Студент УжНУ два місяці навчався в Києві завдяки гранту від фонду Святослава Вакарчука

Наприкінці січня було визначено імена переможців проекту "Освіта Країною", котрі отримали грант на навчання в іншому, новому для них університеті. Ними стали 30 розумних та сміливих студентів з різних вищих навчальних закладів України.

Студент УжНУ два місяці навчався в Києві завдяки гранту від фонду Святослава Вакарчука

Ці студенти отримали від фонду Святослава Вакарчука "Люди Майбутнього" грант на два місяці навчання у одному з провідних ВНЗ Києва, Донецька, Харкова, Львова, Чернівців та Одеси. Тридцятка найкращих студентів на цей період залишила alma-mater та поїхала до іншого ВНЗ, щоб апробувати в Україні світову практику академічної мобільності студентів. У конкурсі взяли участь студенти ІІ та ІІІ курсів, які виявили бажання отримати нові знання, познайомитися з іншою науково-освітньою школою, знайти нових друзів, колег та однодумців, відкрити для себе країну та зарядитись енергією іншого міста.
           
Одним з тридцятки найкращих конкурсантів став студент Ужгородського національного університету Василь Пазуханич, котрий тимчасово залишив alma-mater і поїхав на навчання до Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут".
  
Два місяці Василь прожив у столиці, познайомився з новими людьми, провчився у новому ВНЗ, ознайомився з іншими традиціями…

Такими враженнями поділився з нами Василь: "Київ дуже сподобався! Університет "КПІ" теж вразив своєю величчю, кількістю студентів, кількістю гуртожитків та навчальних корпусів, викладацьким складом! Умови навчання влаштовували. Викладали близько 80% російською мовою, для корінного жителя Закарпаття – чудова нагода вдосконалити російську мову, в усьому шукаю позитивну сторону (але конспектував українською). Викладачі та студенти цікавилися проектом "Освіта Країною", розпитували деталі, які я з радістю розповідав. Щодо міста, то дуже сподобалось. Спочатку думав, куди вони всі поспішають (особливо в метро), а потім також поспішав! Ритм життя в Києві стовідсотковий! Київ сподобався своєю різноманітністю та кількістю цікавих подій. Дійсно, це чудова нагода жителю іншого міста прожити деякий час в іншому місті, побачити відмінності, знайти нових друзів та однодумців. Я ще раз переконався в тому, що кожна область України надзвичайно гарна, цікава, особлива та непередбачувана! Велика вдячність організаторам Фонду за таку чудову нагоду!"

Юрій Герасименко, Голова Правління Фонду: "Якщо говорити про досягнення Проекту, то їх є кілька: по-перше, ми переконалися, що є достатньо великий суспільний запит на програму внутрішньої академічної мобільності студентів, свідченням цього є і чимала кількість бажаючих взяти участь у Проекті, і підтримка керівництва ВНЗ та академічної спільноти – це додає впевненості, що ми на правильному шляху. По-друге, ми "намацали" низку проблем: прогалин у нормативно-правовій базі, бюрократичних нюансів тощо, які, на сьогодні, стають на заваді для  впровадження мобільності. Результатом аналізу цього матеріалу має стати розробка механізму функціонування академічної мобільності в нашій країні.

Переконаний, що вже у близькому майбутньому, внутрішня академічна мобільність студентів, стане звичним явищем для системи вищої освіти України".

Святослав Вакарчук, засновник Фонду, про Проект: "Проект "Освіта Країною" для нашого Фонду, та для мене особисто, є експериментальним, і я не побоюсь цього слова. Нам потрібно зрозуміти що найбільше подобається студентам і чого їм найбільше не вистачає, коли вони приїжджають в інше місто, в інший ВНЗ, в незнайому для себе обстановку, до незнайомих для себе людей. Мені здається, що така модель відносин між молодими людьми може не тільки спонукати студентів до активнішої мобільності, але й взагалі дасть нам "рецепт" як зближувати різні регіони України, які на сьогоднішній день, зрозуміло, є різними і культурно, і ментально, і історично. Тобто, це прекрасна модель для майбутнього, і не тільки студентського – для мене – це основна мета Проекту. Більше того, якщо такий Проект не стане загальнодержавною програмою, то ми плануємо продовжувати його далі силами Фонду".

Оксана Гулійчук
09 квітня 2010р.

Теги: фонд Святослава Вакарчука, УжНУ, грант, університет

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини