На Великоберезнянщині школярі висадили нову лісосмугу

Ліс - завжди казка. Про те, яку могутню силу мають земля і сонце. Як зеленим дивом зігрівається людське серце. Як труд переростає у красу. А тому з таким натхненням і завзятістю висаджували тендітних яворят учні Чорноголівської ЗОШ І-ІІІ ступеня, які взяли участь у започаткованій у 2006 році всекураїнській акції "Майбутнє лісу у твоїх руках".

На Великоберезнянщині школярі висадили нову лісосмугу

Саджанці цінної деревної породи доповнили природнє букове поновлення лісосіки в урочищі Потилець, де лісівникам довелося здійснити санітарну рубку...

Мабуть, і справді садіння лісу – справа, осяяна Божою благодаттю, бо на призначений час акції з озеленення гірського схилу  з небесної висі раптом порозтікалися грізні хмари та перестали кропити і без того напоєну весняну землю. Автомобіль підвіз до лісосіки школярів. Багато хто спритно долав крутосхил пішки, насолоджуючись картиною весняного пробудження природи. 

Перед початком садіння лісу відбулася коротенька церемонія. Школярів привітали з участю у прекрасній і відповідальній справі, нагадавши вимоги, які ставляться до її здійснення. Це зробили у своїх виступах начальник відділу лісового господрства ДП "Великоберезнянське лісове господарство" Ольга Олень, головний спеціаліст  управління охорони  навколишьного природного середовища у Закарпатській області Микола Черевка, лісничий Чорноголівського лісництва Юрій Повханич та інші. Вони наголосили, що неспроста обов’язком кожної людини вважається вирощення хоча б одного дерева. Тим паче це важливо у Карпатах, які дозволяють повноцінно дихати "легеням" Європи. Гірські села Великоберезнянщини мають давні лісівницькі традиції, які передаються від покоління до покоління. Вони стали запорукою того, що край навіть у останні десятиліття не спотворив свого зеленого вбарання, не залишив лисими гірські вершини, де вимагалася суцільна вирубка дерев. Бо, на жаль, хвороби уражають не лише городні кульутри, а й підточують здоров’я кремезних лісових красенів     та красунь. Замість кожного зрубаного дерева садиться нове, враховуючи запас можливого висихання чи нищення. Про це свідчать і закладені лісові масиви під час шорічних акцій "Майбутнє лісу у твоїх руках". 

Цієї весни показове садіння лісу із залученням школярів організували фахівці держлісгоспу на базі Чорноголівського лісництва. Ще минулої осені на гектарній ділянці в урочищі Потилець вирубали  масив  бука. Ця найпоширеніша у наших лісах деревна порода має здатність до природного поновлення, висіваючись і даючи сходи без затрат людської праці. Ось і тут підростає уже гінка зелень, щоправда, хаотично, без потрібної густоти. Доповнити її повинні саджанці ціннішої і більш вибагливої породи – клена-явора.

 За роботу узялися хлопці й дівчата разом з лісівниками, які нагадали правила садіння деревцят. Адже годиться підготувати сапою грунт, вирівняти невеличкий майданчик, посеред якого викопується ямка під саджанець. По-друге, потрібно дотримуватися певної густоти для оптимального освітлення та отримання грунтових поживних речовин  кожним лісовим паростком. І хоча вчителька біології  та географії  Таїсія   Терещенко, яка також керувала працею учнів, підкреслила, що все це юні помічники лісівників з Чорноголівської ЗОШ І-ІІІ ст. знають досконало, але без порад та підказок не обійшлася і сама.  Вона підходила до садівників, ретельно спостерігаючи за їх роботою. Ані на мить не упускав контролю за процесом майстер лісу Віталій Юричканич, який перевірив правильність садіння чи не кожного деревця.  Добрими садівниками з перших спроб виявилися Еммануїл Ігнатко, Сергій Ганчин, Христина Лешко, Юрій Кичера, Юрій Лешко, Юрій Поляк, Яна Костик, Василь Майдич, Ігор Настич, Вікторія Гойзан та інші, які, вочевидь,  не уперше допомагають лісівникам спрвитися з весняною кампанією. 

Коли ж, як кажуть, справа закипіла, і усі трудилися легко і вправно, до неї прилучилися і запрошені гості акції – представники районних владних структур, керівники сільських закладів. Їм також закортіло поставити " зелений автограф" на схилі, що височіє над гірським селом, а тому охоче пристали допомагати юним садівничим.

- Ми змушені були вирубати тут плантацію бука через захворювання. До речі, на схилах більше 20 градусів суцільні рубки заборонені, дозволені лише санітарні, тобто вибіркові. Виняток робиться у випадку небезпеки поширення хвороби.  На цій плантації до молодняка бука, який засіявся природним способом, досадимо саджанці явора. Адже останні спостереження підтверджують, що саме змішані ліси є найбільш здоровими та продуктивними в умовах наших Карпат, - розповідає начальник лісового відділу держлісгоспу Ольга Олень. – Клен-явір дає хорошу репродукцію на території Чорноголівського лісництва, тому доповнять буковий молодняк його саджанці. Деревина цієї породи високо цінується у меблевому виробництві, адже у народних піснях оспівано яворові колиски та скрипки.

Кілька годин в урочищі Потилець лунали бадьорі юнацькі голоси, жарти, а дехто наспівував улюблені мелодії. Такий настрій супроводжує лише ту роботу, котра дає душевну насолоду.  Звичайно, садити ліс, які і засівати поле, не годиться без усвідомлення значимості та святості справи. Неспроста гінкі білокорі красуні згори посадкової плантації спостерігали за дійством, застигши у поклоні...

- То сніг нагнув так низько тендітні постави берізок. Он, які вони тоненькі і високі, - прозаїчно пояснює незвичайну картину помічниця лісничого Світлана Ходанич.  

Садівники працюють вправно і з явною охотою. Хлопці навперейми приносять у відрах саджанці, працюють сапами та лопатами. Дівчата обережно вкладають деревця у ямки та заправляють грунт довкола.  Розрум’янені щоки та сяючі очі свідчать про радість, яку отримують учні від цієї роботи.  

По закінченні садіння школярів знову збирають докупи. Їм вручають пам’ятки учасників акції, щиро дякують за вклад у благородну справу, обіцяючи і відповідну матеріальну винагороду. Відзначають найактивніших юних садівників, шукають натепліші слова для  оцінки праці школярів перший заступник голови РДА Юрій Костик, заступник голови районної ради Василь Глодан, директор ДП "Великоберезнянське лісове господарство" Анатолій Романюк. Вони принагідно діляться планами щодо покращення стану лісів у краї, який поступово набирає обрисів туристично-рекреаційного. Кращої принади, аніж заліснене довкілля,    для потенційного мандрівника годі й придумати.  Адже це і казка природи,  і чисте повітря, і цілющі джерела, і можливість поєднати красиве з корисним... 

В урочищі Потилець виростатиме нова смуга лісу. Поміж буками пишатимуться кучеряві клени-явори, які понесуть у наступні десятиліття  людську ласку і турботу. 2 тисячі штук їх висадили учасники цьогорічної акції "Майбутнє лісу у твоїх руках".

Карпатська Зірка
22 квітня 2010р.

Теги: ліс, школярі, «Майбутнє лісу у твоїх руках»

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини