У Карпатському регіональному навчальному центрі навчатимуть лісівників з 4 областей

18 березня в Івано-Франківську відбулося урочисте відкриття Карпатського регіонального навчального центру (КРНЦ), створеного в рамках Швейцарсько-українського проекту FORZA спільними зусиллями Держкомлісгоспу та проекту FORZA за активної підтримки Укрцентркадриліс, УкрНДІГірліс та Івано-Франківського ОУЛМГ.

У Карпатському регіональному навчальному центрі навчатимуть лісівників з 4 областей

Захід проходив у відремонтованих і обладнаних приміщеннях новоствореного навчального центру за адресою м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 31.

Заступник голови Держкомлісгоспу України Олексій Пристая розпочав зібрання з вітального слова, у якому зазначив значимість КРНЦ у системі професійного вдосконалення кваліфікації лісівників Карпатського регіону, оскільки підходи і матеріали центру враховуватимуть специфіку гірського лісівництва та базуватимуться на передовому міжнародному досвіді і засадах сталого ведення лісового господарства.
 
Директор Швейцарського бюро з співробітництва в Україні Мануель Еттер зауважив, що відкриття центру має надзвичайно важливе значення у розбудові конкурентоспроможної і сучасної системи ведення лісового господарства в Україні, складовою якої є високопрофесійні кадри. Він також висловив сподівання, що підтримка Швейцарської Конфедерації у створенні центру стане одною із складових сталості якісних змін, які відбуваються в галузі в останні роки.
 
Директор Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства „Укрцентркадриліс” Сергій Ірклієнко зазначив актуальність створення КРНЦ у Карпатському регіоні і його функціонування у системі фахової перепідготовки лісівників України. Центр створено, як структурний підрозділ Укрцентркадрилісу, де підвищуватимуть кваліфікацію лісівники з 4 областей Карпатського регіону: Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької. Крім цієї регіональної особливості роботи центру, його особливість полягає в тому, що програма перепідготовки кадрів включатиме такі теми, як наближене до природи лісівництво, ГІС-технології, співпраця та консультаційні процеси з громадами, розробка дорожньої мережі.

Директор КРНЦ Михайло Гошовський поінформував присутніх про завдання, поставлені перед Центром, які полягають у підвищенні професійного рівня лісівників саме з гірських – Карпатських областей України. Гірське лісівництво має свої особливості у порівнянні з рівнинним, тому  для України важливою є підготовка спеціалістів, які добре знаються на цих особливостях. Тим більше, що програми навчання включатимуть нові підходи, актуальні для гірських територій всього світу, і України в тому числі,– підходи наближеного до природи лісівництва. Як розповів Михайло Гошовський, протягом 2010 року планується проведення двотижневих курсів перепідготовки і підвищення кваліфікації майстрів лісу - основної ланки працівників лісового господарства. Очікується, що за  рік на базі центру пройдуть навчання 200 осіб. Крім цього, між плановими курсами, проводитимуться 2-3-денні навчальні семінари з питань будівництва лісових доріг та охорони і захисту лісу. Навчання в КРНЦ проводитимуть викладачі Національного лісотехнічного університету України (м. Львів), Івано-Франківського університету ім. Стефаника та Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва ім. П. С. Пастернака (м. Івано-Франківськ), а також спеціалісти-практики з Івано-Франківського обласного управління лісового і мисливського господарства. Крім теоретичної частини, на курсах буде зроблено наголос і на практичних прикладах, знайомстві з досвідом роботи лісгоспів, лісонасінневих станцій тощо.

Менеджер Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA, Леся Лойко зазначила, що починаючи з 2004 року, проект FORZA спільно з українськими партнерами працює над впровадженням в Карпатському регіоні нових підходів ведення лісового господарства, - це і наближене до природи лісівництво, планування лісового господарства з залученням місцевих громад, застосування ГІС-технологій, невиснажливі методи лісозаготівлі, багатофункціональність лісового господарства, розробка оптимальних мереж лісових доріг, вдосконалення процесу лісовпорядкування. Проект FORZA продовжуватиме підтримку КРНЦ в поточному році, спрямовану на те, щоб Центр став не тільки закладом підвищення кваліфікації лісівників, а й і потужним центром просування в Карпатському регіоні передових лісогосподарських практик і підходів, в тому числі і напрацювань Швейцарсько-українського проекту FORZA.

Після виступів учасників присутні мали змогу оглянути приміщення новоствореного Центру, розташованого на першому поверсі будівлі, де розміщені УкрНДІГірліс та Івано-Франківське обласне управління лісового і мисливського господарства, загальною площею біля 200 м2. В рамках проекту FORZA за фінансування Швейцарської Конфедерації КРНЦ було облаштовано меблями, комп’ютерною та оргтехнікою, навчальною та методичною літературою, наочними посібниками, обладнано комп’ютерний клас з мережевим ГІС-програмним забезпеченням на 25 робочих місць.
 
За більш детальною інформацією звертайтеся до Швейцарсько-українського проекту FORZA за тел. +3 8 0312619950/51, email: pcu@forza-ic.com.ua або до КРНЦ за тел. +3 8 0342556552, email:krnc@i.ua.

21 березня 2010р.

Теги: лісівник, FORZA, Карпати, лісовий

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини