Вперед - у минуле. Закарпаття отримало на керівні міліцейські посади людей із минулого

Ще одне кадрове призначення на Закарпатті у багатьох викликало не те що подив, а швидше шок. Новим начальником обласної міліції став 47-річний полковник Віктор Русин - один із головних фігурантів справи про фальсифікацію повторних виборів мера Мукачевого у квітні 2004 р.

Вперед - у минуле. Закарпаття отримало на керівні міліцейські посади людей із минулого

Упродовж останніх кількох років "ДТ" неодноразово писало про В.Русина. 2004 р. теперішній головний міліціонер області обіймав посаду першого заступника начальника УВС і, як стверджує слідство, що його проводила Генпрокуратура, викрав із Мукачівської мерії виборчі протоколи, а затим підшукав підставних осіб, котрі взяли цей злочин на себе. Сам В.Русин усе категорично заперечує, однак докази його вини, які зібрало слідство, дуже переконливі. Ось як описав дії першого заступника начальника міліції на допиті тодішній начальник Мукачівської міської міліції В.Дерновий (що був засуджений у справі про фальсифікацію мукачівських виборів, а днями став начальником УВС на Черкащині):

"...Мені зателефонував начальник УМВС Варцаба і сказав, щоб я скликав своїх заступників, а згодом приїде він. Він приїхав зі своїм першим заступником Русином і повідомив, що надійшла вказівка Генеральної прокуратури України про те, щоб на ранок уся виборча документація була в Києві, і що Русин знає, що робити. Ми поїхали в міськвиконком. Біля кабінету №52 стояли хлопці з охорони. Русин цим хлопцям сказав, що вони вільні, тобто відіслав їх від кабінету №52. Після цього штовхнув плечем двері кабінету, які були опечатані декількома стрічками, і зайшов у кабінет, де ввімкнув світло. Я стояв на порозі кабінету, тобто у дверях. Русин почав передивлятись пакети, яких там лежало багато. Він відібрав один, поклав собі під куртку і вийшов з кабінету. Коли виходив, то сказав: "Це саме те, що було потрібно". Потім сказав мені, що виніс протоколи про результати виборів..."

Події в Мукачевому викликали величезний резонанс. 12 травня Верховна Рада своєю більшістю навіть прийняла постанову, якою рекомендувала міністру М.Білоконю звільнити начальника закарпатської міліції В.Варцабу (ще один фігурант справи про мукачівські вибори, призначений днями начальником УВС на Прикарпатті) та В.Русина. До речі, за цю постанову голосувала й частина фракції "Регіони України". Після цього, щоб утриматися на посадах, міліцейське начальство на Закарпатті стало гарячково шукати цапа відбувайла, який за грошову винагороду взяв би на себе викрадення протоколів. Оскільки все робилося поспіхом, пошуки не становили секрету для мукачівської "братви". Радник тодішнього губернатора І.Різака, кримінальний авторитет В.Паульо (він же Чалий), який брав у цьому безпосередню участь, згодом розповів слідчому, як усе відбувалося: "Замовником цього був начальник міліції, який підійшов і попросив знайти людину, котра взяла б на себе викрадення виборчих протоколів. Він обіцяв заплатити будь-яку суму грошей, називав 50 тисяч доларів і більше. Потім від нього прийшов Віктор Русин — перший заступник начальника УМВС — і почав "збивати" ціну до 10 тисяч. Казав, що за те нічого не буде, він це обіцяє. Тобто мав на увазі, що тій людині, котра візьме на себе злочин, покарання буде невелике — може, рік, може — два роки в’язниці, а може — взагалі умовний строк.

Згодом, коли раніше судимий О.Пиричак погодився взяти на себе злочин, Русин приніс мені 10 тисяч доларів США, які я передав посередникові Юркові. Русин та Варцаба були в цьому дуже зацікавлені..."

Зі знайденим цапом-відбувайлом повелися не по-джентльменському: замість 10 тисяч заплатили 7 тисяч доларів, решту привласнили посередники. Сам Пиричак після затримання й "зізнання" у крадіжці протоколів настільки непереконливо грав свою роль, що слідчий Генпрокуратури навіть відмовився пред’являти йому обвинувачення. Після цього в Мукачівському міськвідділі стався взагалі анекдотичний випадок. Як стверджують матеріали, передані до суду, В.Русин викликав до себе з ізолятора Пиричака й прямим текстом запитав, чому той так слабко відпрацьовує гроші. Затриманий, не маючи й гадки, що його роль "писалася" міліцейським керівництвом, став усе палко заперечувати. Тоді перший заступник начальника міліції в його присутності зателефонував Паульо й зажадав пояснень, чому той не віддав Пиричаку гроші. Зрештою, все стало на свої місця, і затриманий пообіцяв поводитися переконливіше.

І Дерновий, і Паульо, і Пиричак усі свої показання підтвердили під час очних ставок із Русином, а також на відтворенні обставин злочину. Показання останніх двох підтверджують і роздруківки телефонних операторів, які свідчать, що під час розмови В.Русина з О.Пиричаком у Мукачівському міськвідділі міліції перший заступник начальника справді телефонував В.Паульо. Утім, буквально за тиждень до призначення В.Русина начальником ГУМВС Мукачівський міськрайсуд… закрив кримінальну справу щодо нього за відсутністю складу злочину. Тепер обласна прокуратура вивчає законність цього рішення, однак малоймовірно, що теперішній начальник міліції справді буде засуджений,— правоохоронні органи і правосуддя неодноразово демонстрували тонке розуміння політичної доцільності. Таким чином, Закарпаття отримало начальника міліції, обвинувачуваного у серйозних посадових злочинах, справа якого все ще перебуває на стадії судового розгляду. Такий факт навряд чи раніше був в історії України (та й не лише України).

Найцікавіше, що кримінальне переслідування В.Русина не пов’язане з відстоюванням ним інтересів Партії Регіонів. Ця політична сила взагалі не була причетна до виборів мера Мукачевого. Причину цього кадрового призначення слід шукати у давніх зв’язках теперішнього начальника ГУМВС із близькими родичами представників Закарпаття в Конституційному суді. Нова влада до побажань цього судового органу перед розглядом питання про конституційність нової коаліції ставиться дуже уважно. Тим більше якщо йдеться про таку "дрібницю", як посада начальника міліції в котрійсь із західних областей.

Відрекомендовуючи В.Русина особовому складу, перший заступник міністра МВС Сергій Черних, сказав: "Ця людина працювала на різних посадах і зарекомендувала себе з позитивного боку". Після чого окреслив пріоритети в роботі закарпатської міліції — захист прав та свобод людини, поліпшення роботи з викриття корупції та посадових злочинів, особливо серед посадових осіб, працівників правоохоронних і контрольних органів… Тут, як мовиться, без коментарів.

Володимир Мартин, "Дзеркало тижня"
27 березня 2010р.

Теги: Віктор Русин, УМВС, кримінальний, суд

Коментарі

Андрей 2010-03-31 / 10:28:00

Адміну: Ви можете видаляти коментарі, набрані транслітом та ще й КАПСЛОКОМ? Сил нема ніяких читати ці "патОкі сазнАнія". А враховуючи плодовитість їх авторів- серед їх коментарів просто втрачаються якісь дійсно цікаві і варті уваги.


Почали видаляти ще вчора.:)  Адмін

В УЖНУ ЗНОВУ НЕСПОКІЙНО.(Юра хоче бути ректором) 2010-03-30 / 20:39:00
Зі зміною виконавчої влади в регіоні, очевидно розпочнуться і зміни в інших структурах та установах. Як стало відомо декан стоматологічного факультету Переста Ю.Ю. не може вгамувати своїх амбіцій і не знаходить інших варіантів для здобуття посади ректора, як через вимолювання в черговий раз від губернатора Ледиди О.О. головної посади УжНУ. Ще вчора він неодноразово просив про це у сімї Балог, ще вчора активний член «Єдиного центру», вимагаючи компенсації за батька, випросив у «сімї Балог» посаду декана стоматфакультету.

Поки Переста Ю.Ю не отримав посаду декана він не виходив з кабінету ректора Вегеша М.М. обливаючи брудом своїх вчителів і наставників проф.Русина В.І. та проф.Болдижара О.О..

Власне, декан Переста настільки «привязався» до ректора Вегеша, що навіть безкоштовно відпочинок організував для жінки ректора за кордоном.


Але, сьогодні для нього Вегеш М.М.- це ворог № 1, адже посада не дає йому спати спокійно. Небезпечна людина!!! Для цього він розпочав внутрішні фронтові дії, залучаючи на свій бік всілякими правдами і неправдами нову обласну владу, представників судових та правоохоронних органів, в той же час забуваючи повідомити губернатора про:

1. свою відданість клану Балог;

2. своє членство в «Єдиному центрі»;

3. свою людську непорядність до викладачів УжНУ;

4. свою здатність заради влади йти через трупи;

5. свій цинізм і брехливість.



Власне, якщо нова влада і прагне змін в УжНУ, то єдиний хто може претендувати на законне повернення на посаду ректора, то це очевидно - професор Русин В.І., який був знятий з посади тільки за те що був довіреною особою діючого Президента Януковича В.Ф. Адже навіть ті викладачі, хто вимагав 5 років тому зняти Русина В.І. з посади, сьогодні вважають це великою помилкою, оскільки вуз втратив дійсно менеджера-організатора. Саме Русин В.І. за короткий час свого ректорства довів що в університеті можна вирішувати найскладніші завдання та проблеми.

Є всі сподівання, що губернатор Ледида О.О. вислухає не тільки не тільки «друга Балог» Пересту Ю.Ю., а й інших авторитетних професорів Закарпаття.

POPUHAJ 2010-03-29 / 20:57:00
RUSYN VSE ZUSTANE POPUHAJOM......

RUSYN 2010-03-29 / 20:42:00
POPUHAJ VSE ZUSTANE POPUHAJOM......

distaly 2010-03-29 / 17:02:00
RUSYN-----MALO DUMAJTE SHO PYSHETE I NE NADAVAJTE NA RUSYNOCH , --- A NA SVOJU HOLOVU, ABO LICTHITJSJA....

RUSYN 2010-03-29 / 11:23:00
distaly-----MALO DUMAJTE SHO PYSHETE I NE NADAVAJTE NA RUSYNOCH , --- A NA SVOJU HOLOVU, ABO LICTHITJSJA....

PREZYDENT 2010-03-29 / 01:53:00
RUSYN - VAM SA TREBA MALO TRYMATY U RUKACH KI DJ MAJETE MALO INTELEHENCIJI.

RUSYN 2010-03-28 / 22:06:00
PREZYDENTOVI VYDNISHE KO BUDE HOLOVNYM MILICISHTOM U VAROSHY..

DISTALY - TO VY UKAZUJETE SHO TRBA O KOMU SHO ROBYTY?

VAM SA TREBA MALO TRYMATY U RUKACH KI DJ MAJETE MALO INTELEHENCIJI.

Русин. 2010-03-28 / 19:44:00

Коментар видалено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Адмін

Дістали! 2010-03-28 / 19:24:00
Скільки цих придурків, які називаються русинами, можна терпіти? Це ж "местниє сумашедшиє"!




У статті йдеться про те, що кримінальників призначають на начальників міліції, а вони триндять, що зустрічалися з Ледидою! Та мало хворих на голову з ним перед призначення зустрічалося? Всі ж хочуть без черги ср...ку полизати!



Але до чого тут Варцаба і Русин, які давно зганьбили міліцейські погони?



Пропоную адміну всі коменти, які не мають стоссунку до обгорюваних статей негайно знімати!



Чому кожен божевільний має рекламувати себе і свою хвору голову на цьому поважному сайті, якщо вони мають доста своїх, добре проплачених ФСБ?

Русин. 2010-03-28 / 19:23:00
Прекращаву, хозяйн ун хазяйн.

RUSYN 2010-03-28 / 18:58:00
KIDJ VUN SA PYSHE RUSYN TO MAJE BUTY I FAJNOVYJ RUSYN

LJUB SVUJ NAROD NE ZA TO ZHE JE SLAVNYJ A ZATO Z

HE JE TVUJ...

RUSYNY NACIJA, RUSYNY NAROD, RUSYNY KULJTURA......

Русин. 2010-03-28 / 18:12:00

Бойшся, блог удкрити не хочеш, правду писати тоже бойшся,


Чилядник активно заниматься громадськов роботов, видавуть книги, про наших земляку, проводять усякі конференціїї, удкривавуть меморіальні дошки, лиш не било "команди" про такоє писати.


Продовжите говорити дурниці і обговорювати дії Адміну, що прямо заборонено "Правилами поведінки в рубриці коментарів", забаню. Адмін

«ЗН» 2010-03-28 / 17:45:00
Вот, что пишут Русины:

И вообще Владимир МАРТИН все изложил, в темных цветах, почитаешь... жить дальше противно, зачем такой сарказм, не понимаю. Жизнь продолжается, нужно верить, нужно быть оптимистом, иначе грош цена этой жизни! Ми оптимисты, мы верим в прекрасное будущее нашего, многострадального края и народа. С нами Господь!

http://www.zn.ua/1000/1050/68959/

Русин. 2010-03-28 / 17:40:00

Се не реклама ресурса, а правдива інформація

http://********************

Вать ви боєтеся Н.Староста, як чорт ладана.


Страшно боїмося. З дитинства :). Адмін

Подкарпаття. 2010-03-28 / 17:37:00
пане адмін, чого про такоє не напишите, ош нова власть хоче порозуміння з русинами????????????

Балоги вам запріщавуть??


Се не сепаратисти попа-гапона.

Подкарпатья. 2010-03-28 / 17:35:00
Русини пуддержать нового губернатора, В.Балога коли бов у власти то нич для русину, не зробив, лише пуджав Київ нами.

Истинні русини уже мали встречу з новим губернатором, тай найдуть з ним общий язик.

.......................

Состоялся диалог русинов с губернатором Закарпатья





Некоторым лже-русинам, любая власть будет, антирусинская. Они себя назначили "премьер -министрами", "президентами" - отдельно стоящего собора.




Истинные русины, ищут подходы к новой власти, пытаются найти взаимопонимание, какой будет результат, пока сказать трудно.

Оранжевая власть ушла в небытие, пришли новые люди, которые уже начали диалог с русинами, которые мыслят здраво и рассудительно.

Еще не назначена власть на местах, и не высохли чернила под указом В.Януковича, о назначении губернаторов, но уже начат диалог. Состоялась встреча, губернатора Закарпатья, Александра Ледиды с русинами.

О чем был разговор мы узнаем позже, но очевиден тот факт, что разговаривать из самозванцами и горлопанами, никто не будет.

Нужен рассудительный и здравый диалог, тогда будет результат.

http://www.rusin.net.ua/showthread.php?t=38

Таку інфу Закатпаття онлайн не дасть.

Русин. 2010-03-28 / 17:30:00
Русины не шавки попа-гапона, а истинні русини.

Русин. 2010-03-28 / 17:28:00
Понятно што призначення Русина нагнало страх, на многих!


Русини пуддержать Русина!

сорри 2010-03-28 / 16:35:00

Ні, не я. Бо я казав, що Тимошенко навряд чи прийде до влади, бо більше шансів у Януковича. При цьому я говорив, що вони обоє - зло. І зовсім не важливо, хто більше, а хто менше. І що обох їх Україні треба пережити. От і переживаємо.



Мені зовсім не важливо, хто саме, Тимошенко чи Янукович, реанімовує старі кучмівські і медведчуківські кадри. Вони робили би це однаково. Бо в команді Юлі напряму працював Медведчук, а тепер він реалізовує свої плани через свого московського кума Преведмедведа.



І все це - наслідки недалекоглядної політики Тимошенко, яка, одразу від перемоги Майдану, розпочала дискредитацію Ющенка через його оточення (і де потім опинилися всі ці "любі друзі"?), чудово розуміючи, що все це в кінцевому підсумку вдарить по "помаранчевій" ідеї вцілому.




Що і трапилося: бумеранг повернувся, і поцілив Юлі в чоло.



Шкода тільки, що вона після цього не стала справжньою українкою і взагалі не стала любити НАШУ (а не, як всі вони говорять, ЦЮ) країну...



 

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини