На сесії Великоберезнянської райради підбили підсумки виконання програми соціально-економічного розвитку

На пленарному засіданні вісімнадцятої сесії районної ради V скликання обговорювалася низка питань, які стосуються різних аспектів соціально-економічного розвитку Великоберезнянщини, накреслення перспектив їх пожвавлення у поточному році.

 Незвичність розгляду звичайних для районного самоврядного органу проблем полягала у відсутності точних цифрових показників, які можливі лише за умов прийняття бюджетів різних рівнів. Та відсутність цього програмного для господарського життя країни документа не означає згортання зусиль щодо реалізації як стратегічних напрямків, так і поточних завдань у економічній та соціальній сфері району. Навпаки, ця обставина змушує працювати у режимі суворішої відповідальності та економії усіх ресурсів, наголосив, відкриваючи сесію, голова районної ради Василь Канюк.   

Головуючий  запросив депутатів та присутніх на засіданні сесії  керівників органів місцевого самоврядування, установ, служб і підприємств до предметного обговорення проблем, що стосуються перспектив пожвавлення економічної сфери, бо саме від неї передусім залежить можливість реалізації тих програм, які затверджуються. Керівник районного самоврядного органу порадив зважено підійти і до визначення змісту кожного пункту соціальних завдань, оскільки йдеться про фінансові, матеріальні і трудові затрати на їх виконання. Тим паче, що прогнози робляться  за відсутності Державного та регіональних бюджетів.

Першим доповідачем питань порядку денного сесії була начальник управління екнономіки РДА Олександра Плакош. Вона інформувала про виконання програми економічного та соціального розвитку району за 2009 рік та завдання, які ставляться на 2010 рік.

Минулий рік для економіки району був непростим, оскільки на діяльності більшості підприємств позначився вплив світової економічної кризи. Особливо різко , порівняно з 2008 роком, скоротило обсяги виробництва ТОВ "СІО-К". Дещо наростили свої потужності ПП "СІО" та  ВАТ "АФ "Яворник" і інші, що дозволило збільшити загальний обсяг випуску продукції на 3, 7 відсотка. 

 Не повністю виконаними залишилися прогнозовані завдання у аграрному секторі.
Загалом у економіці району є позитивні досягнення. Зокрема, майже удвічі зросли інвестиційні капітальні вклади, які склали понад 30 мільйонів гривень. Збільшилися на 92, 5 відсотка доходи від реалізації послуг. На 106, 9 процентів справився район з мобілізацією надходжень до загального фонду місцевих бюджетів. Виконали намічені завдання  17 сільських та селищна рада, незначне відставання допустили лише Малоберезнянська та Волосянківська сільські ради. Спотерігалася минулого року стійка тенденція зростання доходів населення, зокрема, важливої їх складової – заробітної плати. 

Доповідач відзначила, що протягом кількох останніх років змінилася структура промисловості. Провідними галузями є тут легка, лісова та деревоообробна. ТОВ "Березнянка" працює виключно на давальницькій сировині, а деревообробні колективи випущену продукцію перважно експортують. Отже, проблемними залишаються завдання освоєння внутрішнього ринку, забезпечення виробничого процесу власною сировиною, недосконале технологічне обладнання, відсутність висококваліфікованих кадрів, низька заробітна плата працівників.

 Незважаючи на прояви світової фінансової кризи у економіці району, важкий фінансовий стан промислових підприємств, протягом 2009 року не спостерігалося виникнення заборгованості із зарплати працівникам бюджетних установ. Виплата пенсій, стипендій та соціальних виплат здійснювалася вчасно і, враховуючи те, що за рейтинговою оцінкою основних показників район у 2009 році зайняв 14 місце проти 18 у 2008 році, необхідно відмітити, що курс на створення механізмів реалізації завдань щодо економічного зростання та поліпшення життєвого рівня населення взято правильний, зусилля райдержадміністрації . районної ради, сільських та селищної рад, районних служб і надалі буде направлений на втілення в життя завдань щодо економічного і соціального розвитку району.
Олександра Плакош відзначила, що на 2010 рік ставляться завдання виправлення становища у промисловості шляхом зростання питомої ваги реалізації продукції на внутрішньому ринку, запровадежння глибшої переробки деревини, впровадження економних технологій, подолання залежності від давальницької сировини, зростання прибуткововсті діючих підприємств. Програма   розроблена управлінням економіки районної державної адміністрації з використанням матеріалів, поданих структурними підрозділами райдержадміністрації, районними службами, підприємствами та організаціями району, головами виконкомів селищної та сільських рад та погоджена із структурними підрозділами обласної держаної адміністрації.

Доповідач ознайомила учасників засідання сесії райради з прогнозованими показниками у галузях економіки, у аграрному секторі, щодо спорудження житла, об’єктів соціально-культурної сфери, газифікації населених пунктів, житлово-комунального господарста, сфери послуг, підрозділів соціальної галузі та ін.
Начальник управління економіки РДА подала на розгляд депутатського корпусу районної ради і проект рішення щодо лімітів на використання дикоростучих плодів. Вона наголосила, що зміни вносяться у зв’язку із скасуванням рішення обласної ради  "Про порядок видачі дозволів і встановлення лімітів спеціального використання природних рослинних ресурсів місцевого значення на території Закарпатської області", на виконання статті 30 Лісового кодексу, яка передбачає погодження лімітів на сесіях районних рад. Виступаюча попросила погодити документ, оскільки він був розроблений на підставі матеріалів, поданих головними лісокористувачами району.  Вимагається  нагальність їх прийняття для подальшого  подання на затвердження головою обласної державної адміністрації.

Депутати районної ради проголосували за представлений документ, затвердивши  завдання щодо заготівлі у лісових угіддях району чорниці, ожини, малини, суниці, грибів, а також деяких лікарських рослин.
Олександра Плакош  ознайомила також з  програмою розвитку малого підприємництва у районі на 2009-2010 роки. До проекту було внесено доповнення до розділу ІІ "Фінансово- кредитна та інвестиційна підтримка" Програми розвитку малого підприємництва щодо  передбачення в бюджеті району коштві     на суму 10 тис. грн. на часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами, наданими суб’єктам підприємницької діяльності для реалізації інвестиційних проектів.

Доповіла начальник управління економіки РДА і про програму формування позитивного інвестиційного іміджу району на 2010 рік. Вона відзначила, що з метою забезпечення розповсюдження інформації про інвестиційну діяльність району заходами Програми формування позитивного інвестиційного іміджу району передбачено  виготовлення буклетів, інформаційних карток, карт , інвестиційних пропозицій. Принагідно доповідач попросила  затвердити програму для забезпечення фінансування виготовленого фотоальбому  “Великоберезнянщина”, який повинен слугувати путівником для потенційного інвестора різних галузей економіки гірського краю.

Після обговорення та затвердження проектів щодо вищезгаданих завдань, представлених  начальником управління економіки РДА Олександрою Плакош , депутати та учасники сесії районної ради розпочали затвердження низки районних цільових програм. Зокрема, керівник апарату РДА Алла Хоменко ознайомила із програмою інформатизації району на 2010-2012 рр. Завдання охоплюють процес розроблення, впровадження і розвиток інформаційної  інфраструктури району, широкомасштабне застосування новітніх технологій, сучасних методів та засобів збирання, оброблення та зберігання даних з усіх видів діяльності, які є на Великоберезнянщині. Зокрема, ставиться мета створення привабливішого іміджу туристично-рекреаційного потенціалу краю, розширення транскордонного співробітництва.

Про завдання, які мають реалізуватися завдяки програмі поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2009-2011 рр.., інформував учасників сесії начальник управління  праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Петро Козак.  Йшлося про заходи, виконання яких не потребує додаткових фінансових затрат і здійснюється  в установленому законодавством порядку.

Начальник районного відділу ГУ МВСУ у Закарпатській області Василь Понзель запропонував для розгляду депутатів райради низку змін до додатку рішення УІ сесії районної ради У скликання від 17 травян 2007 року за № 161 "Про комплексну програму профілактики злочинності в районі на 2007-2010рр.". У документ включено ремонтні роботи, придбання комп’ютерної техніки, пересувної лабораторії для ескперта-криміналіста та слідчого відділення, канцелярського обладнання та ін.

Із змінами, що стосуються рішення ХІ сесії районної ради У скликання від 15 квітня 2008 року "Про програму розвитку та підтримки тваринництва у районі на 2008-2010 рр." ознайомив депутатський корпус району начальник відділу агропромислового комплексу РДА  Олексій Янковський. Йшлося про виконання заходів з ідентифікації та реєстрації тварин, котрі не під силу оплатити малозабезпеченим громаяднам. Вирішено допомгти їм за рахунок районного бюджету.

Про хід виконання районної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2007-2011 рр. та необхідність внесення до неї змін доповів начальник відділу охорони здоров’я РДА Василь Маркович. Дещо підвищено суму на соціальний захист працівників протитуберкульозної служби та осіб,  хворих на туберкульоз, а також на придбання оснащення централізованої лабораторії районної лікарні, яка займається обстеженням мокроти серед осіб групи ризику та закупівлю бактерицидного випромінювача для протитубкабінету райполіклініки.

Фінансово-матеріальні зміни стосуються і розгляду рішення ІІ сесії районної ради У скликання від 3 серпня 2006 року " Про програму розвитку архівної справи у Великоберезнянському районі на 2006-2010рр.". Начальник архівного відділу РДА Любов Кохан наголосила, що вони викликані необхідністю посилення заходів протипожежної безпеки у відділі.

Сесія погодилася з пропозицією начальника відділу у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Ольги Мотиль внести зміни до затвердженої раніше районної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2009-2010 рр. у напрямку збільшення грошових видатків на розвиток футболу, облаштування волейбольного та баскетбольного майданчиків на селищному стадіоні та благоустрій стадіонів у Кострині та Ставному.
Реальнішою зробити програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 рр., прийняту у грудні 2008 р., обіцяють унесені на сесії зміни, запропоновані начальником відділу житлово-комунального господарства РДА Іваном Мицем. Йдеться про підтримку встановлення мережі вуличного освітлення у Ставному.

Без зауважень затвердили депутати районної ради звіт начальника фінансового управління РДА Ганни Химич про виконання районного бюджету за 2009 рік. Виступаюча доповіла, що загальний  фонд районного бюджету (без урахування міжбюджетних трансфертів) за 2009 рік  виконано  на  суму 5571,8 тис.грн. при плані на рік 5215,8 тис.грн., що  становить 106,8 відсотка та на 7,0 відсотка (366,8 тис. грн.) більше попереднього  року.

До  спеціального  фонду за  2009 рік  надійшло 1470,2 тис.грн., з них  власних надходжень - 1060,2 тис.грн.
За 2009 рік районний бюджет отримав трансферти з державного бюджету на суму  54229,5 тис. грн.,  з них дотацій – 37152,9 тис. грн.  та субвенцій – 17076,6 тис. грн.

Видатки загального та спеціального фондів районного бюджету за 2009 рік склали 53115,0 тис.грн. при плані на звітний період  55391,2 тис. грн., що становить  95,9 відсотка.
Видатки загального фонду районного бюджету  становлять 51404,7 тис. грн. при плані на звітний період 53319,7 тис. грн., що складає 96,4 відсотка.

Виступаюча запропонувала також прийняти рішення про право на отримання  РДА короткотермінових позик з метою недопущення заборгованості із виплат заробітної плати працівникам бюджетних установ. Ситуація викликана відсутністю Державного бюджету України на 2010 рік.

З низкою справ, які стосуються майнових питань діяльності районної ради, ознайомив завідуючий відділу забезпечення повноважень щодо управління об’єктами спільної власності територіальних громад району райради Володимир Саєнко. Депутати проголосували за пропоновані проекти рішень.

Підсумував рообту засідання сесії голова районної ради Василь Канюк, який наголосив на відповідальності органів місцевого самоврядування за увесь спектр соціально-економічного життя району, оскільки у виконавчій владі очікуються кадрові зміни. Очільник районного самоврядного органу виконав і почесну місію, вручивши депутату районної ради , головному енергетику ТОВ "Вішка" Василю Гайданкові грамоту за вкладені зусилля у розвиток туристично-рекреаційного потенціалу краю.  

Хвилиною мовчання вшанували учасники засідання сесії пам’ять померлого у міжсеісійний період депутата районної ради Степана Оленя.

На сесії  Великоберезнянської райради підбили підсумки виконання програми соціально-економічного розвитку

Карпатська зірка
01 квітня 2010р.

Теги: сесія, Великоберезнянщина,

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини