Микола Зубарєв. Він охороняв підписання Акту капітуляції Німеччини

Генерала-майора Миколу Зубарєва прикордонники пам'ятають й по сьогодення.
Свій офіцерський шлях майбутній генерал Микола Зубарєв починав 22-річним юнаком, ставши курсантом школи РККА (робоче-селянська Червона Армія). Одразу після її успішного закінчення Микола Зубарєв був призначений помічником начальника прикордонної застави.

Микола Зубарєв. Він охороняв підписання Акту капітуляції Німеччини

За 10 наступних років він був і начальником прикордонної застави, і начальником штаба полку, і начальником штаба загону. Наприкінці вересня 1939 року на базі Олевського прикордонного загону Київського округу був сформований Рава-Руський прикордонний загін. Його організатором і першим начальником став 35-річний підполковник Микола Прокофєвич Зубарєв, який щойно закінчив воєнну академію імені М.В. Фрунзе.

Прикордонний загін був сформований у складний час. 17 вересня частини Червоної Армії, виконуючи наказ Радянського уряду, перейшли тодішній радянсько-польський кордон і взяли під свій захист життя і майно населення Західної України. Новосформований прикордонний загін на початку жовтня 1939 року прибув у Раву-Руську і від частин Червоної Армії прийняв під охорону призначену ділянку державного кордону. Нелегкою була для прикордонників Рава-Руського загону охорона кордону з нацистською Німеччиною. Не проходило жодного дня без затримання шпігунів і диверсантів, яких переправляли на радянську територію. Крім того, у прикордонній зоні діяли банди українських націоналістів. Улітку 1940 року гітлерівська Німеччина почала підготовку до нападу на Радянський Союз. Заслання агентів ще більше активізувалося. Але прикордонники Рава-Руського загону с честю виконували свій обов’язок перед Батьківщиною.

Саме прикордонники західного кордону нашої держави першими мужньо зустріли початок війни 22 червня 1941 року. Це про них – відважних, сміливих, які безсмертною славою прославилися в боях, – писали пізніше військові журналісти Західного фронту в 1941 році. Про політрука Мясникова, старшого лейтенанта Дмитра Кубишкіна,  наводчика Д. Лаптєва, солдатів Кожина в Товстенка. У кожному бою зростала чисельність героїв, відважних прикордонників, командиром яких був Микола Зубарєв.

Під час військових операцій все більше розкривався талант офіцера. У 1943 році він одержав військове звання генерал-майор за вміле керівництво військами під час оборони  Калініського фронту від наступаючого ворога. Потім генерал-майор Микола Зубарєв охороняв тили 1-го Прибалтійського, 1-го Українського фронтів, командував військами тилу при обороні Москви, звільненні Києва. Він пройшов фронтові дороги до Берліна і брав участь у розгромі гітлерівського Рейха.

Як начальник оборони тилу 1-го Українського фронту він забезпечував охорону церемонії підписання Акту про беззаперечну капітуляцію фашистської Німеччини. Цей день був незабутнім в його памяті і він в деталях розповідав про цю подію, яка відбулася 8 травня 1945 року в Берліні у Карлхорсті, у будинку інженерної школи. У складі 1-го Українського фронту генерал-майор Микола Зубарєв став учасником параду Перемоги в Москві.

Війна закінчилася, але генерал Зубарєв був направлений на Далекий Схід, де брав участь у розгромі військ імперіалістичної Японії.

У 1947 році він одержав нове призначення –  став начальником управління  прикордонних військ Південно-Західного округу, штаб якого знаходився в місті Мукачево Закарпатської області. Його служба продовжувалася далі в Чехословаччині на посаді старшого радника Міністра внутрішніх справ. Після цього він знову повернувся в Південно-Західний округ.

За вміле керівництво військами по охороні державного кордону і проявлену ініціативу, мужність, хоробрість, відвагу і героїзм генерал-майора був нагороджений орденом Леніна, чотирма орденами Бойового Червоного Прапору, трьома орденами Червоної Зірки, орденом Вітчизняної Війни 1-го ступеня, орденом Богдана Хмельницького і багатьма медалями.

Й для теперішніх поколінь – від убілених сідиною ветеранів-прикордонників до молодих вояків,які  щойно заступили на виконання почесного обов’язку охорони державного кордону – приклад служіння Батьківщині генерал-майора Миколи Зубарєва у складні роки воєнного лихоліття залишається одним із зразків, із яких треба постійно брати приклад і вчитися чесно служити рідній державі.

Едуард Стеблюк, прес-секретар начальника Мукачівського прикордонного загону
30 квітня 2010р.

Теги: прикордонник, війна, ветеран

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини