Закарпаття кінця епохи Хрущова

1964 року прийшов Брежнєв, почався відкритий В'єтнамський конфлікт,
Говерла стала антеною, а страбичівець "намолов" "10 кг" золота

Закарпаття кінця епохи Хрущова

Рік 1964 ознаменувався низкою військових пе-реворотів, двома олімпіадами та природними катастрофами. Починається війна у В’єтнамі, Джонсон стає президентом, а Роберт Кеннеді – сенатором, Хрущов іде й приходить Брежнєв. На Закарпатті ж повним ходом воюють із валютниками та спекулянтами, знімають "Тіні забутих предків" і ловлять хвилі на Говерлі.

Конфлікти, війни, землетруси

Саме 1964-го загострився греко-турецький конфлікт на Кіпрі. Майже щодня преса повідомляла про сутички між греками-кіпріотами і турками. Ситуація могла призвести до збройного конфлікту між цими двома членами НАТО у самий розпал холодної війни. Британія як одна з держав-гарантів запропонувала відправити на острів нейтральні сили НАТО, що було відкинуто Архієпископом Макарієм. Хрущов закликав НАТО не втручатися у внутрішні справи кіпріотів, звинувачуючи Альянс у бажанні фактично окупувати Кіпр збройними силами.

15 лютого 1964 Британія підняла це гостре питання на Раді Безпеки ООН, і в той же день Архієпископ Макарій повідомив про явну підготовку вторгнення турецьких військ. Відповідно до резолюції Ради Безпеки на острів прибули миротворчі сили ООН, які й залишаються там по сьогоднішній день.

Відбулися цього року і президентські вибори в США. Перемогу одержав кандидат від Демократичної партії, чинний президент Ліндон Джонсон, який очолив країну в 1963 році  після смерті Джона Кеннеді. Тоді ж із посади Генерального прокурора США за президента Джонсона пішов у відставку і одразу ж був обраний до Сенату від штату Нью-Йорк рідний брат загиблого Джона Кеннеді Роберт. Згодом його також уб’ють...
Із важливих міжнародних подій того року слід відзначити і розгорання в’єтнамського конфлікту. Американські кораблі були атаковані північно-в’єтнамськими катерами в міжнародних водах. Конгрес США, поставлений перед фактом двох агресивних акцій ВМС Північного В’єтнаму проти американських кораблів, 7 серпня прийняв так звану "Тонкінську резолюцію". Вона уповноважувала Ліндона Джонсона припинити подальші напади, а також дозволяла президентові вжити всі заходи, включаючи використання збройних сил США, для захисту волі країн Південно-Східної Азії. Ця резолюція стала правовою основою для початку повномасштабної участі Сполучених Штатів у бойових діях без формального оголошення війни.
Проте самим американцям було не до В’єтнаму. В країні того року стався великий Аляскін¬ський землетрус – найсильніший в історії США (ще в 64-му трусило Югославією та Суматрою). Його магнітуда склала 9,1-9,2 бала. Подія відбулася на Страсну п’ятницю. Землетрус спричинив руйнування в населених пунктах Аляски, призвів до сильної зміни берегової лінії. Викликане стихією сильне цунамі забрало людські життя. Хвилі зруйнували будівлі аж у Каліфорнії та Японії. Цього ж року в США протягом однієї доби зафіксовано 78 торнадо!

Два радянські тріумфи й одне "фіаско"

Для Радянського Союзу 1964-ий рік видався також дуже важливим, можна навіть сказати, визначальним. По-перше, він минув під знаком двох Олім¬пійських ігор – зимової в Інсбруку та літньої в Токіо. В обох змаганнях СРСР вибороло перші місця за кількістю зібраних медалей. До речі, саме в Інсбруку (Австрія) вперше був представлений офіційний талісман зимових Ігор – ним став сніговичок на ім’я Тіролін.
11 золотих, 8 срібних, 6 бронзових нагород забезпечили Союзу перше місце в командному заліку на Іграх в Австрії. Зокрема, героями стали наші фігуристи і хокеїсти. Людмила Білоусова і Олег Протопопов – перші радянські олімпійські чемпіони у фігурному катанні. Всі дуже тішилися золоту радян¬ської хокейної збірної, особливо зважаючи на те, що родоначальники цього виду спорту – канадці – вперше залишилися без олімпійських медалей.

Літня олімпіада почалася для радянської збірної не дуже вдало, але з кожним днем приносила вболівальникам усе більше радості. У результаті спортсмени змогли випередити США за загальною кількістю нагород, але отримали менше золотих медалей. Тому американці стали першими в загальнокомандному заліку. Радянський союз здобув 96 нагород: 30 золотих, 31 срібну та 35 бронзових медалей!

У Токіо було завойоване особливо цінне для Союзу золото – перше за всю історію радянського плавання. Його подарувала команді 16-на школярка із Севастополя Галина Прозуменщикова, яка швидше за всіх пропливла 200 метрів брасом.

Для повного спортивного щастя залишалося зробити ще один подвиг – виграти Чемпіонат Європи з футболу. Наші футболісти майже досягли мети, але в фіналі Євро-64, що проходило в Іспанії, поступилися господарям із рахунком 1:2. Зауважимо, що друге місце погано сприйняли у Москві. Політикам мало було "срібла", вони хотіли, аби збірна СРСР обіграла іспанців на очах у Франко. Поразка викликала обурення Микити Хрущова, який оцінив її як політичне фіаско. Головного тренера команди, талановитого наставника Костянтина Бескова зняли з посади як людину, через яку постраждала честь радянської держави.

Хрущов пішов...

1964-ий ознаменувався жахливою авіакатастрофою у Югославії. Радянська військова делегація летіла в Белград на святкування 20-річчя звільнення столиці від німецько-фашистських загарбників. Літак, заходячи на посадку, врізався в гору Авала і вибухнув. У результаті катас¬трофи загинуло 33 людей, в тому числі й маршал СРСР, Герой СРСР, начальник Генштабу збройних сил Радянського Союзу Сергій Бірюзов.

На початку року до Москви приїжджає Фідель Кастро, а в кінці року ще один революційний лідер Куби Ернесто Гевара. З Фіделем Хрущов ще зустрівся як лідер СРСР, а от із Че Геварою вже неофіційно. Бо в жовтні пленум ЦК КПРС звільнив Микиту Сергійовича зі всіх партій¬них і державних посад. На прощання Хрущову присвоїли звання героя Радянського Союзу, а перед тим до 70-ліття потішили його Шевченківською премією. Новим Секретарем ЦК КПРС став Леонід Брежнєв.

1964-го року весь Радян¬ський Союз гордився введенням у дію нафтопроводу "Дружба". З цікавинок того року відзначимо і створення всесоюзної фірми грамплатівок "Мелодія". Вона об’єднала всі студії грамзапису, заводи, підприємства оптової торгівлі й отримала монопольне право на виробництво і розповсюдження продукції в СРСР. "Мелодія" залишалася монополістом у галузі звукозапису до 1986 року.

А от світ кінематографу того року збагатів на ще один шедевр. Сергій Параджанов закінчив український художній фільм "Тіні забутих предків". Його відзняли на кіностудії Довженка. Cпівавтором сценарію цієї визначної стрічки став закарпатький письменник Іван Чендей.

Спекулянтам бій!

Як жило 64-го року наше Закарпаття? Насамперед відзначимо, що саме тоді посилено почали полювати на валютників. Найгучніша справа – такого собі С. Гелба зі Страбичова, що на Мукачівщині. Працюючи звичайним лаборантом на млині, чоловік не тільки проводив незаконні валютні операції, а й скуповував золото. Автор статті "Золота лихоманка" у "Закарпатській правді" обурюється: "він крав зерно, купив не будинок, а палац, крім того, придбав собі ще й диплом". Цікаво, що під час обшуку у валютника вилучили 370 тисяч новими грішми та 10 (!) кг золота. За все це Гелб розплатився сповна: судова колегія засудила його до розстрілу з конфіскацією майна.

Боролися не тільки з валютниками, а й зі спекулянтами. Так, громадянку Наздравецьку оштрафували за те, що вона біля готелю Інтурист обмінювала туристам паперові квіти і цукерки на поношений одяг. Від жителя села Велика Добронь, який повертався додому з поїздки до родичів, чопські митники кон¬фіскували різного краму на 500 карбованців. Вишківець Орос намагався вивезти за кордон 1200 лез для бриття, жителька села Імстичево – 60 пар капронових панчох.

Ще в 64-му році стала відомою громадськості неймовірна історія угорського жандарма, який 20 років ховався від радянської влади у власному селі. Мешканець Середнього Водяного Тячівського району переховувався у хліві 20 років, побоюючись, що його покарають за старі гріхи. Зрештою чоловік не витерпів такого існування, вийшов і... здався голові села.  

І наостанок ще одна цікавинка. Довгий час вважали, що в селищі Ясіня, що на Рахівщині, неможливо приймати сигнал телевізора. Тож це благо цивілізації тут ніхто й не купував. Та головний механік лісокомбінату "Радянські карпати" П. Супруненко, механік колгоспу ім. Борканюка І. Іванюк та інженер лісокомбінату І. Климпотюк уперто ловили хвилю. 1964-го року вони здогадалися спрямувати телеантену до гори Говерла так, щоб упіймати телехвилі, які відбиваються від неї. Ідея спрацювала, тож після цього радянська телепропаганда дісталася і до ясінянських гуцулів.

Лариса Романюк, "Старий Замок "Паланок"
08 квітня 2010р.

Теги: Хрущов

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини