На Міжгірщині через брак бюджетних коштів залишаться недобудованими соціальні установи


Проходить обговорення проектів основних документів району на 2010 рік



28 квітня 2010 року в малому залі засідань районної ради при голові ради Яремі І.В., голові райдержадміністрації Роману І.Ю. відбулося спільне засідання профільних постійних комісій районної ради з питань:

- агропромислового комплексу та розвитку села (Оленич Ф.В.);

- розвитку інфраструктури (Тереля М.М.);

- промислової політики та підприємництва (Хила І.І.).

В нараді взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Радовецький В.С., заступник голови районної ради Голодняк В.П., начальник фінансового управління РДА Юртин Н.В., начальник відділу освіти РДА Касинець М.А., начальник відділу охорони здоров’я РДА Маршалик О.М., начальник відділу культури та туризму РДА Шемет О.М., начальник управління праці та соціального захисту населення РДА Плитан М.М., члени постійних комісій Дерич В.М., Пожар Ф.Ю., Грига О.М., Кіс В.Ф., Казибрід Ю.Ю.

На порядок денний були винесені два основних питання, які будуть розглядатися на черговій сесії районної ради. Це розгляд проекту Програми соціально-економічного розвитку Міжгірського району на 2010 рік та бюджету району на 2010 рік.

З вступним словом по даних питаннях виступив голова ради Ярема І.В., який наголосив, що у зв’язку з обмеженням коштів у районному бюджеті, проект Програми соціально-економічного розвитку Міжгірського району на 2010 рік, необхідно привести у відповідність до реальних коштів, які закладені у проекті бюджету району на 2010 рік, а головним розпорядникам бюджетних коштів визначити пріоритетні напрямки роботи в 2010 році. Зокрема, в проекті Програми передбачено будівництво 4 шкіл:  Міжгірської спеціалізованої школи № 2 І-ІІІ ступенів, Негровецької ЗОШ І-ІІІ ступенів,  Буковецької ЗОШ І-ІІ ступенів, Річківської ЗОШ І-ІІ ступенів, хоча зрозуміло, що коштів на одночасне будівництво всіх об’єктів не буде вистачати, тому відділ освіти, начальник Касинець М.А., повинен визначитись, що необхідно будувати в першу чергу. Необхідно продовжити виконання робіт по газифікації с. Колочава, завершення реконструкції Міжгірської дитячої музичної школи та інше.

Нагальним питанням є вжиття невідкладних заходів щодо приведення в належний стан приміщень лікувальних відділень районної лікарні. В зв’язку з цим, начальник відділу охорони здоров’я РДА Маршалик О.М. та головний лікар районної лікарні Цар В.І. так само повинні представити своє бачення, що сьогодні є першочерговим у проведенні реконструкції чи капітальному ремонті.

Якщо це інфекційне відділення, то необхідно терміново виготовляти проектно-кошторисну документацію та планувати проведення робіт. Що ж стосується протитуберкульозного відділення, то нагальної потреби у проведенні масштабних ремонтних робіт немає, оскільки на обласному рівні проходить будівництво спеціалізованого протитуберкульозного диспансеру, де зможуть лікуватися жителі інших районів.

По основних розділах проекту Програми соціально-економічного розвитку Міжгірського району на 2010 рік виступив перший заступник голови РДА Радовецький В.С. та дав відповіді на запитання членів постійних комісій.

Начальник фінансового управління РДА Юртин Н.В. проінформувала присутніх про контрольні параметри бюджету району на 2010 рік, доведених на підставі прийнятого напередодні Верховною Радою України Закону України "Про державний бюджет України на 2010 рік". Розмір загального фонду бюджету району на 2010 рік майже на 40 млн. грн. менший від розміру бюджетного запиту, а це означає про недофінансування в повній мірі заходів передбачених проектом Програми соціально-економічного розвитку Міжгірського району на 2010 рік. Зокрема, капітальні видатки та ряд вже прийнятих цільових програм.

В обговоренні взяли участь начальники управлінь та відділів РДА: Касинець М.А., Маршалик О.М., Шемет О.М., Плитан М.М., які висловили стурбованість щодо реальності виконання запропонованого проекту Програми. Зокрема, в частині реконструкції будівель, модернізації матеріально-технічної бази соціальних установ, програми енергозбереження, поточних видатків на їх утримання.

Голова постійної комісій районної ради з питань розвитку інфраструктури Тереля М.М. звернув увагу присутніх на джерела фінансування капітальних видатків. Так, з 40 млн. грн. запланованих у проекті Програми тільки 2 млн. грн. підтверджено реальними коштами з фонду бюджету розвитку районного та сільських бюджетів. В прийнятому Державному бюджеті України не передбачено субвенцій місцевим бюджетам на капітальні видатки, що становить під сумнів виконання представленої Програми. У зв’язку з цим, керівникам району необхідно звернутися з клопотанням до керівників області та Кабінету Міністрів України, щодо фінансування об’єктів та робіт, які вкрай необхідні для розвитку Міжгірщини.

Підсумовуючи обговорення, голова районної ради Ярема І.В. наголосив на необхідності доопрацювання проекту Програми соціально-економічного розвитку Міжгірського району на 2010 рік враховуючи фінансові перспективи бюджету району, переглянути перелік об’єктів соціальної інфраструктури на які будуть спрямовуватися капітальні видатки з урахуванням їх пріоритетності, ефективності, ступеню готовності з тим, щоб не допустити розпорошення коштів та досягнути максимального соціально-економічного ефекту.

Прийнято рішення щодо доопрацювання проекту Програми та в 7-денний термін управлінням і відділам РДА подати свої пропозиції робочій групі, враховуючи нагальні завдання, фінансові можливості бюджету району на 2010 рік та погоджений проект представити районній раді до 7 травня 2010 року.

                                                                                                                                                                    Михайло Тереля

 
 

30 квітня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини