Закарпатське КРУ: "Влада Свалявщини не ефективно використовує бюджетні кошти"

Місцеві бюджети - фінансова основа діяльності органів місцевого самоврядування. Саме завдяки доходам місцевих бюджетів органи місцевого самоврядування можуть надавати громадянам регіону соціальні гарантії та соціальні послуги, закріплені Конституцією та Законами України.

Закарпатське КРУ: "Влада Свалявщини не ефективно використовує бюджетні кошти"

На сьогодні органи місцевого самоврядування мають слабку фінансову базу. Поліпшити її можна лише за рахунок пошуку резервних, нових чи перегляду функціонування діючих джерел фінансування. Ці та інші фактори  зумовили в плановому порядку аудиторів обласного КРУ провести державний фінансовий аудит виконання місцевих бюджетів Свалявського району за період 2006-2008 роки та 9 місяців 2009 року.

Що показали результати державного фінансового аудиту?

З  усіх 13 районів краю найбільш мінералізований як у кількісному, так і в якісному виді є Свалявський. Мінеральні води Закарпаття – унікальні за своїм складом та лікувальними властивостями, в народі їх навіть називають "Святими криницями". Загалом тут знаходиться близько 100 мінеральних джерел — майже третина з усіх відомих на Закарпатті. Тому і не дивно, що саме в цьому районі розташовані найбільші й найпопулярніші санаторії, турбази, пансіонати тощо. Реальний економічний потенціал району  формують 182 діючих суб’єкта підприємницької  діяльності. До зведеного бюджету Свалявського району за досліджуваний період надійшло 369,9 млн. грн.., що склало 97,6% до затверджених з урахуванням змін. 

Бюджет району був дотаційним і мав досить значну залежність від фінансування з Держбюджету. Невиконання плану наповнення доходної частини бюджету стало причиною того, що галузі бюджетної сфери з загального фонду бюджету  не отримали на захищені видатки 4,6 млн. грн., в тому числі 1,8 млн. грн. на оплату послуг та енергоносіїв, 2,8 млн.грн. - на виплату заробітної плати з нарахуваннями. А потреба в коштах на утримання бюджетних установ у 2006-2008 роках та за 9 місяців 2009 року забезпечувалася лише на  81,1%.

Незважаючи на гостроту проблеми фінансового забезпечення життєдіяльності установ соціально-культурної сфери, органи місцевого самоврядування, виконавчі органи влади не завжди використовували всі наявні резерви для залучення додаткових надходжень до бюджетів.

Так, за результатами державного фінансового аудиту встановлено неефективне використання  бюджетних коштів на суму понад 4 млн. грн., втрат бюджетів усіх рівнів на суму 1,7 млн. грн., 0,8 млн. грн. резервів щорічних додаткових надходжень, необґрунтоване відволікання 2,7 млн. грн. бюджетних  коштів на депозитні рахунки банківських установ, упущення економічних вигод на суму 0,07 млн. грн. Окрім того, внаслідок прийнятих неефективних управлінських рішень та недостатньої роботи в частині погашення недоїмки з податків і зборів та відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, до бюджетів своєчасно не надійшло 2,2 млн. грн.

Ефективно користуватися землею та  розпоряджатись майном  так і не навчилися…

Найбільше проблемних питань, вже традиційно в малоземельному Закарпатті виникає з неефективним управлінням земельними ресурсами. Зокрема, внаслідок неналежного використання власних повноважень органами місцевого самоврядування Свалявського району в частині операцій з земельними ресурсами,  бюджетами  протягом досліджуваного періоду не використано можливість залучити (або втрачено) 1,5 млн. грн.

Серед недоліків основними стали такі. Насамперед, ненадання в оренду земельних ділянок, які знаходяться під приватизованими комунальними об’єктами, призвело до втрат бюджетів на суму 162,1 тис. грн.  Несвоєчасно укладені угоди на оренду землі. Приміром, аудитори КРУ встановили, що вчасно не були укладені 98 договорів оренди земельних ділянок, або кожен другий договір, через що за досліджуваний період втрачено можливість залучити до бюджетів  398,5 тис. грн. 

Окрім цього результати державного фінансового  аудиту засвідчили низку недоліків органів місцевого самоврядування. Зокрема, надання земельних ділянок в оренду за ставками, що нижчі, ніж передбачено рішенням сесії, не внесення змін до договорів оренди земельних ділянок у частині збільшення ставок орендної плати, що призвело до втрат бюджетів в сумі 183,6 тис. грн.  Через те, що не було проведено розмежування земель державної та комунальної власності, не вдалося додатково залучити до  бюджетів Свалявського району понад півмільйона гривень. Надання місцевими радами розстрочок у платежах при продажі земельних ділянок від 4-х місяців до 3-х років не забезпечило своєчасного надходження до бюджету 1 млн.772 тис. грн.

Встановлено, що органами місцевого самоврядування Свалявського району ухвалювали неефективні управлінські рішення при наданні в оренду об’єктів  комунального майна, внаслідок чого місцеві  бюджети втратили 72,1 тис. грн. 

Резерви для наповнення бюджетів є

У ході проведення державного фінансового аудиту аудитори виявили низку резервів, які дозволили б додатково залучати надходження до бюджетів. Серед таких джерел наповнення такі можливості, як збільшення ставок оренди для діючих договорів оренди земельних ділянок (це би забезпечило щорічні надходження до бюджетів розрахунково на 696,1 тис. грн.). Необхідною є для Свалявщини, як і загалом для всього Закарпаття, проведення грошової оцінки земель у всіх населених пунктах, що сприяло би збільшенню надходжень від плати за землю розрахунково щорічно на 10 тис. грн. Або ж таке джерело: у  разі активізації роботи щодо облаштування додаткових торговельних місць на ринках, відведення місць для припаркування автотранспорту та проведення відповідної роботи щодо надання статусу курортної зони селу Солочин дозволило би щороку додатково залучати до бюджетів 77,2 тис. грн.

Саме з огляду на такі розрахунки аудитори КРУ в Закарпатські області й зробили висновки, що недостатньою є робота місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування району щодо ефективного, економного та законного використання бюджетних коштів, пошуку резервів зміцнення ресурсної бази місцевих бюджетів, уникнення та мінімізації нераціональних бюджетних видатків і втрат, збереження та ефективного використання комунального майна, інших активів, які становлять матеріальну основу місцевого самоврядування.

На рівні органів місцевого самоврядування надано дієві  пропозиції

Аудитори КРУ за результатами державного аудиту розробили й конкретні пропозиції щодо підвищення якісного рівня управління коштами місцевих бюджетів та наповнення дохідної частини. Серед таких, приміром, аудитори вважають за доцільне насамперед на рівні міської та сільських рад переглянути ставки орендної плати за земельні ділянки, і так само переглянути умови договорів оренди в частині приведення орендних ставок до вимог чинного законодавства. Відтак слід на рівні Свалявської районної ради розглянути та погодити плани фінансово–господарської діяльності районних комунальних підприємств на 2010 рік, а ще на 2010 рік спрогнозувати план надходження від відчуження об’єктів спільної власності територіальних громад району.

Василь Стойка, заступник начальника КРУ в Закарпатській області
25 березня 2010р.

Теги: бюджет, Свалява, КРУ

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини