Музей Манайла в Ужгороді просить допомоги. Влада запевняє, що все буде добре

У жовтні цього року усі прихильники мистецтва легендарного Федора Манайла відзначатимуть 100-річчя з дня його народження. Видатний художник, один із засновників закарпатської школи живопису все своє життя присвятив народу улюблених Карпат. Після смерті митця його просторий будинок на вул. Другетів був перетворений на меморіальний музей, де по сьогодні зберігається понад 2 тисячі його робіт: живопису, графіки, предметів декоративно-прикладного мистецтва тощо.

Музей Манайла в Ужгороді просить допомоги. Влада запевняє, що все буде добре

На жаль, журналістів до музею минулого четверга запросили не стільки розповісти про плани майбутнього святкування поважної дати, скільки попросити допомоги у сприянні вирішенню давно наболілого питання. У 1981 році, коли дітям митця запропонували створити на базі будинку меморіальний музей, державі було передано житлове майно Федора Манайла, а саме помешкання по вул. Другетів, 74 кв.2, пів земельної ділянки, 1/2 підвальних приміщень, де згодом розмістили фондосховище, та половину горища. Держава передала майно на баланс фонду комунального майна міста, відповідно розпорядником майна стала Ужгородська міська рада, яка 2005 року (за мера Віктора Погорєлова) передала співвласниці будівлі Олені Возняк частину земельної ділянки Манайла (вона, до речі, входила до екскурсійного огляду, адже митець дуже любив малювати на подвір’ї, зібрав там мальовничу колекцію камінців, привезених з усіх куточків Закарпаття, та вирощував дині, котрі потім слугували йому матеріалом для творчих робіт). Тоді ж колишня міська влада передала співвласниці і Манайлову половину горища - там господиня надумала будувати собі житло. Завдяки своєчасному втручанню це рішення скасували, але до горища вже встигли прибудувати сходи і терасу, замки на дверях замінили, тож тепер працівники музею не можуть дістатися горища навіть для того, щоб відремонтувати дах, який протікає (автор цього матеріалу сама була свідком руйнації, яку патьоки води завдають квартирі та картинам Манайла). Попередня міська влада встигла віддати пані Вознюк в оренду ще й підвальне приміщення, звідки довелося забрати картини та інші речі майстра. А нещодавно виставили на аукціон підвал меморіального будинку, що знову занепокоїло працівників музею і культурницьку еліту краю. На зустріч із журналістами приїхали навіть онуки митця, Вікторія та Андрій Манайли, котрі вважають, що умови роботи меморіального музею не відповідають вимогам збереження пам’яток Національного музейного фонду України та діяльності музеїв загальнодержавного значення. Усі разом вони підготували звернення до міського голови та депутатів, в якому просять розібратися у ситуації, відмовитися від продажу з аукціону підвалу меморіального будинку та відновити справедливість стосовно недоступного горища, через яке вони не можуть почати ремонт даху. Працівники музею, члени родини майстра та мистецька еліта краю має надію, що до них таки дослухаються.

Тим часом директор департаменту міського господарства ситуацію щодо продажу підвалу прокоментував так: “Власник викуповує його, там є рішення двох судів, які слід виконувати, але люди цього просто не знають. Родина Манайла, котра передала свою частку будинку під музей, отримала взамін квартири в Ужгороді. Якщо хочуть отримати ще щось - це зовсім інше питання. А міська рада діє виключно в межах законодавства. Ніхто музей звідти не забере, він функціонуватиме, як і раніше. А в підвалі ніякого фондосховища нема і не було - можемо разом піти подивитися”.

А до 100-річчя від дня народження Федора Манайла, яке відзначатиметься в жовтні, планується організувати чимало заходів, серед яких відкриття великої виставки у художньому музеї ім. Бокшая та вихід альбому. Для того, аби зібрати в альбомі якнайповніше зібрання творів Манайла, працівники музею по всій країні та зарубіжжю розшуковують людей, котрі мають у приватних колекціях картини майстра. Видання, обіцяють вони, приємно здивує усіх, хто цікавиться легендами закарпатської школи живопису, адже міститиме образ Карпат, якими їх бачив один із наших корифеїв - Федір Манайло.

Тетяна Літераті, "Ужгород"
07 квітня 2010р.

Теги: Манайло, музей, журналісти

Коментарі

Василь Роман 2010-04-08 / 00:27:00
Відстоюючи музейний статус батьківського будинку Іван Федорович Манайло пішов з життя на початку цього року...Року ювілейного для ФЕДОРА МАНАЙЛА .

Жорстокі сторінки біографії ,чи збіг обставин ....?

Ужгород без сумніву памятає ще одну чорну сторінку в літописі родини Манайлів -

Ювілейна виставка до 90-то річчя , яка відбулася в залах музею ім.Й.Бокшая була демонтована на 5-тий день !!!!!

Її витіснила гастрольна виставка київського "метра"....


Зали музею наповнились "монументальними " полотнами з образами героїв "Щасливої радянської єпохи".

Якби цей жест """кївської руки"""" не був настільки брутальним стосовно одного з

НАЙВАЖЛИВІШИХ ДУХОВНИХ СКАРБІВ ЗАКАРПАТТЯ,

можна було б вважати це просто маразмом , але так не є!

100 - річний ювілей це ще раз жахливо висвітлює.




НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини