На Закарпатті зростають черги в дитсадки

Серед психологів побутує думка, що поведінка дорослої людини, її успіхи, поразки, реакція на різні життєві ситуації залежать від того, як з нею попрацювали в дитинстві. Перший щабель у становленні особистості дитини дає дошкільний заклад, потреба у якому в селищі Міжгір'я з кожним роком зростає.

На Закарпатті зростають черги в дитсадки

 За радянських часів зводилися типові дитячі садики з усіма зручностями для вихованців. Наприклад, лише у колишньому дошкільному закладі “Теремок”, де зараз розмістилися відділ освіти РДА та УП і СЗН РДА, у 6 групах вихованням були охоплені понад 160 малят. Це трохи менше, ніж їх сьогодні стоїть у черзі в п’яти садках селища.

 З погіршенням економічної ситуації у державі, зазнали утиску дошкільні установи, які почали масово закривати, зруйновувати, використовувати не за призначенням, навіть продавати під житло. В ті часи не так легко було зберегти дошкільні заклади. Тільки завдячуючи не байдужим тодішнім завідуючим та працівникам дошкільних закладів №1,2,3,4,5 — ці об'єкти вдалося зберегти і дотепер. За їх спогадами, для більш-менш повноцінного функціонування дошкільного закладу нерідко доводилося самотужки проводити косметичні ремонти установ, нести з дому продукти харчування, іграшки, посуд та інше начиння. Та коли фахівці дійшли висновку, що без дошкільного виховання не обійтись, довелося починати все заново. Дошкільна освіта в Міжгір’ї стала однією з основних проблем органу місцевого самоврядування.

На сьогоднішній день у Міжгір’ї діють 5 дитячих садків, де виховуються 337 малюків. До 2004 року всі шкільні та дошкільні установи перебували на балансі органу місцевого самоврядування, а з 2004 року до відділу освіти РДА перейшли шкільні заклади, а дитячі садки залишилися під опікою селищної ради. На даний час можна сказати, що їх господарі створили нормальні умови для перебування дітей у дошкільних установах, забезпечили їх інвентарем, побутовою технікою, зробили ремонт. Бо, як колись висловився селищний голова Василь Щур, дитячий садок це не лише стіни, що захищають від спеки, дощу та холоду. Для того, щоб дитина в ньому жила повноцінним, веселим і цікавим життям, потрібно створити всі умови, які потребують чималих коштів. Та й триразове повноцінне харчування вихованців дошкільних закладів обходяться батькам лише наполовину, а 50 процентів йде за кошти місцевого бюджету. Перебування у дитсадку дітей із пільгових категорій повністю йде за рахунок органу місцевого самоврядування.
Та основною проблемою залишається дефіцит місць. Як з’ясувалося, у черзі в дитсадок у Міжгір’ї на сьогоднішній день перебувають 220 малят. Особливо критична ситуація з ясельними групами. Дитину ясельного віку можна влаштувати тільки в дитсадках №2 та №3 (завідуючі Тамара Лоскутова та Наталія Галай). Згідно із демографічними показниками в селищі найбільша народжуваність припадає на 2007 рік. А, отже, саме діти цього віку потребуватимуть місць у дитячому садку вже в цьому році.

Звичайно, проблему влаштування дитини в садок вирішують ще й за рахунок перевантаження груп. Наприклад, у садку №1 понад норму 19 вихованців, №2 —38, №3 —35, №4 —21, №5 — 12 дітей. Така перевантаженість тягне за собою порушення санітарних вимог щодо функціонування установи, адже дітям не завжди вистачає простору, нерідко вони сплять по двоє в ліжечку, в одній і тій же кімнаті і граються, і сплять. Виходячи із структури дошкільних установ, шляхи вирішення назрілої проблеми селищний голова Василь Щур вбачає в першу чергу в розширенні їх мережі. Дві додаткові групи за наявності коштів найближчим часом запрацюють у дитячих садках №3 (Грабовець) та №5 (Волівчик). Однак це не вирішить проблеми тої черговості, що склалася на нинішній день в дитсадках Міжгір’я. Вихід із даної ситуації Василь Михайлович бачить лише через відкриття двох типових дошкільних закладів. Один з таких можна розмістити в четвертому корпусі райцентрівської ЗОШ №1, який пустує вже більше п’яти років. Пропозицію щодо передачі об’єкта у власність територіальної громади на обговорення сесії районної ради вперше виніс голова селищної ради Василь Щур більше трьох років тому. Однак підтримки з боку більшості депутатів — прихильників відділу освіти РДА, не виявилося. На жаль, народні обранці керувалися не почуттям громадянського обов’язку, а емоціями, бо були солідарними з думкою депутатів від відділу освіти РДА, на балансі якого знаходився об’єкт. Звичайно, така позиція народних обранців щодо вирішення проблеми селищного масштабу хвилює і свідчить не про їхнє вболівання за благополуччя своїх виборців. Хоч і намагався селищний голова довести депутатам районного рівня те, що дошкільна освіта є ключовою ланкою освіти в цілому, що дитина, яка сьогодні стоїть у черзі за номером, наприклад, 70 теоретично до школи в цей садок вже не потрапить, дане питання навіть не виносилося на сесійне обговорення. І ось нарешті, як кажуть, лід зрушив. На останній сесії районної ради керівникам органу місцевого самоврядування вдалося переконати депутатський корпус у правильності свого рішення, представивши на їх розгляд серію слайдів із зображенням зруйнованого шкільного корпусу №4 — непридатні до використання стіни, стеля, підлога, відсутні мережі водо- та електропостачання, вкрай занедбана навколишня територія.

Невідомо з чийого дозволу на території даного об’єкта зводяться громадські будівлі? Напрошується запитання, хто за це відповість перед нинішнім власником та в недалекому майбутньому маленькими вихованцями нового дитячого садка? Очевидно, замислившись над побаченим, більшість депутатів районної ради проголосували за те, аби шкільне приміщення перейшло у власність територіальної громади селища. Голова селищної ради Василь Щур висловив щиру вдячність за порозуміння тим народним обранцям, які його підтримали і цим самим продемонстрували своє вболівання за інтереси своїх виборців та тих діточок, які будуть ходити в новостворений заклад .

Виконавчим комітетом селищної ради вже виготовлено проектно-кошторисну документацію приміщень нового дитячого дошкільного закладу, згідно із яким дошкільним вихованням буде охоплено 70 маленьких жителів селища. Звичайно, селищній раді знадобиться кругленька сума, аби запустити типовий об’єкт в дію.

Не меншою проблемною для селищної ради є і доля дитсадка в Запереділлі, зруйнованого паводком 2001 року. Роботи над виготовленням проектно-кошторисної документації розпочалися ще в 2003 році на той час чинним виконавчим апаратом селищної ради. Через три роки експерти виявили технічні порушення в проекті і таким чином через недостатність фінансування роботи призупинилися. Починаючи з 2006 року Міжгірська селищна рада вживає заходів щодо збереження цілісності даного об’єкта та вишукує кошти з бюджетів різних рівнів для завершення робіт. Та доводиться констатувати, що за цей період коштів інших бюджетів окрім селищного, ще не виділялося. Однак керівництво селища не втрачає надії, що вже в цьому році маленькі запереділяни будуть забезпечені дошкільним вихованням. Бо, як каже селищний голова Василь Щур, ми свідомі того, що вкладаючи нині в наймолодших наших жителів, закладаємо міцний фундамент на майбутнє. Створення нормальної мережі дитячих дошкільних закладів на території селищної ради дасть дітям доступну і якісну дошкільну освіту. Василь Михайлович сподівається, що в нашому суспільстві віднайдуться небайдужі посадовці різних рівнів, які посприяють у завершенні будівництва дошкільного закладу Запереділля, заради повноцінного виховання майбутніх поколінь.

Марія Рубець, "Верховина"
26 квітня 2010р.

Теги: дитсадок, черга, проблема

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини