраф. Це набагато демократичніше. Або взяти знищення вилучених контрабандних товарів. Якщо, скажімо, на цигарках чи горілці є акцизні марки і ці товари відповідають нормам якості, то навіщо їх знищувати? Але ж ми беремо приклад із Європи!.. Втім, ми, на жаль, не такі багаті, як наша сусідка Європа. Чому б якісні підакцизні товари не передавати в торгівлю? Були б додаткові надходження до бюджету! А щодо контрабанди цигарок... Вона існуватиме, мабуть, доки Україна не вступить у Євросоюз, тобто доки ціни на куриво в Україні й країнах ЄС не зрівняються.

До слова, на наших складах зберігаються залишки конфіскованих товарів на 7,5 мільйона гривень. Державна виконавча служба чомусь не виявляє особливого інтересу до наших "загашників". Звідси також недобір бюджетних коштів.

- На кордоні вам доводиться взаємодіяти з цілим рядом структур та організацій...

- Справді, на митниці працюють і прикордонники, і представники фітокарантинної та ветеринарної служб... Однак за все відповідати доводиться митникам. Претензії, наприклад, виставила ветеринарна служба, а гуляти пішло: "Затримали на митниці..."

Однак ми робимо і далі робитимемо все для закріплення кращих традицій Чопської митниці, підвищення рівня обслуговування учасників зовнішньоекономічних відносин, туристів і т.д. Адже митниця - своєрідна візитна картка держави. Вона має бути привабливою для всіх, хто прямує до нас з добрими намірами...

- Спасибі за розмову.
Ярослав ЯДЛОВСЬКИЙ, Урінформ.
14 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини