Чи насправді у "Спілці генералів" усі генерали?

У 2008 році закарпатці мали можливість прочитати видану до друку книгу "Спілка генералів". Відгуки читачів на видання неоднозначні. З цього приводу ми вирішили поспілкуватись і поділитися думками з відомим в області правоохоронцем юристом-правознавцем у сфері управління полковником у відставці Федурця Лукою Степановичем.

Чи насправді у "Спілці генералів" усі генерали?

— Які ваші враження від змісту виданої книги? Чи всі герої художньо-документальних оповідей-мемуарів є у званні генералів?

— Ініціатором видання книги є знана людина в області і за її межами, справжній генерал із вченим ступенем Ухаль Арсен Михайлович. Це надзвичайно талановита і яскрава особистість. Майже протягом року на той час як виконуючому обов’язки начальника УМВС в Закарпатській області доводилося спілкуватися у службових справах із Арсеном Михайловичем. Він тоді працював начальником УСБУ в Закарпатській області. З цим керівником досить авторитетного відомства приємно було спілкуватися і отримувати поради. Генерал Ухаль – людина з багатою біографією, об’єднав генералів земляків у Спілку генералів. Безумовно у спілку ввійшли знані особи в області, котрі не мають генеральських звань. Там, насправді, тільки 7 генералів, решта службовців із відповідними рангами своїх колишніх відомств. Зрештою, спілку генералів не можна сприймати, як якусь закриту установу або організацію. Щодо статусу, то один з пунктів гласить: індивідуальним членом Спілки можуть бути громадяни України, іноземні громадяни й особи без громадянства, які мають генеральське звання, незалежно від того, в якій країні така особа мешкає, коли їй було присвоєно генеральське звання і під час служби в якому органі, які визнають Статут Спілки... Отже тут мова саме про генералів. Але гадаю, що виходячи із показаних персонажів – членом спілки генералів може бути кожен бажаючий, що має певні заслуги перед державою і рідним краєм, що і вдалося показати автору в книзі.

— Внесіть роз’яснення, чому члени "спілки генералів", маю на увазі службовців із відповідними рангами, іменують себе генералами? Вони що, теж прирівнюються до генеральського звання?

— Законодавець чітко розподілив законодавчо, які повинні мати звання чи ранги співробітники відомств. Звання генералів є тільки у збройних силах, інших військових формуваннях і органах, де діє бойовий статут і у разі військових дій ці генерали повинні мобілізувати особовий склад для виконання бойових завдань. Я не хотів би нікого ображати або когось принизити, але у нас іменують себе генералами і полковниками, представники лісової охорони, залізниці, митної служби, екологи, податківці, ветеринари, дипломати, одним словом у миролюбивій Україні повна "мілітаризація". Всі у погонах з великими зірками, окрім скромних податківців, у кого знаки розміщені на рукавах і петлицях.

Зауважу, ніхто з керівників згаданих відомств не прирівнюється до генеральського або іншого офіцерського звання, бо й у природі: яблуня є яблуня, а груша є груша. Кожен, хто полюбляє іменувати себе генералом, може знайти відповідь у військкоматі, де т.зв. "генералу" скажуть товариш сержант чи капітан згідно військового обліку.  У радянський час сторожі великих баз іменували себе "нічними директорами" теж прирівнювали себе до директорів, як зараз службовці до генералів. Співробітники названих відомств є службовцями із відповідними рангами чи іншими знаками розпізнання. До речі, співробітники прокуратури мають класні чини і в разі військового стану призваних у військову прокуратуру переатестовують на військові звання в залежності від займаних посад. Прокуратура, як вищий наглядовий орган у державі має повноваження такої ваги, яких немає жоден наглядовий орган державної влади, тому їх прирівнювати до військових звань немає сенсу, це було б заниженням цінностей класного чину.

— Хто із генералів, офіцерів, а також інших відомств державної служби може одягати форменний одяг після звільнення з роботи, служби?

— Генерали і офіцери, котрі виходять на пенсію, мають право носіння форменного одягу, це вказано у наказі при звільненні. Решта службовців, що мають відповідні ранги, не мають право одягати форму навіть у державні свята.

— Які Ваші побажання автору книги?

— Здоров’я, добра, удачі. Ця книга дійсно носить виховний характер, враховуючи високу працездатність Арсена Михайловича Ухаля доцільно би видати ще один том книги, де були б висвітлені постаті всіх справжніх генералів закарпатців, починаючи від коркусу. Л.Свободи і завершуючи теперішнім часом.

Іван Ладжун, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
29 березня 2010р.

Теги: генерали, кига, Федурець

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини