Український Консул в Угорщині Ален Панов виграв безпрецедентний суд на користь закарпатців (ОНОВЛЕНО)

5 травня в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція Консула України в Угорській республіці (м. Ніредьгаза), кандидата історичних наук, доцента кафедри міжнародних відносин Ужгородського нацуніверситету Алена Панова, який розповів про безпрецедентне рішення угорського суду, до якого дипломат звернувся по захист українських громадян від неправомірних дій угорських правоохоронців.

Український Консул в Угорщині Ален Панов виграв безпрецедентний суд на користь закарпатців (ОНОВЛЕНО)

Йшлося про ситуацію, коли у лютому цього року закарпатцям неочікувано та без попередження прикордонники забороняли перетинати угорський кордон за дозволом т.зв. Малого прикордонного руху. Угорські прикордонники мотивували свої дії тим, що загальна кількість днів перебування в Угорщині цих людей за останні півроку перевищила 90 днів. Тому закарпатці, які хоч і мають дійсний дозвіл, певний період часу в’їжджати на територію Угорщини не зможуть.

Проте багато закарпатців майже щодня їздять до Угорщини, як по гуманітарних, так і по бізнесових справах,-- розповів Ален Панов: "А у правилах малого прикордонного руху йдеться про право безперервно перебувати протягом трьох місяців в піврічний період. До речі, за час дії малого прикордонного руху (з 2008 року) ніколи не підраховували сумарну кількість днів перебування. Тому справедливо обурені краяни вдавалися до крайніх заходів: перекривали дорогу на пунктах перетину кордону у Вилоку, Лужанці і Чопі". До мітингувальників приїздили і керівник західного управління Державної прикордонної служби генерал-лейтенант Артур Горбунко та Консул Ален Панов, щоб розблокувати кордон і нормалізувати роботу пунктів пропуску. Вислухавши людей, їм пообіцяли вивчити наведені докази і зробити все можливе, щоб з’ясувати, чи правомірна їх позиція з точки зору закону. Консульство зробило спробу врегулювати питання  з фахівцями угорської прикордонної служби, але цього разу для досягнення компромісу перемовин не було достатньо. Тому було прийнято рішення скористатися правом консула подати позов до суду для з’ясування правомірності дій прикордонників.

Так, до обласного суду в м. Ніредьгаза було спрямовано більше двадцяти позовних заяв із вимогою дати правову оцінку описаним діям угорських прикордонників. 29 квітня цього року відбувся суд, який заслухав позицію як Консула України в Ніредьгазі, так і Поліції Угорщини, всебічно вивчив спірне питання і виніс вердикт на користь українських громадян.

У результаті, за словами Алена Панова, відбулася безпрецедентна подія в історії угорського судочинства (за зізнанням його ж фахівців): вперше закордонний консул  у якості позивача, як звичайна процесуальні фігура, подає позов, щоб захистити своїх громадян. Консул не просто був присутнім на суді, а виступив як активний учасник процесу. "Крім того українська дипломатія в інтересах українських громадян  виграла суд проти угорської правоохоронної системи в угорському же суді. Це свідчить про високий рівень демократії, торжества права і справедливості у сусідній країні,-- каже Ален Панов. --Важливо, що ми вкотре довели нашу толерантність і витримку. Люди, які абсолютно справедливо обурювалися від неочікуваних дій прикордонників, повірили, що українська дипломатична служба може захистити їх права, і добровільно зняли блокаду у пунктах пропуску до судового розгляду справи".

За словами дипломата, один з найважливіших висновків цієї справи— варто боротися за захист своїх прав. Такими прикладами можемо довести, що українці можуть відстоювати власне право і не є "другосортними" мешканцями Європи. До нас ставитимуться так, як ми самі себе позиціонуватимемо.  5. І, найголовніше,  українська дипломатія довела, що не в теорії, а на практиці головною її місією є захист людей. Щоб українці не почували себе ущемленими, а розуміли, що за ними стоїть держава, яка зможе цивілізованими методами захистити їх права.

Ален Панов пояснив, чому справа дійшла аж до суду: "Це нормальний, цивілізований правовий шлях. Адже коли є  спір і кожна із сторін відстоює власну точку зору, то єдиною інстанцією, яка може справедливо і остаточно визначити, хто правий, є суд". 

Водночас люди, права яких відстояли, переконані, що з точки зору загальнолюдської справедливості здійснилася важлива справа, тому що громадяни Угорщини мають змогу їздити до України без віз та жодних інших дозвільних документів, натомість українці не те що не мають такої змоги, а ще й утискалися права того обмеженого кола людей, які живуть у 50-кілометровій зоні обабіч кордону." Закарпатці, які перекривали дорогу на пунктах пропуску, розповіли, що крім дипломатів допомогти більше ніхто не брався. Регіональна влада, товариства та партії закарпатських угорців, відмовчувалися, очевидно, не бажаючи псувати стосунків із угорською стороною. Людям відмовляли у допомозі дорікаючи їм, що вони займаються заробітчанством,-- розповів Ален Панов.--  З’ясовуючи проблемну ситуацію із прикордонниками, люди залишилися переконаними, що це не просто вигадка угорських правоохоронців, а "команда з Брюсселю" обмежити рух українських громадян до Європи. Тому ще більш важливим є виграний суд, який  встановив істину та відновив право людини".

Консул А. Панов зауважив: "Ми довели, що наша країна не дозволить утискати права своїх громадян. Маю надію, що угорці виявляться законослухняними до кінця, і не перешкоджатимуть закарпатцям при перетині кордону, виконуючи рішення суду. Ми продемонстрували на практиці, що також (адже європейці про це неодноразово заявляли) виступаємо проти того, щоб кордон став залізною завісою і перешкодою на шляху міжнародного спілкування. Принаймні для тих людей, які проживають поруч лінії кордону. Сама філософія малого прикордонного руху передбачає, що люди із суміжних прикордонних територій мають змогу вільно перетинати державний рубіж. Тоді як подібні дії у цю філософію, м’яко кажучи, не дуже вписувалися". Відтепер завдяки рішенню угорського суду усі закарпатці, які мають дозволи Малого прикордонного руху, можуть перебувати в Угорщині безперервно три місяці протягом півроку, у разі, якщо цей термін не є безперервним, будь-яку кількість днів.

06 травня 2010р.

Теги: Консул, Ален Панов, суд

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини