На Закарпатті порушниками кордону найчастіше стають жителі прикордонних районів

На даний час в прикордонні Закарпатської області на ділянці Чопського прикордонного загону виникла тенденція щодо збільшення кількості випадків вчинення правопорушень мешканцями прикордонних районів.

На Закарпатті порушниками кордону найчастіше стають жителі прикордонних районів

Як повідомив Закарпаття онлайн  начальник прес-служби  –   прес-секретар начальника загону, старший лейтенант Сергій Бровко, протягом першого кварталу 2010 року підрозділами Чопського прикордонного загону було притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення передбаченого ст. 202 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення прикордонного режиму) 188 осіб та ст. 204-1 КУпАП (незаконний перетин державного кордону) 120  осіб.

З метою запобігання даним проявам та проведення профілактичних заходів прес-служба Чопського прикордонного загону нагадує, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року № 1147 "Про прикордонний режим" на території Закарпатської області Берегівський, Великоберезнянський, Виноградівський, Перечинський, Рахівський, Тячівський, Ужгородський, Хустський райони визнані контрольованими прикордонними районами,  в яких діє система режимних заходів, які регламентовані відповідно до законодавства, а також правила в’їзду, тимчасового перебування, проживання, пересування громадян України та інших осіб, провадження робіт, обліку та тримання на пристанях, причалах і в пунктах базування самохідних та несамохідних суден, їх плавання та пересування у внутрішніх водах України.

Громадяни України в’їжджають у прикордонну смугу та контрольований прикордонний район, перебувають, проживають або пересуваються в їх межах на підставі документів, що посвідчують їх особу.
Іноземці та особи без громадянства в’їжджають у прикордонну смугу та контрольований прикордонний район, перебувають та пересуваються в їх межах на підставі документів, що посвідчують особу та підтверджують законність перебування на території України. В’їзд і перебування у місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень, громадян України та інших осіб допускається як виняток лише за спеціальним дозволом відповідного підрозділу Державної прикордонної служби.

Громадянин України, іноземці та особи без громадянства на вимогу уповноважених осіб Державної прикордонної служби та органів внутрішніх справ, а також членів добровільних формувань зобов’язані пред’являти відповідні документи, як це передбачено Положенням "Про прикордонний режим".
З метою виявлення порушень законодавства з прикордонних питань, виконання завдань, пов’язаних з боротьбою з організованою злочинністю та незаконною міграцією у межах прикордонної смуги і контрольованого прикордонного району, уповноважені особи Державної прикордонної служби та органів внутрішніх справ, а також члени добровільних формувань мають право відповідно до Законів України “Про Державну прикордонну службу України” та “Про дорожній рух” у разі потреби зупиняти та оглядати транспортні засоби.

Зупинка транспортного засобу здійснюється:

- уповноваженими особами органів внутрішніх справ — у встановленому порядку;

- уповноваженими особами Державної прикордонної служби, а також членами добровільних формувань— із застосуванням диска з червоним світлоповертачем або рукою, що вказує на цей транспортний засіб.
Водій повинен зупинити транспортний засіб у місці, на яке йому буде вказано, з дотриманням правил зупинки, а також:

- подати для перевірки документи, що посвідчують особу водія і пасажирів, та реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил — технічний талон);

- дати можливість оглянути транспортний засіб і перевірити номери його агрегатів.

Документ, що посвідчує особу:

- для громадян України - паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, службове посвідчення, посвідчення водія чи інший виданий державним органом документ, який має обов'язкові реквізити: прізвище, ім'я, по батькові, фотокартку, підпис відповідальної посадової особи, печатку або штамп установи, яка видала документ, дату видачі;

- для іноземців - національний паспорт або документ, що його замінює;

- для осіб без громадянства - посвідчення особи без громадянства, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, посвідка на постійне або тимчасове проживання.

Начальникам поїздів і провідникам вагонів, водіям транспортних засобів забороняється підвозити у прикордонну смугу і вивозити з неї осіб, які не мають відповідних документів.

Порядок провадження робіт у прикордонній смузі та контрольованому прикордонному районі.
Місцевими державними адміністраціями разом з відповідними підрозділами Державної прикордонної служби у межах прикордонної смуги та контрольованого прикордонного району визначаються місця масового відпочинку населення та місця для купання і рибальства, а також встановлюється порядок їх обладнання і використання.

Утримання і випасання худоби в межах прикордонної смуги можливе лише у місцях, визначених місцевими державними адміністраціями разом з відповідними підрозділами Державної прикордонної служби, за сприятливої епізоотичної ситуації на цій території та за умови належного загородження цих місць власниками худоби.

З метою охорони території України від занесення з території інших держав збудників карантинних хвороб тварин, занесення або самостійного розповсюдження з-за кордону карантинних об’єктів рослин уздовж державного кордону встановлюється профілактична смуга, в якій забороняється утримання і випасання худоби. Ширина цієї смуги, а також конкретні заходи щодо здійснення на її території контролю за санітарно-карантинним, ветеринарним, фітосанітарним та екологічним станом визначаються обласними державними адміністраціями разом з відповідними підрозділами Державної прикордонної служби.
Сільськогосподарські роботи, будь-яке будівництво, рубка лісу, полювання, а також водокористування у прикордонній смузі проводяться за узгодженням з відповідними підрозділами Державної прикордонної служби.

Полювання у смузі місцевості між лінією державного кордону та лінією прикордонних інженерних споруд забороняється.

За порушення Положення "Про прикордонний режим" затвердженого Постановою кабінету міністрів України від 27 липня 1998 року № 1147 передбачена адміністративна відповідальніть за ст. 202 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Державна прикордонна служба України має право здійснювати оформлення протоколів про адміністративне правопорушення за статтями:

Стаття 85. Порушення правил використання об’єктів тваринного світу.

Стаття 121-1. Експлуатація водіями транспортних засобів, номери агрегатів яких не відповідають записам у реєстраційних документах.

Стаття 185-10. Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону.

Стаття 191. Порушення громадянами правил зберігання, носіння або перевезення вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і бойових припасів.

Стаття 195. Порушення працівниками підприємств, установ, організацій правил зберігання або перевезення вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і бойових припасів.

Стаття 202. Порушення прикордонного режиму або режиму в пунктах пропуску через державний кордон України.

Стаття 203. Порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України.

Стаття 204. Порушення порядку працевлаштування, прийняття на навчання, надання житла, реєстрації, прописки або виписки іноземців та осіб без громадянства та оформлення для них документів.

Стаття 204-1. Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України.

Стаття 205. Невжиття заходів до забезпечення своєчасної реєстрації іноземців і осіб без громадянства.

Стаття 206. Порушення порядку надання іноземцям та особам без громадянства житла, транспортних засобів та сприяння в наданні інших послуг.

Стаття 206-1. Незаконне перевезення іноземців та осіб без громадянства територією України.Стаття 207. Неповернення капітаном іноземного судна перепусток на право сходження на берег осіб суднового екіпажу.

31 березня 2010р.

Теги: прикордоники, порушення закону, стаття

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини