У Львові відбулася військово-історична конференція "Воєнна історія Галичини та Закарпаття"

Галицька земля та Закарпаття - це області, де кожен населений пункт у прямому сенсі дихає історією.

У Львові відбулася військово-історична конференція "Воєнна історія Галичини та Закарпаття"

Власна гідність та любов до свободи - ось що завжди було притаманно мешканцям цього краю. У будь-якому селі чи місті є своя легенда про славетні часи, коли любов до Батьківщини була відмінною рисою його мешканців. Кожен метр цих земель рясно политий кров'ю, адже важко перелічити всі війни та військові конфлікти, які виникали в цій місцевості, як і важко достеменно згадати всіх тих, хто претендував на право володіти  цими українськими землями. І не важливо коли це відбувалося - у добу  князівства Данила Галицького чи за життя карпатського отамана Олекси Довбуша, під час Першої чи Другої світових війн. 
 
Жорстке протистояння навколо цих земель позначилося на долі кожного мешканця  Галичини та Закарпаття, не оминуло жодну родину. Не помилюся, якщо скажу, що  саме ці землі є найменш вивченими історичною наукою, а для фахівців, які  спеціалізуються на вивченні саме воєнної історії, - цей край є справжньою  Меккою. Тож  столицю Галичини - місто Львів - недарма було обрано місцем  проведення Всеукраїнської наукової військово-історичної конференції, яка мала назву "Воєнна історія Галичини та Закарпаття". Організаторами цього заходу виступили Міністерство оборони України, Національний військово-історичний музей України, Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Львівський історичний музей та Державне підприємство "Укроборонсервіс".
 
Це вже третій такий захід, проведення якого ініціює військово-історичний  музей України, щоправда, цього разу вже у статусі національного. Установа,  керована полковником Віктором Карповим, виступила з ініціативою створити  сучасний літопис військових подій на теренах нашої держави. Для цього
планується протягом декількох років провести Всеукраїнські наукові  військово-історичні конференції, які б охопили всі регіони країни. Підсумком  кожної з них має стати видання наукової збірки з матеріалами доповідей.  Загалом має бути підготовлений кількатомний збірник "Воєнна історія України".

Наша газета вже писала про Всеукраїнську історико-краєзнавчу наукову  конференцію "Минуле і сучасне Волині та Полісся. Сторінки військової історії  краю" та Всеукраїнську наукову військово-історичну конференцію "Воєнна  історія Поділля та Буковини". Вони проводилися в березні та листопаді
минулого року в Луцьку та Кам'янці-Подільському відповідно. Ці  військово-історичні заходи організовувалися та проводилися спільно із  закладами та установами Волині та Поділля  за підтримки органів місцевої  влади.
 
Цього разу матеріали конференції мали розкрити військово-історичну спадщину  Галичини та Закарпаття. Гостям та учасникам наукового форуму люб'язно  відчинила свої двері Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра  Сагайдачного. Забігаючи наперед, скажу, що науковців відверто вразили щира  гостинність, з якою їх приймали військові, чистота та охайність, яка панувала на території цього навчального закладу. 
 
- А мені казали, що наше військо в занепаді, - не могла втримати подиву  молода представниця одного зі столичних музеїв, захоплено дивлячись на  тренування парадного розрахунку курсантів.
 
Проте повернемося до конференції. До Львова з'їхалися представники музеїв та  наукових установ із Закарпаття, Галичини, Хмельниччини, Буковини, Волині,  Тернопільщини, Криму, Житомирщини та Київщини. Приємно відзначити, що з  кожним разом кількість учасників таких заходів зростає, кращає якість  наукових праць та рівень організації. У ІІІ Всеукраїнській науковій  військово-історичній конференції брали участь 212 науковців (наприклад,  минулий такий захід зібрав у Кам'янці-Подільському трохи більше 80  учасників). 
 
Конференцію урочисто відкрили під звуки Державного гімну України. Згодом  слово взяв заступник начальника Академії Сухопутних військ з наукової роботи  полковник Микола Чорний. Міністерство оборони на заході представляв заступник директора Департаменту гуманітарної політики МО України Петро Костюк. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять Ярослава Дашкевича - видатного українського історика, який також мав брати участь у цьому заході, та, на жаль, нещодавно пішов з життя.
 
По завершенні офіційної частини та пленарного засідання учасники розійшлись  по секціях. Військову історію краю було умовно розподілено на шість періодів: з найдавніших часів до кінця ХІХ сторіччя, період Першої світової війни, період визвольних змагань, напередодні Другої світової війни, період Другої світової війни та повоєнний період. А дві окремі секції - "Воєнна історія краю передвоєнного періоду і періоду Другої світової війни в архівних документах і музейних експозиціях" та "Сучасна воєнна історія краю в архівних документах і музейних експозиціях" - зібрали науковців та музейників, які спеціалізуються саме на цих темах. 
 
Під час виступів у секціях мали змогу висловити свої погляди як відомі  історики, так і початківці у справі історичних досліджень. Треба додати, що  часто-густо ці виступи мали досить емоційний характер і породжували гострі  дискусії, адже висловлювалися науковці, які мали різні, часом   діаметрально-протилежні, погляди. Проте гарячі диспути здебільшого сприяли  головній меті цього наукового форуму - направити зусилля науковців на  вивчення воєнної історії нашої держави. Хай там як, а після цієї конференції  навіть найзатятіший скептик не зможе сказати, що дослідження у сфері воєнної  історії в Україні не ведеться й історична спадщина вивчається лише "від  кандидатської дисертації до докторської". 
 
Проте учасники конференції виявили неабияке занепокоєння тим, що  Науково-дослідний центр воєнної історії, формування якого було затверджене  відповідною постановою уряду наприкінці жовтня 2009 року, так і не розпочав  свою роботу. Мало того, сьогодні є реальна загроза ліквідації цієї, по суті,  так і не створеної інституції. Тому учасниками Всеукраїнської наукової  військово-історичної конференції "Воєнна історія Галичини та Закарпаття" було ухвалено рішення звернутися з листом до Президента України, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради з проханням сприяти створенню цього важливого Науково-дослідного центру.
 
Наступний такий форум відбудеться наприкінці листопада у Харкові і матиме  назву: "Воєнна історія Сіверщини та Слобожанщини". Для обговорення на  конференції пропонуються праці такої тематики: "Дослідження та дослідники  військової історії Сіверщини та Слобожанщини", "Відомі військові та політичні діячі Сіверщини та Слобожанщини", "Дослідження військових конфліктів та бойових дій на території Сіверщини та Слобожанщини з найдавніших часів до  новітнього часу", "Історія військових обладунків, озброєння та техніки",  "Військові події на Сіверщині та Слобожанщині мовою архівних і музейних
документів та матеріалів, в спогадах очевидців, філокартії, філателії,  фалеристики та творах мистецтва". Отже, дослідження у сфері воєнної історії тривають і завдяки ініціативі Національного військово-історичного музею України, систематизуються і охоплюють дедалі більше регіонів України. В планах проведення таких заходів у Черкасах та Севастополі.

Андрій Задубінний, "Народна армія"
24 квітня 2010р.

Теги: конференція, військовий, історичний

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини