"Липа" цвіте. На Закарпатті процвітає виготовлення фальшивих документів

Іноді люди, котрі вважають себе чесними, не упускають можливості в чомусь обманути державу, розмірковуючи при цьому, що від неї все одно не убуде. Саме тому є стабільний попит на виготовлення "народними умільцями" довідок, посвідчень та інших документів, що дозволяють на чомусь зекономити або отримати пільгу, яка насправді їм не належить.

"Липа" цвіте. На Закарпатті процвітає виготовлення фальшивих документів

Масова "інвалідизація"

Деякі чопські мешканці теж вирішили скористатися таким методом отримання додаткового прибутку. Так, у жовтні 2008 року до управління праці та соціального захисту населення Чопської міської ради звернулася одна з мешканок міста з заявою про призначення державної соціальної допомоги на своїх двох неповнолітніх дітей, оскільки обидвоє є інвалідами з дитинства. Причому старша дитина 1993 р. н., молодша — 2002 р. н.

До заяви були додані витяг із акта огляду в МСЕК та два медичні висновки, завірені печаткою, на якій значилося: "Державний центр медико-соціальної експертизи спеціалізована кардіологічна МСЕК № 4 Київська область". У обидвох медичних висновках значилося, що діти страждають на вроджений порок серця, а у витягах зазначалося, що вони є інвалідами з дитинства і їм призначено другу групу інвалідності строком до квітня 2018 року, коли вони мають пройти черговий огляд. Оскільки з юридичного боку все було правильно, управління соцзахисту Чопської міськради призначило дітям-інвалідам державну соціальну допомогу в розмірі понад 500 гривень щомісячно.

Рівно через місяць до згаданого управління з заявою про призначення державної соціальної допомоги як інвалідові з дитинства звертається ще одна мешканка Чопа 1987 р. н., котра, як значилося у витягу з акта огляду в МСЕК, первинний огляд пройшла у листопаді 2008 р., а інвалідність ІІ групи встановлена з жовтня 2008 року. Їй також була призначена щомісячна державна соціальна допомога і понад 500 гривень вона почала отримувати з листопада 2008 року.

А ще через місяць з такою ж заявою звертається ще одна мешканка Чопа 1977 р. н., яка, згідно з документами, теж є інвалідом ІІ групи. Причому останні дві заявниці мали встановлену інвалідність пожиттєво.

Відтак ще через якийсь час, а саме у вересні 2009 року, теж за призначенням допомоги за інвалідністю звертається Ірина П. 1964 р. н., діти якої вже отримували соціальну допомогу.
Після таких частих звернень за призначенням державної соціальної допомоги, а особливо після того, що з одної сім’ї звернулися аж троє чоловік, у працівників Чопського управління соцзахисту виникла підозра щодо достовірності фактів інвалідності.

Тим паче, що всі вищезгадані чотири медичні висновки та витяги з актів МСЕК були завірені одною й тою ж печаткою Державного центру медико-соціальної експертизи м. Києва, на всіх були прізвища одних і тих же лікарів — головний лікар, він же голова МСЕК Л. С. Маковод та лікуючий лікар О. В. Мельничук.

А печатка фальшива!

Відтак працівники управління праці та соціального захисту населення Чопської міськради офіційно звертаються до районної прокуратури, обласного управління охорони здоров’я та головного управління праці й соціального захисту Закарпатської ОДА з проханням перевірити викладені у заявах факти.
Вже через кілька днів від управління охорони здоров’я за підписом начальника управління Василя Скрипа надійшла відповідь, в якій мовилося, що при перевірці наданих документів на згаданих громадян (витягів із акта огляду в МСЕК та медичних висновків) у фахівців управління виникла підозра щодо їх достовірності. Наприклад, у випадку Анни П. інвалідність встановлена у 15 років, а це неможливо за чинним законодавством, оскільки МСЕК оглядає громадян від 18-річного віку.

З огляду ж на те, що спеціалізована кардіологічна МСЕК, яка нібито видала всі документи, не перебуває в підпорядкуванні управління охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації, чопським управлінцям порадили звернутися з аналогічним листом до Міністерства охорони здоров’я.
Відповідь не забарилася. Начальник відділу МСЕ В. Марунич повідомив, що вказаної в усіх довідках комісії "Державний центр медико-соціальної експертизи, спеціалізована кардіологічна МСЕК № 4" не існує, тож довідки фіктивні.

На підставі цього управління соцзахисту Чопської міськради припиняє виплати соціальної допомоги вищезгаданим громадянам.

Одразу реагує на виявлений факт і головне управління праці та соціального захисту населення Закарпатської ОДА: у всі міськ(рай)управління праці та соцзахисту населення були надіслані вказівки перевірити особові справи одержувачів допомоги з метою виявлення висновків ЛКК або МСЕК з печатками вказаного МСЕК № 4.

Як повідомила редакції заступниця начальника головного управління праці та соціального захисту Ганна Морозюк, більше довідок з такою печаткою виявлено не було, до того ж подібних випадків у області раніше не спостерігалося. Очевидно, фальшива печатка "гуляє" тільки в Чопі.

Що ж до дій працівників Чопської міськради, то, за словами Ганни Степанівни, вони були абсолютно правильними. "Для нас висновок МСЕК і ЛКК — це документ, і немає значення, де він був виданий. Приміром, у нас є людина, яка отримує пенсію за інвалідністю за довідкою МСЕК, виданою зовсім в іншій країні — у Латвії. Та коли виявляється, що довідка фальшива, то виплати одразу припиняються, а справа надсилається на розгляд до прокуратури, як це і зробило управління праці й соцзахисту Чопської міськради", — зазначила Ганна Морозюк.

Із прокуратури справа щодо виявлення фальшивих довідок була передана на слідство до Ужгородського РВ ГУМВС України в Закарпатській області і, як днями повідомив редакції начальник райвідділу підполковник міліції І. Руснак, через кілька днів справа буде направлена до суду. Сподіваємося, що винних буде покарано, а незаконно отримані кошти повернуться до держбюджету.

"Псевдоінваліди" обікрали державу на три мільйони гривень

Кілька років тому в Криму викрили медиків, які видавали підроблені довідки. За чотири роки, з 2000-го по 2004-й, четверо медпрацівників видали підробних документів про інвалідність майже 100 клієнтам. За плату в 200 — 1000 доларів останні отримали від "експертів" документ, що забезпечував їм довічний додатковий дохід — щомісячну пенсію за інвалідністю. Як підрахували слідчі, "псевдоінваліди" незаконно отримали з бюджету виплати на суму, що перевищила 500 тисяч гривень.

У 2006 році близько трьох мільйонів гривень украли з Пенсійного фонду працівники медико-соціальної експертної комісії Кременчука, які видавали фальшиві довідки про інвалідність. За інвалідів видавали себе близько 600 чоловік, люди різних верств і віку. Серед них і ті, хто посідав високі посади, і ті, хто не хотів працювати, і навіть самі працівники медико-соціальної експертної комісії, де виготовлялися липові документи.

Такса на отримання заповітної довідки варіювалася залежно від, так би мовити, каліцтва — як і в попередньому випадку, від 200 до 1000 доларів. Але це вартувало того. За два-чотири роки "інвалідності" можна було отримати 10 — 15 тисяч гривень пенсії. Таким чином, протягом шести років внаслідок дій злочинного "синдикату" з Пенсійного фонду України було вкрадено близько трьох мільйонів гривень.
У членів комісії були свої посередники, які шукали підходящих людей. Звичайно, ті, хто погоджувався на інвалідність, не лежали в лікарнях, не обстежувалися в лікарів, як це треба при встановленні інвалідності. Все вирішували тільки гроші.

До речі, за такою ж схемою в Кременчуці не так давно діяла група зловмисників на чолі з керівними особами міського центру зайнятості. Всі вони дістали реальні строки покарання. У ході слідчих заходів деякі "інваліди" вже повернули незаконно отримані гроші, а стосовно інших було порушено кримінальну справу.

Єва Деметер, РІО
26 березня 2010р.

Теги: документ, довідка, фальшивий

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини