Закарпаття: Дитяча та підліткова тютюнова пристрасть потребує негайної реакції з боку суспільства

"Кинути палити -- надзвичайно просто, -- пожартував колись знаменитий письменник Марк Твен. -- Я сам кидав вісімнадцять разів"...

Закарпаття: Дитяча та підліткова тютюнова пристрасть  потребує негайної реакції з боку суспільства

На жаль, ми не замислюємося  над глибинним змістом цих слів. Закурити справді просто -- бери й запалюй цигарку. Але далі це стане згубною звичкою на все життя, психологічною залежністю організму, позбутися якої надзвичайно важко.

РОЗПОЧАТИ ЛЕГКО -- КИНУТИ ВАЖКО

Досвід переконує:  від цигарки людину стовідсотково не  може позбавити  ні офіційна медицина з її “кодуваннями” та “зашиваннями”, ні різного роду цілителі. Кинути палити можна лише за умови, якщо людина сама дуже цього захоче.  Але  тут має бути  серйозна психологічна мотивація на кшталт невиліковної хвороби, спричиненої палінням.  Або якась інша вагома підстава. Знайомий розповів, що він  палив десять років. Кинув, коли  в сім’ї народилася маленька дитина. Просто не хотів, аби немовля вдихало нікотин. Дитина вже давно виросла, але до цигарки турботливого батька більше не тягне...  

На жаль, не всі спроможні на таку сильну мотивацію. Як наслідок, паління  в Україні з кожним роком прогресує, незважаючи на те, що цигарки в нас щоразу дорожчають,  а законодавство обмежує паління в громадських місцях.

Статистика свідчить:  найбільше палять та вживають алкоголь в слаборозвинутих державах. Чим вищий рівень життя в суспільстві, тим більше опікуються власним здоров’ям громадяни, тим більшої популярності має суспільний рух за тверезість та проти  паління. На жаль, українців це поки що  не стосується.

ЧИМ ПІЗНІШЕ, ТИМ КРАЩЕ

Якщо дорослу частину суспільства ще можна зрозуміти (про небезпеку померти від раку, спричиненого палінням, відомо всім), то дитяча та підліткова тютюнова пристрасть  потребує негайної реакції з боку суспільства. Адже несформована дитяча психіка не усвідомлює, яку загрозу несе для неї цигарка.

Аналіз ситуації в молодіжному середовищі  засвідчує  актуальність проблеми пияцтва та тютюнопаління серед дітей. Міліція свою роботу виконує. За інформацією МВС України, з початку року за розпивання спиртних напоїв в громадських місцях затримали  1411 неповнолітніх, за  паління у заборонених місцях до адміністративної відповідальності притягнуто  1187 підлітків.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Україні найбільше, після Росії, дітей-курців. Винен у цьому, передовсім, культ сигарети, який панує в нашому суспільстві. Підлітки наслідують дорослих і рекламу з екранів телевізорів, плакатів та біл-бордів на вулицях. А там --  усі “круті” дяді та сексуальні тьоті смачно затягуються дорогою цигаркою... Чим не приклад дитині для наслідування, аби й собі почуватися “дорослою”?

Винні й батьки, котрі подають негативний приклад своїм чадам. Фахівці-наркологи стверджують:  вірогідність того, що підліток спробує запалити  вже у 12 років, досягає 80% у родинах, в яких  палять обоє дорослих, і 40%, якщо палить хоча б один член родини.

Зрештою, майже кожен з нас бодай раз у підлітковому віці пробував смак цигарки. У  шкільному туалеті, в під’їзді чи підвалі. Крадькома від дорослих. Інша річ, що хтось починає це робити у старших класах, а хтось -- ще дитиною. За даними Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка, від 19% до 26% хлопчиків першу затяжку роблять в 11 років чи й раніше, 13-18% дівчаток починають палити в 14 років, а ще 12-19% – у 15. Опитування показали, що серед восьмикласників пробували палити 52%, а серед десятикласників – близько 70%. У профтехучилищах  димить практично половина хлопців-першокурсників і кожна четверта дівчина. Курить також  чверть першокурсників українських вузів та 8% студенток. Такі дані Європейської дослідницької ради при Євросоюзі.

ЧОМУ ДІТИ ПАЛЯТЬ?

Психологи визначають кілька причин того, чому підлітки тягнуться до цигарки. Головна з них -- прагнення наслідувати дорослих. “Коли всі палять,  а ти ні, то до тебе ставляться, як до слабака чи “маминого синочка”, -- зізнається 14-річний ужгородський школяр Артем. -- Удома я, звісно, не палю,  мене до цього не тягне. Але біля школи, на перерві чи по дорозі додому, коли хтось із друзів витягне пачку, то і я беру. Особливо, коли з нами є дівчата...”

Діти прагнуть наслідувати дорослих дядьків чи старшокласників в усьому, в манері паління  також.  Вони точно копіюють поведінку дорослого курця. Особливо “круто” затягнутися під ковток пива. Лавиці в центрі Ужгорода й біля будинків переповнені підлітками з цигарками та пляшками пива в руках. Найгірше, що після такого “коктейлю” молодь нерідко береться трощити самі лавки...

Вживаючи алкогольні напої,  затягуючись цигаркою та нецензурно лаючись, підлітки  таким чином заробляють  “авторитет” серед ровесників і старших. Мовляв:  я теж  уже дорослий. Сором’язливим   паління   допомагає  завести знайомство, розпочати розмову.  Попросити запалити  або самому пригостити цигаркою набагато простіше, ніж вести розумну бесіду, аби завоювати увагу слухача. “З тими, хто  має  дорогі цигарки,  хлопці дружать, бо це свідчить про рівень достатку його батьків.  Дівчата теж полюбляють, якщо їх пригощають  “дамською” цигаркою,  тоді вважається, що в неї “крутий” кавалер”, -- пояснює інший підліток, 15-річний Михайло.

Як не дивно, але саме паління полегшує спілкування в підлітковому середовищі. У тютюновому диму  компанія  веде розмову про все: футбол, секс, кіно, “розборки” у дворі тощо. Хлопці обговорюють дівчат, а ті, відповідно, своїх кавалерів.  Нерідко такі  підліткові групи у дворах чи біля школи ніщо інше, крім спільного паління,  й не об'єднує.

Паління "за компанію"  часто  пояснюється ще й  прагненням підлітків спробувати щось "новеньке" в житті: отримати новий досвід, випробувати нові відчуття, пізнати ще непізнане. Це щось таке, як перша спроба сексу...

Часто  випалена цигарка є своєрідним засобом  протесту  проти диктату й заборон дорослих. Проблема батьків і дітей особливо загострюється в підлітковому віці. Нерідко чадо курить саме тому, аби насолити “вредним” батькам. “Мама мене ляпнула по обличчю, коли перший раз знайшла в моїй сумочці почату пачку цигарок, -- зізнається старшокласниця Віка. -- Хоча  вони були не мої,  а подруги,  яку батько забив би, якби побачив.  Тож я дістала фактично ні за що. Мама вже  звикла до того, що я палю,  того й махнула рукою..."

Беручи до рук цигарку, підліток часто просто намагається не відставати від моди.  У компанії ровесників модно мати “мобілку” з усіма “наворотами”, велосипед “крутої” моделі і пачку популярних цигарок.

ХОЧЕШ ПЕРЕДЧАСНО ВМЕРТИ -- СМАЛИ...

Хлопцям ця звичка  зазвичай дозволяє відчути себе мужнішими. Хоча доведено: постійне паління сповільнює зростання в підлітків м'язової маси. Такі хлопці виглядають “дохляками”, сутулі, задихаються під час бігу на уроках фізкультури,  не здатні підтягнутися на перекладині. Дівчата ж вважають, що виглядають з цигаркою загадковішими  та сексуальнішими. Однак  їм би слід знати й інше. Чоловіки, як правило, сприймають таких панянок “відкритішими” для сексу, але сімейних стосунків з  ними  заводити не поспішають.

Затягуючи цигарку, підліток не усвідомлює, що дуже швидко із забавки та “приколу” ця звичка   перетвориться на спосіб  релаксації та  "зняття" негативних емоцій.

Хоча насправді сигарета  не може заспокоїти нерви. Нікотин  --  це отруйна речовина. Алкалоїд, який міститься в листках тютюну, -- дуже сильна  отрута. Малі  її дози справді стимулюють діяльність нервової системи, зате   більші викликають отруєння і навіть смерть внаслідок ураження дихального центру. Пам’ятаймо, що один грам нікотину  здатний убити  навіть коня! Регулярне паління тютюну призводить до нікотинової залежності людського організму. 

 Біологи університету Флориди (США) виявили: той,  хто палить у підлітковому віці,  частіше у майбутньому  страждає від депресій. Цей висновок був зроблений після серії дослідів на щурах.   Автори дослідження вважають, що нікотин якимось чином  має серйозний і довготривалий вплив на розвиток юного головного мозку.

Звісно, ми живемо в демократичному суспільстві, де кожен дорослий чоловік чи жінка самі вирішують, як їм жити: з цигаркою чи без.  Однак при цьому  та  частина суспільства, яка не палить,  повинна бути захищена законом від тих, хто коптить небо й отруює димом і себе, і своє оточення. В усьому цивілізованому світі паління в громадських місцях карається штрафом, а в усіх громадських закладах, кафе є спеціальні зали для курців.

Рекламу цигарок, як і алкоголю, слід заборонити не  лише на словах. А суспільство має знати страшну статистику. Зокрема те, що  кількість смертельних випадків від паління  тютюну (точніше, від викликаних ним смертельних хвороб) у світі набагато більша, ніж від інфекцій, отрут, воєн і катастроф. Паління  під час вагітності, навіть якщо палить не мати, а лише батько, завдає величезної шкоди ще ненародженій дитині, викликаючи ризик патології плоду та викиднів. Загалом підраховано, що звичка палити скорочує життя людини в середньому на термін від 19 до 23 років.

Олександр Дюма-молодший писав: "...Я відклав свою сигарету і присягнувся, що ніколи не палитиму. Цієї клятви я дотримався і  цілком переконаний, що тютюн шкодить мозку так,  як і алкоголь". Лев  Толстой, кинувши палити, сказав: "Я став іншою людиною. Просиджую до п'яти годин поспіль за роботою, встаю абсолютно свіжим, а раніше, коли палив, відчував втому, запаморочення, нудоту, туман в голові". Завзятий курець професор  Боткін, вмираючи у віці 57 років, зауважив: “Якби я не палив, то прожив би ще 10-15 років”.

І треба вам цього?..

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
27 березня 2010р.

Теги: цигарка, палити,

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини