Закарпатець Анатолій Старина вправно ...вишиває хрестиком

Анатолій Старина із закарпатського міста Свалява вправно кладе хрестики і правою, і лівою рукою.

ВИШИВАЛЬНИК, ЯКИЙ ГРАЄ В ШАХИ

У його непростій долі, як для нашого звичного сприйняття, в один момент щось таки відбулося. Анатолій Старина зі Сваляви волів про це не розповідати. До нашої розмови приєдналась його мати Марія Дмитрівна: "У 1982 році ми сім'єю поїхали в Крим на своєму авто. Толя тоді вже був у 10 класі... і саме під час поїздки ми потрапили в автоаварію - найбільше постраждав син. Мені довелося три місяці залишатися з ним в Криму, потім були довгі дні лікування вже на Закарпатті...".

Доля винесла Анатолію свій вердикт — інвалідність третьої групи. Та це не зломило духу хлопця — він спочатку здобуває спеціальність різьбяра по дереву, відтак — економіста-плановика.

"Коли піднявся з лікарняного ліжка, — веде далі Марія Дмитрівна, — Толя якось попросив голку, нитки і клаптик матерії...".

Те, що в нього тоді виходило, було далеким від художньої вишивки. Але Анатолій не покидав рукоділля - вишиває серветки, рушники, наволочки на подушки. Далі — виходило краще. Вишивання перетворилося для хлопця у справжнє захоплення, подальшою і головною тематикою якого стали ікони. Із вишитих образів святих в одній із кімнат міської квартири створив своєрідну галерею. "Перед цими образами я щодня молюся, — каже пані Марія, — просячи у Всевишнього здоров'я дітям, рідним і милості до них...".

— Наче внутрішній голос підказував мені взятися за вишивання ікони Богородиці, — розповідає Анатолій. - Коли вже цей образ був завершений, розпочав вишивати інших святих?
Так з’явилися майстерно виконані образи: "Микола Чудотворець", "Архістратиг Михаїл", "Покрова Пресвятої Богородиці", "Свята трійця". Таїни нашого буття, глибину земних помислів намагався передати в картині, що зображує Ісуса Христа. Ледь помітним хрестиком на полотні, вдало підібраною кольоровою гамоЮ ниток майстер відтворив стражденність Божого сина.

Від кого унаслідував Анатолій творчий дар і вміння створювати на канві зображення ликів святих, намагаюся докопатись. Важко збагнути, що скерувало Толею після пережитого ним, дізнаємося про це від матері. Можливо й те, що дід (по матері) у нього був священиком на Рахівщинї. Анатолій вправно працює голкою і правою, і лівою рукою. А береться за вишивання, коли має вільний час, — вечорами або ж у вихідні, бо ще й працює в цеху з розливу мінеральної води філії київського підприємства у Сваляві. Свої роботи вишивальник демонструє на виставках самодіяльних майстрів декоративного і прикладного мистецтва. Саме на одній з них, під час відзначення дня Сваляви на Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня), й побачив вишиті ним не тільки образи святих, але й портрет Тараса Шевченка, рушники, серветки.

А нещодавно понад десяток вишивок Анатолій Старина возив у столицю на всеукраїнську виставку, організовану Конфедерацією громадських об'єднань інвалідів України. У Києві свалявського вишивальника було відзначено почесною грамотою. Та для нього найвище визнання - це захоплення, що випромінюють обличчя людей, які побачили яскраво створені чоловічими руками роботи. Не одна жінка позаздрить майстерності Анатолія Старини...

ШАХІСТ, ЯКИЙ ВИШИВАЄ

Вільний час Анатолію доводиться ділити і на вишивання, і на шахи. Йому ніколи не доводиться нудьгувати, бо, крім основної роботи, — якщо не вишивання, то шахи, або ж якщо не шахи, то вишивання. До такого й не додумався б, що багаторазовий призера розв'язання шахових композицій у конкурсах, які проводять "Новини Закарпаття", Анатолій Старина ще й справжній майстер з вишивання. Але це не найвищі його досягнення в шахах. Минулоріч у Полтаві на чемпіонаті України серед інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату Закарпаття представляв кандидат у майстри спорту свалявець А. Старина. Треба сказати, представив його гідно. Набравши п'ять очок із 7 можливих, він розділив 3—5 місця, відставши від чемпіона та віце-чемпіона лише на півочка. Як вдається вишивальнику і шахісту успішно поєднувати два захоплення в одне? До слова. І вишивання, і гра в шахи (хоча ці поняття з різного розряду) вимагають посидючості і певної витривалості, а особливо зосередженості: в художній вишивці — на створенні задуманого образу, в шаховій грі — на композиційній побудові ходів. Як висловився Анатолій Старина, і за вишиванням, і під час гри у шахи він отримує задоволення. А значить, і відповідний результат.
Михайло ПОПОВИЧ, м.Свалява.
11 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини