Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді підтримує молодіжні ініціативи в галузі євроінтеграції

За сприяння Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у м. Ужгороді та Словацької Асоціації зовнішньої політики група студентів Закарпатського державного університету побувала у Словаччині. Поїздка організована у рамках проекту "Відчиняємо двері для нових можливостей транскордонного співробітництва".

Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді  підтримує молодіжні ініціативи в галузі євроінтеграції

- Відомо, що Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді є провідною експертно-аналітичною установою в Закарпатській області з питань європейської інтеграції та формування громадської думки щодо транскордонного співробітництва. Діяльність Вашої структури користується високим авторитетом в експертному середовищі країн Карпатського регіону.

- Так, справді, Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді є інституцією, для якої інтеграційні прагнення та рух України до європейського майбутнього є повсякденною практичною діяльністю. За останній період ми провели чимало міжнародних заходів з актуальних питань інтеграції України до європейських структур, можливостей співробітництва України в рамках „Східного партнерства”. Крім того, спільно з Дослідницьким центром Словацької Асоціації зовнішньої політики ми беремо участь в реалізації проектів „Відчиняємо двері для нових можливостей транскордонного співробітництва” та “SUREC”, які виконуються за підтримки Уряду Словацької Республіки. 

- Поїздка студентів-міжнародників ЗакДУ до Словаччини відбулася в рамках реалізації цих ініціатив?

- Співпраця нашого філіалу з Словацькою Асоціацією зовнішньої політики є не тільки прикладом позитивної реальної діяльності двох експертних структур України та Словаччини, але й практичним внеском в європейське майбутнє України. Такі поїздки організовуються невперше. У цьому семінарі-навчанні взяли участь молоді викладачі та студенти факультету міжнародних відносин та міжнародного бізнесу Закарпатського державного університету, для яких це стало корисним досвідом. Молодь мала змогу прослухати лекції відомих експерті Словацької Асоціації зовнішньої політики, таких як Александр Дулєба, Владімір Бенч, Іво Самсон, Владімір Більчік, Юрай Бузалка. Тематика лекцій спрямована власне досвіду цієї маленької країни на шляху інтеграції до європейських структур. Зауважу, що наразі за оцінками Європейської Комісії Словаччина залишається однією з найуспішніших „нових” країн ЄС. За прогнозами розвитку словацької економіки на 2010 та 2011 роки Європейська Комісія прогнозує Словаччині в наступному році найвище економічне зростання з-поміж усіх країн Європейського Союзу.

Провідні науковці та експерти Словаччини поділилися досвідом та здобутками на цьому шляху з нашою молоддю. Слід також зазначити, що така діяльність вже стає традиційною. Так, в 2008 році студенти ЗакДУ пройшли курс навчання в літній школі НАТО для молодих професіоналів (в м. Ліптовський Мікулаш, Словацька Республіка), де мали змогу не тільки поспілкуватись з ровесниками  інших країн Європи, а й суттєво поглибити свої знання, відвідуючи лекції провідних європейських експертів в галузі зовнішньої політики та політики безпеки.

-  Як ваша експретна структура загалом співпрацює із Закарпатським державним університетом?

-  Договір про співпрацю, підписаний між Закарпатським державним університетом та Регіональним філіалом Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді передбачає не тільки проходження практики майбутніх міжнародників на базі РФ НІСД, їх участь у різного роду міжнародних конференціях та експертних обговореннях в Україні та Словаччині, але й створення дискусійного „Європейського Клубу” на базі ЗакДУ. Метою його є проведення різноманітних освітніх та інформаційних заходів з питань європейської інтеграції , підтримки молодіжних ініціатив. Ми й надалі плануємо долучати молодь до процесу творення та розвитку транскордонного співробітництва.

- Які проекти ще реалізуються інститутом?

- Наші науковці працюють над експертними дослідженнями з таких тематик: „Шенген і зовнішній кордон ЄС”, „Енергетичний діалог”, „Регіональний розвиток та транскордонне співробітництво”,  „Європейська безпека і Україна”. Проводяться міжнародних конференції , навчальні семінари. В їх роботі беруть участь представники зацікавлених організацій по обидва боки кордону  - представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, прикордонної та митної служб України та Словаччини, неурядових громадських організацій, підприємці, науковці, ЗМІ, молодь.

За результатами цих проектів готуються рекомендації до урядів обох країн, міжурядової українсько-словацької комісії з питань транскордонного співробітництва.І в першу чергу - щодо аналізу, стану, викликів та ризиків з питань візової політики, що дуже актуально для мешканців нашого краю.

До речі, наш останній семінар-навчання було організовано в формі дискусійного клубу по тематиці „Європейська інтеграція України: можливості та виклики” саме для студентсва Закарпатських вишів та молоді краю.

- Чи плануєте  продовжувати діяльність в цьому напрямку?

- Так, безперечно. Сприяння усвідомленню молодими людьми важливості питань, що стосуються Європи та отриманню дійсно унікального навчального досвіду має стати ключовим моментом в діяльності вищих навчальних закладів. І наш інститут буде в цьому реально працювати.

Ольга Маринцівська
23 квітня 2010р.

Теги: ЗакДУ, університет, Мітряєва, Словаччина

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини