Ю. Чеберяк: "Власники сільгоспугідь у прикордонній смузі мають звітувати прикордонникам"

Будь-яке будівництво, рубки лісу, полювання, а також водокористування у прикордонній смузі мають відбуватимся за попереднім узгодженням з відповідними підрозділами прикордонних військ.

Ю. Чеберяк: "Власники сільгоспугідь у  прикордонній смузі мають  звітувати прикордонникам"

Служба у прикордонних військах залишається однаково складною як у попередні роки, так і тепер. Змінюються лише основні спрямування, - говорить начальник  групи по роботі з іноземцями та адміністративного провадження відділу прикордонної служби "Великий Березний" капітан Юрій Чеберяк.

З ним – наша розмова.

- Юрію Миколайовичу, то що є найголовнішим і найхарактернішим для представників вашої служби саме тепер?

- Безумовно – охорона Державного кордону. Але у цьому контексті треба розглядати багато чинників. І основними з них нині є протидія нелегальній міграції, контрабанді товарів, що користуються великим попитом у країнах ЄС.

-Нелегальна міграція громадян з країн Сходу так само актуальна?

-Цей процес, як відомо, розпочався ще у 90-х роках. І якщо тоді перші хвилі нелегалів були більш масовими і багаточисельнішими, то нині спостерігається в якійсь мірі спад. Тобто можна сказати, що громадяни Афганістану, Сомалі,  Шрі-Ланки, Пакистану, Чечні та інших держав, де десятиліттями тривають конфліктні збройні сутички, панують безлад, насилля над людьми, низький рівень життєдіяльності, так само намагаються переправитися у цивілізований західний світ, однак наші правоохоронні органи, в тому числі й прикордонна служба, вміють протидіяти цьому злу. Надалі боротьба із нелегальною міграцією буде лише більш жорсткою. Президент України Віктор Янукович на недавній нараді з представниками правоохоронних органів наголосив, що через Україну прокладено шляхи нелегальної міграції до Європи. Боротьба з цим злом потребує нових підходів, бо особливої актуальності набуває питання введення безвізового режиму з країнами ЄС.

-Час від часу  мешканці Великоберезнянщини отримують повідомлення про нові порушення державного кордону, про затримання негелагів та контрабанду цигарок...

-Так. Ось і нині маємо свіжі факти. Нещодавно прикордонники виявили і затримали у Завосині п’ятьох громадян Афганістану, серед яких була й одна маленька дівчинка. Як ці люди опинилися тут – з’ясовується і винні обов’язково будуть покарані.Щодо конрабанди цигарок – така ж картина. Кілька тижнів тому затримано мешканця Великого Березного з великою партією цього товару. Молодий чоловік згодився перенести через кордон у Словаччину солідну кількість тютюнових виробів за гарну винагороду. Але порадіти нечесним грошам йому не вдасться, бо незабаром доведеться відповідати за законом.

- Йдучи на великі ризики, пов’язані з нелегальною міграцією та контрабандою цигарок, наші громадяни, напевне, не знають, які суворі покарання чекають на них...

- Якраз хотів би наголосити, що в Україні прийнято і діє чимало законів, інших нормативних актів, спрямованих на боротьбу із подібними явищами. Передусім треба наголосити, що наш Великоберезнянський район згідно Постанови № 1199 Кабінету Міністрів України має статус контрольованого прикордонного району. Іншим нормативним документом – Законом України "Про державну прикордонну службу" ми маємо право зупиняти та оглядати в межах прикордонної смуги, контрольованих прикордонних районів самостійно, а за їх межами – разом із органами Державної автомобільної інспекції транспортні засоби, перевіряти документи, що посвідчують особу водія і пасажира з метою виконання завдань щодо боротьби з організованою злочинністю та незаконною міграцією на державному кордоні України ( ст. 20 п.19 ). Цей закон, а також Закон України "Про громадські формування" дають право зупиняти й перевіряти транспорті засоби, наявність відповідних документів не лише представникам державної прикордонної служби, а й членам добровільних громадських формувань. Ми маємо чимало позитивних прикладів щодо роботи останніх, завдяки чому виявлено немало порушень. Але принагідно хотів би наголосити, що у цій справі добре було б активізувати роль громадських формувань з боку органів місцевого самоврядування, адже представники самоврядних місцевих органів, сільські активісти чи не найкраще володіють ситуацією, нерідко самі стають свідками подібних правопорушень. Тому вони повинні пам’ятати, що українське законодавство зобов’язує їх повідомляти про факти порушень у відповідні правоохоронні органи.

-З настанням теплих днів сільські жителі прикордонної зони починають роботи в полі. Чи існують якісь обмеження або особливі правила для тих, хто має земельні ділянки поблизу державного кордону?

- Не лише для них. Постанова Кабінету Міністрів України  "Про прикордонний режим", зокрема пункт 17-й, чітко визначає, що всі сільськогосподарські роботи, будь-яке будівництво, рубки лісу, полювання, а також водокористування у прикордонній смузі мають відбуватимся за попереднім узгодженням з відповідними підрозділами прикордонних військ. У іншому випадку не виключено, що громадяни нестимуть відповідальність перед законом. Маємо й подібний випадок, коли минулого місяця прикордонники затримали у Заброді Великоберезняського району трьох чоловік без документів, котрі здійснювали самовільну рубку лісу в прикордонній смузі. Мало того, ще й на трактор у них були відсутні документи. Тому було відповідне повідомлення в організацію лісового господарства і, як наслідок – справа на стягнення штрафу з цих громадян вже перебуває у Державній виконавчій службі. До речі, за подібні правопорушення у прикордонній смузі згідно українського законодавства передбачається попередження або накладання штрафу в розмірі до трьох неоподатковуваних мінімумів.

І ще скажу кілька слів на завершення нашої розмови. Ми живемо і працюємо у своїй країні, охороняємо свій кордон. У нас є багаторічні традиції, досвід, вміння і, беручи їх на озброєння, можу запевнити, що службовці нашої державної прикордонної служби зможуть протидіяти всім порушенням державного кордону.

Карпатська зірка
26 березня 2010р.

Теги: прикордонники, сільгоспугіддя, ліс

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини