Очільник Закарпатської ОДА провів першу прес-конференцію

Як повідомили Закарпаття онлайн в Управлінні інформації та зв'язків із громадськістю облдержадміністрації, у середу, 28 квітня, керівник краю зустрівся з журналістами обласних та центральних засобів масової інформації. Олександр Ледида охарактеризував останні політичні події в країні та краї.

Очільник Закарпатської ОДА провів першу прес-конференцію

Також йшлося про кадрові зміни в області та першочергові завдання нової влади. Основні моменти прес-конференції пропонуємо вашій увазі.

Щодо прийняття  державного бюджету України та вартості газу

Ці питання дуже тісно пов’язані, бо ціна на газ закладається в головний фінансовий документ країни. Якщо б у бюджет була внесена вартість газу 334 долари за тисячу кубів, то, однозначно, дефіцит бюджету України сягнув би більше шести відсотків. А це, за оцінками міжнародних експертів, фактично паралізувало б розвиток мікро- та макроекономічних показників. Ціна, яка була погоджена прем’єр-міністром Тимошенко - не підйомна для вітчизняної промисловості. На грані зупинки опинилась би хімічна галузь, адже 70 відсотків собівартості складає вартість газу, зупинились би металургія та переробна галузь. Тому зниження ціни газу - дуже важливе стратегічне питання для України, і воно вирішувалось в контексті переговорів між президентами України та Росії. Домовленість полягає в тому, що вартість блакитного палива для України зменшилась на 100 доларів, або, в залежності від коливань світової ціни на газ, - на 30 відсотків. На сьогодні ми одержали вигідну ціну у 230 доларів, яка вже закладена в бюджет. Дефіцит бюджету складає 5,3 відсотка, що дає Україні реальні шанси для розвитку.

Щодо продовження терміну перебування ЧФ Росії на території України

Чорноморський флот базується в Криму вже понад 100 років. Ми чудово знаємо, що в Україні боєздатного флоту, який може захистити інтереси держави нема. Маємо один підводний  човен та кілька недобудованих авіаносців... І оскільки сьогодні в Україні нема можливості фінансувати державний флот, то розміщення в Криму російського ЧФ гарантує нам безпеку. Сьогодні навколо цього питання надто багато політики. Але треба зрозуміти: суттєві поступки щодо ціни газу з боку Росії мають бути підкріплені і зустрічними кроками України. Питання це важливе і безпосередньо для Севастополя, бо сьогодні ЧФ - це  й інфраструктура, і робочі місця. Харківські угоди вже ратифіковані, і, хоча питання це активно обговорюється, головне пам’ятати - завдяки цим домовленостям, ми отримали вигідну для України ціну на газ у 230 доларів.

Щодо кадрових призначень в обласній та районних адміністраціях

На сьогоднішній день, крім Воловецького району, всі керівники районних державних адміністрацій призначені.  Найближчим часом має з’явитися Указ Президента України про призначення голови Воловецького району. Щодо кандидатури Василя Ковбаска на посаду голови Воловецької РДА, то він уже пройшов співбесіду в керівництва держави. Попередньо розглядалася інша кандидатура. Однак у зв’язку з тим, що ця людина була обійняла іншу посаду, відбулася затримка з призначенням керівника цього району.
Заступники голови обласної адміністрації, крім Володимира Васильовича Гоблика (з яким я, до речі, працював ще у 1998 році), всі нові. Це Іван Іванович Качур,  Віктор Іванович Феєр, і перший заступник - Іван Іванович Бушко.

Щодо кадрових призначень в обласних структурах

Вчора було представлено начальника податкової адміністрації. Вісім місяців тому нам "завезли" кадри із Львівщини, тому що нібито на Закарпатті фахівців відповідного рівня не було. Нині ж ця ситуація виправлена. Податківці, які в обласній ДПА працюють роками, залишаються й надалі працювати незалежно від політичної приналежності. Переконаний - роботу повинні виконувати професіонали. Щодо обласних управлінь... Наразі кардинальних змін не проведено. Є питання щодо окремих начальників управлінь. Але, запевняю - поки не буде вирішено питання щодо їхнього подальшого працевлаштування та не підберуть професійних людей на посади, жодних кадрових рішень прийнято не буде.

Щодо позачергової сесії облради

Відомо, що була спроба провести позачергову сесію облради. Головним питаннями мало стати недопущення продовження базування ЧФ Росії в Севастополі після 2017 року. Але, оскільки для проведення сесії потрібна більшість - 46 депутатів, а зареєстровано було лише 34 - сесія не відбулась. Фактично лише одна з чотирьох фракцій більшості разом з представниками опозиції вимагали проведення позачергової сесії.

Щодо прийняття бюджету області

В країні затверджено держбюджет, тому у травні буде проведено чергове пленарне засідання обласної ради. Думаю, що за обласний бюджет проголосує переважна більшість депутатів, адже сьогодні багато програм не можуть бути реалізовані через його відсутність. Щодо політичних рішень. Зрозуміло, що в Україні по вертикалі є опозиція. Але її конфігурація не визначена. Але в таких питаннях, як розвиток освіти, медицини, покращення екологічного стану – думаю, що більшість депутатів облради будуть працювати на користь свого краю.

Щодо заміни  в облраді 14 депутатів фракції БЮТ на нових

Моя позиція однозначна: якщо є рішення суду, то воно повинно виконуватися. Нові депутати мають прийняти присягу і почати працювати. Щодо вчорашньої сесії… Вона була скликана на вимогу однією з фракцій більшості та опозиційною фракцією. Це насторожило всіх¬, адже, якщо є якісь зміни, то політична сила "Єдиний Центр" мала заявити про вихід з коаліції і про формування нової. Це було б зрозумілим, адже в політиці не має вічних друзів і ворогів.

Щодо будівництва спортмайданчиків та льодового палацу

Є відповідні програми. В залежності від того, як буде виконуватися дохідна частина обласного бюджету, так і будуть фінансуватися ці програми. Льодовий палац буде зведено за меценатські кошти.

 Щодо створення тренувальної бази для спортсменів

Є чимало привабливих спортивних проектів. Серед іншого, планується за державні кошти на Закарпатті збудувати такий комплекс, де б спортсмени України готувалися до олімпійських ігор. Цим опікується нині Міністерство сім’ї, молоді та спорту України.

Щодо підготовки до проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні

До Євро-2012 в краї планується розбудовувати інфраструктуру, зокрема, дворядну дорогу в Ракошино. Також треба розширити два моста, щоб гості з-за кордону могли безпроблемно добиратися до Львова та Києва.  З прийняттям бюджету, думаю, відкриється фінансування для Закарпаття і реконструкція цієї дороги активізується.

Щодо покращення медичного забезпечення закарпатців

Проблема з медициною, звісно, ж серйозна. В багатьох країнах не існує безкоштовної медицини. Нині депутати Верховної ради розглядають питання поетапного введення платних послуг (перехід на страхову медицину). Щодо Закарпаття, то, усвідомлюю, що революцію в цій галузі зробити не вдасться, але перші кроки робляться. По-перше: незабаром буде зданий в експлуатацію новий хірургічний корпус обласної лікарні. По-друге, ми відновлюємо санітарну авіацію. З 1996 року її в області нема. В краї є 2 вертольоти в робочому стані. Думаю, за два місяці їх включать в систему санавіації. В обласному бюджеті будуть передбачені кошти на зарплатню двом пілотам та паливно-мастильні матеріали. По-третє: значна увага приділятиметься оновленню медичного обладнання. Зокрема, минулого тижня відбулася зустріч із представниками спільного швейцарсько-чеського підприємства. Іноземці готові інвестувати в придбання діагностичного обладнання для закарпатських лікарень на 30 млн. гривень. Аналоги подібного обладнання є лише в Києві, Криму та Донецьку.

Про здоров’я нації

В Україні багато говорять про здоров’я нації, зводять лікарні, збільшують ліжко-місця. Насправді ж нічого не робиться для того, щоб нація займалася спортом, вела здоровий активний спосіб життя, тощо. В області школах не відремонтовані шкільні спортзали, нема футбольних полів - особливо це стосується гірських районів. Думаю, найближчим часом ми збудуємо 30 майданчиків зі штучним покриттям.

Щодо перспектив туристичної галузі

Закарпаття, попри славу краю туризму та рекреації, за 19 років незалежності жодної державної програми так і не отримало. Була держпрограма щодо розвитку туризму та рекреації лише для Донецької, Луганської областей та Криму. Конкретно в Закарпатті до сьогоднішнього дня ніхто не займався туризмом. Трішки відремонтували дороги, трішки прибрали територію... Але системної роботи ніколи не було. До прикладу, полонини розпродали з перспективою на те, що за отримані гроші буде розвиватись туризм. Показова ситуація з Драгобратом - продаж землі унеможливив залучення інвестицій. Саме тому має бути генплан розвитку туризму. Адже  на Закарпатті залишається ще багато територій,  цікавих для інвестора.

Щодо створення  обласної дошки пошани

Є чимало знаних закарпатців. Краяни мають знати своїх героїв. Це є в проекті. Однак це не буде в стилі Радянського Союзу, а щось набагато цікавіше. Однозначно на дошці пошани мають бути виключно ті, хто доклав зусиль, для розвитку нашого краю.

28 квітня 2010р.

Теги: Ледида, прес-конференція

Коментарі

RUSYN 2010-04-28 / 21:50:00
HOLOVU ODA...P. LEDYDU PIDTRYMUJU ..POLITYKA PREZYDENTA I AZAROVA PRAVYLJNA I LOHICTHNA.. BO ZA 18 ROKUV SA NE VUBRALYSJTE SJA IZ JAMY.... A TYPYRJ BUDE PORJADOK...

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини