Стежина Степана Жупанина

Тримав у руках нову книжку молодого письменника Василя Шкірі. Вона про життя і творчість поета, науковця, доктора педагогічних наук Степана Жупанина, яка має назву "Стежина".

Гортаючи сторінки цього науково-популярного видання, я мимоволі помандрував у далекі повоєнні сорокові роки. Згадав двох хлопчиків, які постійно відвідували дитяче відділення районної бібліотеки, яким завідувала моя дружина Ірина Юліївна. Вони схожі були тільки в тому, що багато читали художньої літератури, навіть твори такі, які були в програмі старших класів середньої школи.

Ці два книголюби часто виступали перед дітьми, які тут збиралися, розповідали зміст прочитаних книг, висловлювали свої думки з приводу прочитаного. Вони допомагали випускати "Дитячий світ". Це були Володимир Лендєл, згодом ректор Ужгородського університету і Степан Жупанин — письменник і науковець.

Автор "Стежини" багато попрацював над книгою. Він особисто добре знав Степана Ілліча, але для читачів, студентів потрібні були і архівні дані, і спогади друзів, письменників. Твір вийшов справді цікавим, повчальним. В нарисі "Йому шептали квіти в полі..." йдеться про дитинство, навчання в школі, в районній газеті "Нове життя", навчання в університеті, зустрічі з видатними письменниками, науковцями, поїздки за кордон.

Автор глибоко розкриває ту атмосферу, яка панувала в другій половині минулого століття. Закарпатська молодь, яка зазнала утисків різних окупантів, що хазяйнували в нашому краї, горнулася до науки, здобувала вищу освіту. Багато юнаків і дівчат ставали кандидатами, докторами наук. Земляки Степана Ілліча — доктори наук Іван Химич, Володимир Лендєл, кандидати наук Степан Поляк, Михайло Бровдій та ін. Він тепло розповідає про міцну дружбу з Петром Скунцем, Василем Ігнатом, Іваном Петровцієм та іншими письменниками Карпатського краю.

У розділі "Педагогічна нива" Василь Шкіря стверджує, що педагогічна праця і дитяча література неподільні для Степана Жупанина. Він написав понад 300 статей, брошур з педагогіки і психології, утверджував свій погляд на виховання школярів. І приємно, що має послідовників у багатьох вузах і школах краю.

Добре зробив автор, що присвятив цілий розділ публікаціям у пресі про поета і науковця. В них ідеться про велетенську роботу, яку виконував протягом свого життя на ниві красного письменства та науки Степан Жупанин.
Читач дізнається також про окремі видання поетичних збірок поета пісні, написані видатними композиторами України Анатолієм Кос-Анатольським, Лесею Дичко та ін. Подано також бібліографію статей про Степана Жупанина, публікації у підручниках, посібниках, педагогічній пресі, є список основних наукових праць. Словом і педагог, і учень, і студент, і кожен хто цікавиться розвитком літератури і наукою в Закарпатті почерпне з цієї книжки для себе велику користь. Жаль, що дуже малий тираж. Всього 300 примірників.

Я згадав про двох хлопчиків із Іршави. Мені приємно, що мої зустрічі з ними давали мені радість і задоволення, бо ніколи не випадали з поля мого зору. Я слідкував за їх ростом, пишався їхніми відкриттями, публікаціями. Вони й досі живуть у моїй уяві, як спогад минулих літ.
Василь Звонар, член Національної спілки журналістів України.
03 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини