На Великоберезнянщині відбулося засідання колегії РДА

Проведено чергове засідання колегії райдержадміністрації, на якому присутні розглянули кілька актуальних на сьогодні питань.

На Великоберезнянщині відбулося засідання колегії РДА

Зокрема, про проведення благоустрою та покращення санітарного стану на території району,  про виконання районої програми " Коригування генеральних планів населених пунктів на 2005 – 2010 роки" та про стан та перспективи будівництва, реконструкції та капітальних ремонтів загальноосвітніх навчальних закладів району на 2010-2012 роки.

Доповідаючи з першого питання, начальник відділу житлово-комунального господарства райдержадміністрації Іван Мицьо наголосив, що у районі прийнято розпорядження голови районної державної адміністрації „Про благоустрій населених пунктів та встановлення єдиного санітарного дня з очищення території району”, поновлено склад комісії з цього питання, затверджено графік проведення рейдів–перевірок, розроблено пам’ятку з перевірки, закріплено відповідальних працівників райдержадміністрації за виконавчими комітетами сільських рад. У зв’язку з цим і відповідно до затвердженого графіка проводяться рейди – перевірки по  населених пунктах , до яких залучено відповідальних працівників відділів райдержадміністрації, санітарної служби району, служб екологічного контролю, державного пожежного нагляду, Ужанського національного природного парку, філії „Великоберезнянський райавтодор” та дільничних інспекторів райвідділу міліції.

 В рамках виконання накреслених завдань з проведення санітарної очистки району начальникам відділів райдержадміністрації - охорони здоров’я, освіти, культури та туризму, виконкомам сільських та селищної рад рекомендовано забезпечити приведення у належний санітарний стан території  індивідуальних і комунальних житлових будинків, пам’ятників, обелісків, парків, скверів та газонів, джерел водопостачання, кладовищ, огорож. Максимум уваги має бути приділено ліквідації стихійних і приведення у належний санітарний стан діючих сміттєзвалищ та прилеглих до них територій. Крім цього, не можна залишити неочищеними від сміття узбіччя та кювети автомобільних доріг, треба впорядкувати прибережні смуги і русла річок , придорожні, прирейкові смуги.

Звичайно, в кожному населеному пункті є одні й ті ж проблеми, що стосуються сміття і несанкціонованих сміттєзвалищ, і всі вони полягають у людському факторі. Громадяни вперто не лише не сприяють очищенню своїх сіл від бруду, а створюють нові смітники. Тому доцільним було б  обрання громадських інспекторів з питань благоустрою, а злісні порушення вимог санітарних норм  і правил розглядати на комісіях при виконкомах сільських (селищної) рад з подальшим поданням матеріалів на засідання адмінкомісій.

З питань благоустрою та санітарної очистки території району у райдержадміністрації проведено кілька нарад, на яких заслухано відповідальних осіб про хід виконання завдань.
Співдоповідачі з цього питання – інженер Ужанського національного природного парку Василь Вогар, селищний голова Василь Керецман, головний державний санітарний лікар району Валерій Пастухов коротко зупинилися на ході реалізації завдань, що поставлені перед їхніми установами у зв’язку із проведенням санітарної очистки території району, наголошували на проблемах, до усунення яких потрібно залучати правоохоронні органи.

На конкретних строках усунення стихійних сміттєзвалищ наголосив головуючий, перший заступник голови райдержадміністрації Юрій Костик.

Про хід виконання районної Програми  „Коригування генеральних планів населених пунктів на 2005-2010 роки” на колегії доповіла начальник відділу регіонального розвитку, архітектури та містобудування райдержадміністрації Алла Кухарчук.

У 2005 році очолюваним нею відділом була розроблена та затверджена рішенням ХVІІІ сесії ІV скликання районна Програма „Коригування генеральних планів населених пунктів на 2005-2010 роки”. Це було зумовлено зміною меж населених пунктів і наявністю застарілої містобудівної документації. Ситуаційні плани не відповідають фактичному стану забудови. Практично усі генплани розроблені в 1970 – 1983 роках, тому не можуть вирішувати питання комплексної забудови сільських населених пунктів.
З метою виконання Програми „Коригування генеральних планів населених пунктів на 2005-2010 роки” з сільськими, селищним головами були проведені наради щодо необхідності та доцільності розроблення генеральних планів населених пунктів району. Згідно з Програмою у 2009 році мали бути відкориговані генеральні плани Лубні, Солі, Домашина, Люти, Стричави, Княгині. У нинішньому повинні бути відкориговані генеральні плани Розтоцької Пастелі, Бегендяцької Пастелі, Костевої Пастелі, Руського Мочаря, Тихого, Гусного, Сухого. Нині ж у стадії розроблення лише один генеральний план - с. Вишка із залученням коштів інвесторів . Розробляється також детальний план території поза межами Люти, гори Магурка під гірськолижний комплекс.

Прикро, але досі від сільських голів не надходило жодних пропозицій щодо коригування генеральних планів.

Фінансування програми коригування генпланів, що заплановані в першу чергу, мають відбутися за рахунок місцевих бюджетів. Важливим моментом є те, що топогеодезична зйомка населеного пункту, яка є основою для розроблення генплану, є також необхідною для виготовлення документів на землю.
В роботі колегії взяли участь і виступили голова районної ради Василь Канюк, перший заступник голови райдержадміністрації Юрій Костик та заступник голови РДА Василь Шіпош.

Перше, на чому загострив увагу голова районної ради Василь Канюк, - це становище із сміттям. За його словами, місцеві самоврядні органи втратили найцінніше – час, протягом якого вони вже давно мали виготовити паспорти на сміттєзвалища. Як він наголосив, треба спочатку збудувати санкціоновані смітники, а вже потім домагатися від людей дотримання санітарних норм і правил, а на порушників накладати адмінстягнення . Так само серйозно повинні ставитися сільські ради і до коригування генеральних планів населених пунктів, адже без цього важливого документа жоден забудовник на селі не зможе розпочати роботи. Людям треба йти назустріч, - сказав Василь Канюк, - а не створювати їм додаткові перепони.

З усіх обговорених питань колегія прийняла відповідні рішення.

Карпатська зірка
02 квітня 2010р.

Теги: колегія, РДА, Великоберезнянщина

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини