Із берегівського "Преміксу" зробили... "Деу Ланос"

Слідство нарешті встановило, що він настільки ж небезпечний, як, наприклад, цемент: використовувати можна за певних умов, але вдихати чи торкатися - не варто

Із берегівського "Преміксу" зробили... "Деу Ланос"

Кримінальна справа обсягом у 82 томи, тисячі опитаних свідків і... таки крапка в п'ятирічній резонансній історії про жах Берегівщини – "Премікс". Принаймні у розслідуванні.

Навколо теплостійкого наповнювача під назвою "Премікс", який п'ять років поспіль завозила на територію України фірма "Озон", виник неабиякий ажіотаж, бо спеціалісти заговорили про відходи угорської промисловості найвищого класу небезпеки. То чи все ж таки були підстави для порушення кримінальної справи, чи знайшли винних і наскільки небезпечний той непотріб – розмова з керівником слідчого відділу УСБУ в Закарпатській області Антоном Дурневичем.

– Антоне Антоновичу, то чи були підстави для порушення кримінальної справи?

– Підстави для порушення кримінальної справи безперечно були, оскільки матеріали наглядової перевірки за питаннями дотримання природоохоронного законодавства при зберіганні речовини "Премікс" містили дані, що приватне підприємство "Озон" порушило порядок зберігання сипучої речовини, а посадові особи не слідкували за цілісністю тари, в якій перевозився і зберігався даний непотріб. Це загрожувало розсіюванням речовини.

Аналогічна інформація надій¬шла від Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатті.  Поряд із цим у ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що, мовляв, на територію краю завезли небезпечні відходи угорської промисловості...

Небезпечний, але...

– Але ж йшлося не тільки про  порушення цілісності тари – прозвучали результати експертизи, що "Премікс" таки шкідливий…

– На початковому етапі говорилося про умови зберігання, причому саме за це керівник підприємства кілька разів ніс адмінвідповідальність. Під час перевірки навколо проблеми почався ажіотаж. Одночасно прокуратура замовила попереднє дослідження складу речовини, виявленої на Берегівщині. Його провів Інститут гігієни та медичної екології імені О. Марзеєва, і, згідно з висновком дослідження, "…"Премікс" можна віднести до промислових відходів, які повинні зберігатися на територіях промислових майданчиків, хімічних підприємств. Речовина становить небезпеку при пилінні й розсіюванні і є потенційно небезпечною та потребує спеціальних заходів поводження". Були також зафіксовані хімічні елементи, зокрема важкі метали, що містяться у відходах і можуть негативно впливати на здоров'я людей та довкілля. Саме з огляду на всі ці факти підстав для порушення кримінальної справи вистачало, бо лише слідчим шляхом можна було розібратися в ситуації.

– Це була попередня,  не єдина експертиза, наскільки мені відомо?

– У ході розслідування справи вивчалися всі обставини, зокрема ввезення речовини на територію України, правомірність цих дій, використання "Преміксу" та обставини його зберігання. Була призначена й детальна хіміко-екологічна експертиза, яку з 2005-го по 2006-ий проводили експерти Інституту екологічної гігієни і токсикології імені Л. Медведя. Висновки засвідчили, що "...теплостійкий наповнювач "Премікс" є неоднорідною багатокомпонентною сумішшю у вигляді дрібнодисперсного порошку, зі значним вмістом важких металів, що в кілька разів перевищує встановлені гігієнічні нормативи, а враховуючи наявність великої кількості металічних опилок та хімічних речовин, можливо припустити, що речовина "Премікс" належить до промислових відходів І-ІІІ категорії небезпеки. Проте більш точна відповідь може бути отримана при залученні матеріалознавчої експертизи". Одночасно у висновку вказувалося, що згадана речовина не є токсичною і радіоактивною.

Звертаю увагу читачів на словосполучення "можливо припустити" – науковці не дали категоричної відповіді, а вказали, що речовина може бути небезпечною за певних умов. Відповідно, з урахуванням висновку хіміко-екологічної експертизи, слідвідділ Управління СБУ в Закарпатській області 20 грудня 2006 року визнав за необхідне провести комплексну матеріалознавчу експертизу, і зробити це здатен єдиний у державі Український науково-дослідний інститут екологічних проблем, що у Харкові.

– Інститут дав остаточні відповіді?

– 3 квітня 2008 року ми отримали висновок матеріалознавчої експертизи, де сказано: "Речовина "Премікс" є промисловими відходами й одночасно вторинною сировиною, яка може використовуватися при виробництві гальмівних колодок для залізничного й автомобільного транспорту, гумовотехніч¬них виробів". Тобто науковці підтвердили призначення "Преміксу", який, згідно з товаросупровідними документами, завозили саме для виготовлення гальмівних колодок. Експерти також дійшли висновків, що "…ця речовина не є сильнодіючою отруйною і не містить таких елементів, не належить до радіоактивних відходів, не містить таких і не чинить негативного радіоактивного впливу на населення та навколишнє природне середовище. Речовина містить усі види часток, що за своєю формою, оптичними та іншими фізичними властивостями відповідають сертифікатам, поданим митним органам України при переміщенні речовини в Україну. Але кількісна представленість цих часток у різних пробах (у різних місцях зберігання та навіть у межах одного місця) різна, тобто речовина "Премікс" неоднорідна". Щодо впливу на людину, то, за висновком, "…речовина "Премікс" може чинити негативний вплив на людину при використанні у виробничих процесах, при вантажно-розвантажувальних і подібних операціях та при транспортуванні у незакритій тарі, оскільки здатна утворювати пил у повітрі, який може бути негативним чинником для людини за фізичним впливом та запахом".

– Антоне Антоновичу, а чи сказали експерти, де дозволяється застосовувати "Пре¬мікс" і чи можна взагалі?

– Так, за висновком, використовувати теплостійкий наповнювач "Премікс" можна, цитую: "...у галузі будівельних матеріалів, у гумовотехнічній промисловості, у галузі залізничного, автомобільного транспорту (виготовлення колодок дискових гальм легкових автомобілів)". До речі, ця інформація ще ніде не звучала, але паралельно при проведенні експертизи було виготовлено вісім примірників гальмівних колодок для автомобіля "Деу Ланос" із використанням цього "Преміксу" як добавки і вони пройшли випробування та сертифікацію. Погодьтеся, це дуже важливий висновок! Одночасно науковці вказують, що речовина потребує спеціальних методів і заходів зберігання, зокрема встановлення санітарно-захисної зони щодо населеного пункту, в поліетиленових мішках, пакетах, діжках та інших видах тари, що запобігає розповсюдженню тощо, а за тимчасового зберігання на майданчиках у відкритій тарі повинен бути забезпечений контроль за концентрацією речовини у повітрі та ґрунті.

– Такий контроль здійснювався?

– Звісно, постійний контроль за станом довкілля та санепідситуацією у зоні зберігання речовини "Премікс" здійснювали всі контролюючі служби. Зокрема, за даними Закарпатської СЕС, погіршення санітарно-епідемічної ситуації та шкідливого впливу цих відходів на території Берегівського району не відбулося, небезпечні для життя і здоров'я людей фактори середовища в місцях їх зберігання не зафіксовані. За висновками управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА, зростання кількості інфекційних хвороб, отруєнь та радіаційних уражень у місцях розташування речовини "Премікс" не зафіксовано. Це підтвердило й Управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатті.

Українські заводи від "Преміксу" відмовилися через ажіотаж

– Чи співпрацювали ви в рамках слідства з Угорщиною? Адже сусіди могли дати чимало відповідей на запитання, що виникли у нас…

– У рамках розслідування ми направили відповідний міжнародний запит, передбачений Конвенцією про надання правової допомоги, до правоохоронних органів Угорщини. Вони провели слідчі дії і встановили чимало цікавих для слідства речей. Найперше і найважливіше те, що угорське підприємство-відправник придбало речовину "Премікс" у її виробника – заводу в Кішварді, який виготовляє гальмівні колодки. Відтак встановили, що відходи до нас напряму відправляв завод: фірма-відправник у себе її не розвантажувала, просто купляла для експорту і вивозила. Тобто не було ніякої підміни, підмішування сторонніх речовин – в Україну привезли те, що засипали на заводі в тару. Даний факт спростив дослідження.

– Це з'ясували угорські правоохоронці?
    
– Так, правоохоронні органи Угорщини провели слідчі дії на заводі-виробнику, отримали технологічний опис складу речовини, встановили, що утворюється вона у ході шліфування гальмівних колодок і призначена для їхнього повторного виготовлення. Більше того, з'ясувалося, що завод у Кішварді неодноразово перевіряли природоохоронні структури: результати аналізів Головної інспекції з охорони навколишнього середовища Угорщини свідчать, що речовина "Премікс" не завдає токсикологічної шкоди довкіллю, та "…містить матеріали, які при вдиханні та попаданні на шкіру можуть спричинити подразнення".

Крім того, не весь "Премікс", що потрапив до України, залишився на Берегівщині. За період його ввезення фірма реалізовувала речовину низці підприємств у Київській, Івано-Франківській, Запорізькій областях, де виготовлялися гальмівні колодки та гумово-технічні вироби. І цю ж таки речовину за період 2000-2005 років згадане угорське підприємство і сам завод продавали і в Україну, і в Росію.

– А вказані українські підприємства не хотіли забрати берегівський "Премікс" і використати його?

– У ході досудового слідства встановлено, що загалом одинадцять українських підприємств могли б використати речовину "Премікс" із Берегівщини у виробництві. Проте всі вони з різних причин відмовилися її забирати, у тому числі й ті три заводи, які в минулому вже закуповували ці відходи й застосовували їх у виробництві.

– Чому так довго тривало слідство?

– Довго?! Та ви не уявляєте, який обсяг роботи було проведено! 82 томи документів, тисячі свідків! Опитали всіх жителів довколишніх сіл, де розміщувався "Премікс", будівельників, правоохоронців, працівників заводів, які причетні до купівлі та виготовлення гальмівних колодок, митників та екологів, які контролювали кожну поставку. Крім того, більше року за міжнародним запитом працювала угорська сторона.

– Чи з усього сказаного можна зробити висновок, що "Премікс" безпечний?

– Ніхто не каже, що це цілком корисна чи цілком небезпечна речовина, не треба кидатися в крайнощі, але й ніхто не сперечається, що порушення були, і саме в частині умов розміщення речовини та порядку її зберігання.

Експерти чітко сказали, що "Премікс" може завдати шкоди людині за неправильного зберігання і транспортування. Просто від моменту виявлення порушення щодо цього був створений ажіотаж, у пресі звучало більше домислів, зокрема про нібито особливу небезпечність, токсичність цих відходів. Ми мусили все перевірити, провели величезну роботу, розклали всі крапки над "і". Нині йдеться про вивезення й утилізацію "Преміксу". І про те, що треба зняти ту величезну напругу, яка утворилася на Берегівщині навколо проблеми.

P. S. Це ще далеко не всі аспекти "преміксової" проблеми. Отож, далі буде.

Наталка Петерварі, "Старий Замок "Паланок"
18 березня 2010р.

Теги: премікс, відходи,

Коментарі

Дмитро 2010-03-28 / 17:59:00
"...Тобто не було ніякої підміни, підмішування сторонніх речовин - в Україну привезли те, що засипали на заводі в тару. Даний факт спростив дослідження.




- Це з'ясували угорські правоохоронці?



- Так, правоохоронні органи Угорщини провели слідчі дії на заводі-виробнику, отримали технологічний опис складу речовини, встановили, що утворюється вона у ході шліфування гальмівних колодок і призначена для їхнього повторного виготовлення....".



Це явна недостовірна інформація. Цікаво як може при шліфуванні гальмівних колодок виникати подрібнена шкарлупа кокосового горіху.... Див. тут Сертифікат який предявляли при ввезенні: http://4.bp.blogspot.com/_rzv48kieeDQ/S6zuEY9M-uI/AAAAAAAAChg/3UzHFoIXOoE/s1600/Sertificat_PREMIX.JPG

Там видно склад речовини...Якщо нічого не підмішували та відразу вдправляли, як стверджує представник СБУ , яким чином там зявились ці та інші домішки?



Складається враження що Зкарпатське СБУ захищає інтереси зовісім іншої держави -Угорщини...

Kergudu 2010-03-20 / 13:34:00
"Експерти чітко сказали, що "Премікс" може завдати шкоди людині за неправильного зберігання і транспортування".




Про що тут іще говорити?

RUSYN 2010-03-20 / 13:16:00
ЛЕМ НАЙ БУДЕ ХОСЕН!

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини