Закарпатський український театр: Ювілей як випробування на міцність

Минулий рік позначився двома ювілейними датами в історії Закарпатського українського музично-драматичного театру. 15 січня 1921 р. створено першу професійну українську трупу на Закарпатті під керівництвом М. Садовського, а з 7 листопада 1946 р. виставою "Під каштанами Праги" почалася вже безперервна історія існуючого понині драмтеатру.

Закарпатський український театр: Ювілей як випробування на міцністьПроте весь минулий рік він перебував на ремонті, тому обидва ювілеї відзначив тільки зараз, після завершення першої черги робіт, в ході яких заново встановлено систему опалення.

На цей же і наступний роки, як повідомив нам заступник голови Закарпатської ОДА Іван Качур, передбачається виділення з держбюджету 11 млн. грн. на повну реконструкцію нашого театру. На ювілейному вечорі Подяки за підписом губернатора О.Гаваші отримав головний режисер А.Фїліпов та ряд провідних артистів. Представники фракції "Наша Україна" обласної ради вручили колективу 140 цінних подарунків. Також відзнаки було вручено від" імені громадського об'єднання "Рідне Закарпаття", а також Ужгородської міськради і міськвиконкому. Голова обласної профспілки працівників культури Н.Товтин нагородила профспілкових і технічних працівників трупи. Окремо було відзначено ветерана сцени В.Ушенка. Замначальника обласного управління культури В.Марюхнич вручив почесні грамоти Міністерства культури і туризму М.Геляс, О.Саркісянцу, Я.Мелецю та іншим, а заступник
голови облради В.Бринзович — грамоти облради Т.Гамазі та іншим артистам.

Свій черговий сезон театр відкрив виставою режисера О.Саркісянца "Мсьє Амадей" ("Нічні трудівниці паризьких бульварів") — комедією про простого французького пенсіонера (грає О.Мавріц), котрий з іронії долі опиняється у самому епіцентрі злочинного життя нічного Парижа. Втім, схоже, що ця п'єса про пенсіонерів не тільки французьких. Наші теж готувалися до спокійної старості, а мусять вирішувати численні проблеми, котрі Амадеєві і не снилися.

Пенсійного віку сягнув і наш театр, котрому тепер доводиться вирішувати зовсім не пенсійні проблеми. Символічно, що роль одного з Амадеєвих партнерів-кримінальників Деде темпераментно і з великим гумором грає директор нашого театру А.Рошко, хоч у нього поки більше підстав до чорного гумору.

Минулоріч театр виступав практично виключно на гастролях, давши близько сотні вистав у 12 областях. Цьогоріч театр відновлює вистави на власній сцені, у лютому чекає до себе в гості київських колег. Можливо, щоб триматися на плаву, доведеться застосовувати такі ж хитромудрі комбінації, як мсьє Амадей, і вже точно опиратися на домінуючих у трупі артисток, як-от Л.Білак, що виконувала головну жіночу роль у п'єсі.

У виставі все завершується хеппі-ендом, у житті — значно складніше. Хоча випущена до ювілею книжка-альбом засвідчує: є ще порох у порохівницях. У книжці сказано: "Присягаємося Його Величності Глядачу, що і надалі будемо йому вірно служити, будемо гідно нести прапор передового українського і світового театрального мистецтва". Дещо стьобна й іронічна фраза сповнена все ж непідробним оптимізмом, котрий поділяють не тільки працівники театру, а й численні його прихильники.
Сергій ФЕДАКА.
10 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини